Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenistky sa v Taliansku držia. Debutantka Šramková vyrovnala na 1:1

Stav 1:1 je po prvom dni víkendového stretnutia Taliansko - Slovensko vo Forli v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2017 tenisových reprezentačných družstiev žien.

11.02.2017 16:43 , aktualizované: 20:38
Rebecca Šramková Foto: ,
Rebecca Šramková.
debata (4)

V sobotu vo dvojhrách na antuke v hale PalaGalassi bodovali dvojky tímov. Najprv Francesca Schiavoneová zdolala za 80 minút presvedčivo 6:3, 6:1 náhradníčku Karolínu Schmiedlovú. Následne debutantka Rebecca Šramková značne nečakane zvíťazila za 121 minút 2:6, 6:3, 6:4 nad Sarou Erraniovou. Bol to premiérový vzájomný súboj Šramkovej s 29-ročnou finalistkou parížskeho antukového grandslamového Roland Garros 2012 a niekdajšou členkou Top 5 Erraniovou, aktuálne 49. v počítačovom poradí.

Schmiedlová minimálne na sobotu zastúpila zdravotne indisponovanú Janu Čepelovú. V nedeľu od 13.00 h sa postupne uskutočnia dve dvojhry a štvorhra v poradí Erraniová – Čepelová, Schiavoneová – Šramková a Jasmine Paoliniová, Martina Trevisanová – Daniela Hantuchová, Šramková. Kapitáni Tathiana Garbinová a Matej Lipták však majú nárok na zmeny.

Zatiaľ čo Schmiedlová po prehre priznala absenciu sebavedomia pod vplyvom krízy, ktorej čelí už viac ako rok, Šramková sympaticky sršala vierou vo svoje schopnosti. Prvá sa nádejne držala do stavu 3:3, ale potom prehrala sedem hier za sebou a už sa nevzchopila. Druhá po „splašenom“ vstupnom sete nedoplatila v druhej časti na premrhanie náskoku 3:0, v rozhodujúcom dejstve sa dostala z 0:2 a nepykala za nevyužitie štyroch brejkbalov pri skóre 3:3.

„V prvom sete som bola nervózna, ale povedala som si, že tento zápas ešte vyhrám. Jednoducho, cítila som to,“ priznala Šramková pre blog MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Slovenka vynikla na „winnery“ 44:8, pri svojom ultimatívnom štýle, samozrejme, urobila aj výrazne viac nevynútených chýb – 52:23. „Po tom prvom sete som sa snažila upokojiť sa, viac si vstupovať do kurtu, zabíjať nejaké loptičky popri čiare,“ rekapitulovala Šramková pre RTVS.

„Pred zápasom som Rebecce veril, hoci nikdy neviete, ako si ktorákoľvek debutantka bude počínať, keď na to naozaj dôjde. Dúfam, že zajtra to dokáže zopakovať,“ uviedol Lipták pre web Fed Cupu a údajne naznačil, že Čepelová nebude na nedeľu dostatočne fit. „Ešte stále tomu nemôžem uveriť. Myslím si, že aj proti Schiavoneovej mám šancu. Pokúsim sa naplniť ju,“ predznamenala víťazka.

Šramková sa stala 23. reprezentantkou SR v ére samostatnosti vo Fed Cupe. Dvadsaťročná Bratislavčanka figuruje na 119. priečke v singlovom renkingu WTA a dostala dôveru hneď pri svojej premiére v nominácii. Zverenkyňa svojho otca Jozefa a hráčka TK Jednotka Bratislava Šramková, ktorá má zázemie v TC Empire Trnava, bola prvou novickou v najcennejšom drese, odkedy si vlani 17. apríla v Bratislave vo štvorhre proti Kanaďankám zahrala Tereza Mihalíková. Martina Suchá bola od 21. júla 2002 poslednou Slovenkou, ktorá pri svojom absolútnom debute uspela v tzv. živom fedcupovom súboji, teda kým ešte nebolo rozhodnuté o víťaznej krajine. V Bratislave vtedy prekonala Francúzku Nathalie Dechyovú, čím domácim dodala rozhodujúci bod na 3:1.

Erraniová, ktorá pre svalové zranenie v oblasti lýtka nedohrala na Australian Open a minulý týždeň vynechala Petrohrad, aktuálne má v PF skóre 21:16, z toho vo dvojhre 12:12.

„Je mi ľúto, že Janka ochorela. Na moje vnútorné nastavenie však nemalo nejaký zásadný vplyv, že som sa o štarte dozvedela až dnes. Mala som zahrať lepšie. Nemala som dopustiť, aby sa Schiavoneová dostala do takého vedenia. Ona si však počínala dobre, bolo to proti nej ťažké. Príliš som si nepomohla servisom, v ostatnej dobe mi nejde. Ak by sme hrali ešte raz, aby by som celkovo viac riskovala, napríklad by som častejšie chodila k sieti. Nebola som nervózna, ale je známe, že nemám dobré obdobie, trvá to už vyše roka. Chýba mi sebavedomie, neverím si, prejavilo sa to aj dnes. Navyše, na antuke som sa pripravovala len 3–4 dni, ani z tohto dôvodu to nebolo jednoduché. Na nedeľu uvidíme, ako sa Janka bude cítiť, rozhodnutie o zostave je na kapitánovi,“ povedala Schmiedlová pre RTVS.

„Možno to pri pohľade na výsledok vyzerá jednoznačne, ale nebolo to ľahké. Súperka spočiatku vyvíjala tlak. Ja som sa snažila forsírovať môj štýl, striedať rôzne údery a využívať celú plochu dvorca, aby som Schmiedlovú udržiavala v pohybe. Navyše, darilo sa mi na podaní. Myslím si, že som uspela aj z dôvodu väčšieho fyzického nasadenia. Pracovala som s fyzioterapeutom aj osteopatom na tom, aby som čo najviac mohla ťažiť z telesného fondu. Zmena v slovenskej zostave ma príliš nevyhodila z konceptu. Vedela som, že proti komukoľvek mám zbrane na to, aby som takticky vedela nastoliť dianie podľa mojich zámerov. Som veľmi šťastná, že sa mi podarilo získať tento bod pre tím,“ citovala internetová stránka FIT Schiavoneovú, ktorá mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 18:14, Schmiedlová skončila na výrazne nepriaznivejších hodnotách 11:23.

Dvadsaťdvaročná Košičanka Schmiedlová, momentálne až 252. vo svetovom rebríčku (bola už aj na 26. mieste) sa nedokázala 36-ročnej bývalej štvorke hodnotenia Schiavoneovej (100.) revanšovať za prehru 6:4, 4:6, 3:6, ktorú inkasovala v sezóne 2014 na „harde“ pod strechou vo francúzskom Limoges. Zverenkyňa Michala Mertiňáka klesla v rámci PF na 7:4, z toho v singli na 5:3. Hrdinka parížskeho antukového grandslamového Roland Garros Schiavoneová 2010 stúpla na 27:21 (dvojhra 23:20). Talianka zhodou okolností debutovala v PF v semifinále edície 2002 práve proti Slovenkám v španielskom Maspalomase: zdolala Danielu Hantuchovú a podľahla Janette Husárovej. Teraz hrá svoju rozlúčkovú sezónu v kariére.

Slovenky si podľa výsledku zahrajú 22. – 23. apríla buď v play-off o elitnú osmičku ročníka 2018, alebo v baráži o zotrvanie v II. svetovej skupine. V „druhej lige“ sú tretí rok v rade. Žreb sa uskutoční v utorok 14. februára o 11.00 h SEČ v londýnskom sídle ITF.

Víťazky Fed Cupu 2002 Slovenky sú bez dvoch najvyššie renkingovo postavených hráčok. Úradujúca koncosezónna majsterka sveta WTA z októbrového Singapuru Dominika Cibulková (5.) v januári po svojej prehre s Ruskou Jekaterinou Makarovovou v 3. kole grandslamových Australian Open v Melbourne oznámila, že v tejto sezóne nebude v PF štartovať. Zo zdravotných dôvodov absentuje Kristína Kučová (76.), ktorú dlhodobo sužuje koleno a pridali sa k tomu komplikácie po trhaní zubov múdrosti. Lipták si musí poradiť aj bez rekonvalescentky po dvoch letných operáciách Magdalény Rybárikovej (203., v minulosti figurovala na 31. pozícii v hierarchii).

Ani talianska zostava pod vedením Garbinovej, ktorá pred touto sezónou nahradila na fedcupovej lavičke šéfa daviscupového realizačného štábu Corrada Barazzuttiho, nie je optimálna. V prvom rade chýba finalistka newyorských grandslamových US Open 2015 Roberta Vinciová, aktuálne národná jednotka na celkovom 21. mieste v počítačovom poradí WTA, pričom bola už aj na 7. stupienku. Bývalá hráčka Top 30 Camila Giorgiová (75.) má dlhodobé rozpory s domácou federáciou FIT a Karin Knappová (144., už však bola aj na 33. priečke) sa zotavuje po zranení kolena.

Semifinalistky edície 2013 Slovenky sa vlani udržali v II. svetovej skupine prostredníctvom aprílového bratislavského víťazstva 3:2 nad Kanaďankami (po februárovom domácom nezdare 2:3 s Austrálčankami v 1. kole druhej osmičky v hierarchii). Záchranársku výzvu zvládli druhý rok v rade. V úvodnom asociačnom termíne sezóny ťahajú šnúru troch prehier. U súpera neuspeli, odkedy vo februári 2013 triumfovali vo štvrťfinále svetovej skupiny v Srbsku.

Taliansko je víťazom Pohára federácie zo sezón 2006, 2009, 2010 a 2013. Minulý rok prehralo vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny 1:4 vo Francúzsku a v play-off o elitu 0:4 v Španielsku. „Squadra“ hrá mimo prominentnej skupiny prvý raz od sezóny 1998. Slovenky sa stretli s Taliankami ešte pri inom formáte PF v októbri 2002 na neutrálnej pôde v španielskom Maspalomase. Zásluhou dvoch bodov terajšej trénerky družstva Husárovej (proti Silvii Farinovej-Eliovej a Schiavoneovej) a jedného Hantuchovej (triumf nad Farinovou-Eliovou) zvíťazili v semifinále 3:1 a napokon aj získali trofej. Teraz sú na 15. priečke vo fedcupovom renkingu krajín podľa ITF, Taliankam patrí 6. pozícia.

TALIANSKO – SLOVENSKO 1:1 po sobotňajších dvojhrách

Sobota – dvojhra:
Francesca Schiavoneová – Karolína Schmiedlová 6:3, 6:1 za 80 minút (48, 32)
Sara Erraniová – Rebecca Šramková 6:2, 3:6, 4:6 za 121 minút (38, 31, 52)

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Fed Cup #Anna Karolína Schmiedlová #Rebecca Šramková #Taliansko - Slovensko