Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Talianky sa spoliehajú na parížske dobyvateľky

Jednoznačné outsiderky? Nemusí to byť pravda. Súpera slovenských tenistiek v Pohári federácie kvári taktiež rovnaký problém - absencia opôr.

10.02.2017 10:00
Sara Erraniová Foto:
Talianky sa budú spoliehať na Saru Erraniovú.
debata

Zatiaľ čo Slovenkám chýba dvojica rebríčkovo najvyššie postavených tenistiek (Dominika Cibulková a Kristína Kučová), Talianky sa musia pred víkendovým stretnutím Pohára federácie zaobísť bez dvoch z trojice najlepších. Okrem národnej jednotky Roberty Vinciovej (21. v rebríčku) nie je v kádri nehrajúcej kapitánky Tathiany Garbinovej ani Camila Giorgiová.

Talianska trojka má dlhodobé spory so zväzom, ktorý jej udelil pokutu 30-tisíc eur a zákaz štartu na deväť mesiacov. Dôvodom bolo odmietnutie štartu v lanskom súboji so Španielkami.

Talianky sa tak budú v stretnutí úvodného kola II. svetovej skupiny spoliehať predovšetkým na kvality Sary Erraniovej. Čoskoro tridsaťročná tenistka sa síce vrátila z Australian Open (lúčila sa po druhom kole) so zranením, no cez víkend by nemala na antuke vo Forli chýbať.

„Som presvedčená o tom, že na zápas so Slovenkami bude stopercentne pripravená. Napokon, má obrovskú motiváciu. Forli sa predsa nachádzal neďaleko od jej rodného mesta,“ vravela pred niekoľkými dňami Garbinová. Erraniová je rodáčkou z Bologne, ktorá je od dejiska stretnutia vzdialená sotva 60 kilometrov.

Talianka je postavou síce drobná, no výkonnostne obrovská bojovníčka. Aj vďaka tomu sa pýši finálovou účasťou na Roland Garros. Na parížskej antuke bojovala o titul pred piatimi rokmi. V súčasnosti však Erraniová na slávne obdobie len spomína. Aj zranenia spôsobili jej pád v rebríčku. Mimochodom, tohtoročný Australian Open bol jej prvým grandslamom od roku 2012, na ktorý prichádzala v pozícii nenasadenej hráčky. Napokon, lanskú sezónu ukončila už v septembri, keď mala problémy s dýchaním.

„Momentálne sa cítim dobre. Mám nejaké svalové boliestky, no nejde o nič vážne,“ hovorila nedávno Erraniová, päťnásobná grandslamová šampiónka vo štvorhre.

Popri nej bude talianske farby hájiť aj Francesca Schiavoneová – 36-ročná veteránka z Milána. Životný úspech dosiahla taktiež v Paríži. Na Roland Garros to dotiahla v porovnaní s Erraniovou ešte o krok ďalej – k titulu (2010). Pohár federácie zdvihla nad hlavu tri razy (2006, 2009, 2010).

Taliansku zostavu dopĺňa dvojica debutantiek – 21-ročná Jasmine Paoliniová s o dva roky staršou Martinou Trevisanovou.

Lipták má k dispozícii kompletnú štvoricu

Veteránka, debutantka, sužovaná chorobou a netradičná líderka. Tréner slovenského fedcupového tímu Matej Lipták má vo Forli k dispozícii už kompletný káder. K Daniele Hantuchovej, Rebecce Šramkovej a Jane Čepelovej sa pripojila aj Anna Karolína Schmiedlová. Zatiaľ čo trojica hráčok odcestovala do Talianska v pondelok, staršia zo sesterského dua Schmiedlových sa zapojila do tréningového procesu až v stredu. Dôvodom bola viróza, ktorá trápila Košičanku a tímový lekár sa obával, aby nenakazila aj ostatné spoluhráčky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fed Cup #Matej Lipták