Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tenisová hanba. Slovákov poslali do autu Maďari

Mal to byť povinný krok vpred. Urobili však jeden neočakávaný vzad. Boj o svetovú skupinu? Ale kdeže. Slovenskí tenisti si medzi elitou Davisovho pohára v najbližších dvoch rokoch s istotou nezahrajú.

05.02.2017 16:04 , aktualizované: 19:46
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan odchádza z kurtu po prehre s Mártonom Fucsovicsom.
debata (59)

Zverenci Miloslava Mečířa budú mať úplne iné starosti: čakajú na nich záchranárske práce v I. skupine euroafrickej zóny.

Konflikt? Atfosméra bola v poriadku

Rozhodla o tom hanebná prehra Slovákov v úvodnom kole s Maďarmi. Outsiderovi podľahli v Národnom tenisovom centre senzačne 1:3. Domácich nepriviedol k úspechu ani Martin Kližan. Hráč so suverénne najvyšším renkingom spomedzi aktérov bratislavského stretnutia nesplnil svoju úlohu, keď získal jediný bod. V kľúčovom štvrtom zápase podľahol Mártonovi Fucsovicsovi 6:3, 3:6, 3:6, 5:7.

"Bol to ťažký zápas v ktorom sme nenaplnili očakávania. Tak, ako v piatok Jozef Kovalík, tak aj ja som prehral s renkingovo horším hráčom. Nezostáva nám nič iné, ako bojovať o udržanie sa v skupine,“ stroho konštatovala slovenská jednotka.

V zápase so 159. hráčovi sveta sa od úvodu trápil. Prvý set síce vyhral, na jeho pohybe, mimike i gestách však bolo vidieť, že to nie je jeho deň.

"Vo štvorhre som podal veľmi zlý výkon, s Fucsovicsom to bolo o niečo lepšie. V každom prípade by som s takýmto hráčom nemal na domácej pôde prehrať,“ sypal si popol na hlavu.

O niečo menej kritický bol nehrajúci kapitán Miloslav Mečíř. Ten dokonca svojho zverenca aj pochválil. "Bojoval, riskoval, no nie každý deň sú Vianoce. Bolo to pekný zápas, bohužiaľ nevyznel v náš prospech. Martina som už videl hrať aj lepšie, maďarského hráča nie. Skvele podával, nedal nám jednoducho priestor,“ hodnotil.

Konflikt v tíme obaja odmietli. Minulý týždeň si vraj všetko vysvetlili. "Atmosféra bola v poriadku, neriešili sme, čo bolo a ani to, čo sa povedalo. Každý vedel, ako som to myslel,“ vravel Kližan na margo svojich príspevkov na Facebooku. "Nerozpitvával by som to,“ dodal Mečíř.

Keby bolo keby…

Čosi však naznačil po sobotňajšej štvorhre, ktorú Slováci prehrali 2:3 na sety, Andrej Martin. "Nechcem sa vyhovárať, ale nemal som priestor natrénovať si ju,“ povedal pred kamerou RTVS.

"Andrej tu bol celý týždeň, nabádal som ho, aby štvorhru trénoval. Tvrdil mi, že sa chce sústrediť na dvojhru. Jeho slová beriem skôr ako sklamanie z prehry, jeden tréning by to nezachránil,“ reagoval šéf slovenskej lavičky.

Čo je teda príčinou senzačnej prehry s papierovo podstatne slabším súperom?

"Nebudem hovoriť, čo bolo zle, lebo novinari zo mňa zasa urobia večne nespokojného človeka. Maďari boli lepší, ak sme nevyužili takto priaznivý žreb, tak si ani nezaslúžime hrať o svetovú skupinu,“ priznal 27-ročný Bratislavčan.

Po chvíľke však predsa len priznal, čo ho škrie. "Nevyhovoval mi povrch. Bol príliš rýchly. Ak pán Igor Moška (sekretár Slovenského tenisového zväzu, pozn.) tvrdí, že bol šitý práve pre nás, tak mňa sa to vôbec netýka. Mne sa tu veru dobre nehralo, predovšetkým s returnami po tvrdých podaniach som mal veľké problémy. Radšej hrám na pomalšom povrchu,“ zdôveril sa Kližan. Na otázku, či by mu viac vyhovovala antuka, odpovedal svojsky: "Keby bolo keby, boli by sme v nebi.“

Fakty z Bratislavy
Slovensko – Maďarsko 1:3.

Nedeľa:
Kližan – Fucsovics 6:3, 3:6, 3:6, 5:7
zápas Kovalík – Balázs zrušili

59 debata chyba