Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koleno i zuby. Kučová necestuje, lieči si telo

Bol to telefonát, po ktorom sa na jeho hlavu zosypali ďalšie starosti. Keď v utorok popoludní zdvihol Matej Lipták mobilný telefón, ozval sa na druhej strane hlas Kristíny Kučovej.

08.02.2017 09:00
Kristína Kučová Foto: ,
Kristína Kučová.
debata

Slovenská tenistka mala pre kapitána fedcupového tímu nemilú správu. „Musela som mu povedať, že moja účasť v Taliansku je definitívne nereálna,“ hovorí rodáčka z Bratislavy.

Kto zastúpi Cibulkovú?

Mladšia zo sesterskej dvojice Kučových síce neodcestovala s tímom do Forli, dejiska úvodného kola II. svetovej skupiny Pohára federácie, no lekári jej dodatočný príchod nevylúčili. „Urobíme preň maximum. Aj keby mala nastúpiť čo i len na jeden zápas,“ vravel Lipták v pondelok, tesne pred cestou do Talianska.

Kučová však jeho partiu napokon nepodporí. „Môj zdravotný stav nie je taký, aby som mohla cez víkend hrať tenis. Tímový doktor mi pichol do problematického kolena kyselinu hyalurónovú a plazmu. Chcel mi pomôcť, no nestačí to,“ vraví 26-ročná hráčka. Ďalšie komplikácie jej totiž spôsobili zuby. Po návrate z Australian Open museli Kučovej vytrhnúť obe osmičky. Rany sa zapálili a v utorok jej z nich vyťahovali hnis. „Potrebujem si preliečiť celé telo. Do budúceho utorka by som v podstate nič nemala robiť,“ tvrdí sklamane Kučová.

Situácia Sloveniek tak nie je priaznivá. Na talianskej antuke sa predstavia bez dvojice rebríčkovo najsilnejších hráčok. Okrem národnej dvojky Kučovej (76. v renkingu) bude vo Forli chýbať aj suverénna jednotka Dominika Cibulková. Piata hráčka sveta sa už dávnejšie rozhodla, že Pohár federácie v tomto roku z programu vynechá a sústredí sa len na svoju kariéru.

„Dominika toho odohrala za Slovensko veľa. Nie vždy je však možné reprezentovať. Teraz sa rozhodla takto. Nemám s tým absolútne žiadny problém. Skôr treba dodať, že by sme mali mať k dispozícii viac hráčok, ktoré by boli schopné Cibulkovú zastúpiť,“ povzdychne si Kučová.

Aj ona si uvedomuje, že v Taliansku budú jej krajanky v pozícii outsideriek. Napokon, Lipták má (s výnimkou Daniely Hantuchovej) veľmi mladý tím. Ani jedna z jeho členiek nie je v súčasnosti v elitnej svetovej stovke – Jane Čepelovej (24 rokov) patrí 101., debutantke Rebecce Šramkovej (20) 119., Daniele Hantuchovej (33) 248. a Anne Karolíne Schmiedlovej (23) 252. priečka.

Kolená sa im neroztrasú

Schmiedlovej účasť bola pritom ešte aj v utorok ohrozená. S tímom pôvodne neodcestovala, mala sa k nemu pripojiť až v utorok večer. Dôvodom bola choroba.

„Myslím si, že ani Talianky nenastúpia v najsilnejšej zostave. Preto dievčatá nie sú bez šance. Janka s Rebeccou majú v súčasnosti dobrú výkonnosť. Verím, že si so situáciou poradia. Všetko bude závisieť od formy, rozpoloženia v daný deň. Baby sú síce mladé, no už toho odohrali dostatok. Nemyslím si, že by sa im mali roztriasť kolená. Dúfam, že im dostatočne pomôže aj realizačný tím, ktorý ich na zápasy dobre pripraví,“ myslí si Kučová.

Jej miesto tímovej jednotky by mala zaujať Čepelová. „Janka už má za sebou nejaké zápasy v Pohári federácie, aj víťazné, takže si môže veriť. Má dostatok skúseností – aj z grandslamových turnajov. S tlakom by si mala poradiť,“ odhaduje Kučová.

Zatiaľ čo v slovenskom tíme je len jedna hráčka s dátumom narodenia pred rokom 1990, Talianky disponujú pre dvojhru dvojicou mimoriadne skúsených tenistiek. Finalistku Roland Garros 2012 Sarru Erraniovú (29 rokov) doplní veteránka a víťazka parížskeho grandslamu z roku 2010 Francesca Schiavoneová (36 rokov). Domáca jednotka je 49. hráčkou sveta, dvojka uzatvára najlepšiu stovku. Stretnutie vo Forli sa uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu. Víťazky si v druhej polovici apríla zahrajú v play off o postup medzi elitnú osmičku, na zdolané čakajú záchranárske práce o udržanie sa v II. svetovej skupine.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #WTA #Matej Lipták #Kristína Kučová