Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľká komplikácia! Kližan s Martinom zlyhali, Maďarsko šokujúco vedie 2:1

Domáci tenisti Martin Kližan a Andrej Martin značne nečakane prehrali za 190 minút 3:6, 6:2, 3:6, 7:6 (5), 1:6 s Attilom Balázsom a Mártonom Fucsovicsom v sobotňajšej štvorhre v rámci bratislavského stretnutia Slovensko - Maďarsko v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2017 reprezentačných družstiev mužov. Napokon neťažili z toho, že vo štvrtom sete si vynútili piaty z manka 5:6 a príjem.

04.02.2017 17:54
Andrej Martin, Martin Kližan Foto: ,
Andrej Martin a Martin Kližan.
debata (16)

Hostia teda pred dvoma nedeľňajšími dvojhrami vedú mečbalovo 2:1. Program sa začne odvíjať o 13.00 h a predbežne má podobu Kližan – Fucsovics a Lukáš Lacko – Balázs, môžu sa však udiať zmeny v zložení. Slováci zatiaľ v DP trikrát predviedli obrat z 1:2 po debli, naposledy v septembri 2004 takisto v Národnom tenisovom centre proti Nemcom.

Dvadsaťsedemroční Bratislavčania Kližan a Martin spoločne hrali na seniorskej úrovni premiérovo od januára 2009. V sezóne 2006 ako pár neuspeli vo finále wimbledonskej štvorhry juniorov. Kližan je v debli na 219. priečke v renkingu ATP (už však bol aj na 73. mieste a má na konte štyri primáty z hlavnej profesionálnej úrovne ATP World Tour), Martinovi patrí 82. pozícia a nazbieral tucet challengerových trofejí. Balázs sa nachádza vo štvorhre na 917. mieste a Fucsovics figuruje na 608. poste. Kližan teraz má vo štvorhrách zarátaných do MS tímov ITF bilanciu 3:1, Martin 3:3, Balázs 4:2 a Fucsovics 5:6.

V piatkových dvojhrách na tvrdom povrchu v Aegon aréne NTC najprv zvíťazil Kližan nad Balázsom 6:1, 6:2, 3:6, 6:4 a potom Jozef Kovalík prehral s Fucsovicsom 2:6, 7:6 (4), 3:6, 4:6, takže pred víkendom bol stav 1:1. Kovalík hral namiesto pôvodne nominovaného Lacka, ktorého minimálne dočasne odstavili žalúdočné problémy. V nominácii hostí sú aj Gábor Borsos a Levente Gödry.

Víťaz postúpi do play-off o svetovú skupinu MS tímov ITF 2018 (bude sa hrať 15. – 17. septembra 2017). Zdolaného bude čakať jesenná záchranárska úloha proti niekomu z tria Holandsko, Poľsko a Bosna a Hercegovina. Finalisti ročníka 2005 Slováci sa pokúšajú pripomenúť proti Maďarom úspech 3:0, ktorý v rovnakej fáze dosiahli minulý rok v lete (následne prehrali v boji o elitu s Austrálčanmi na tráve v Sydney 0:3).

zväčšiť Márton Fucsovics (vpravo) a Attila Balázs. Foto: SITA, Marko Erd
Márton Fucsovics, Attila Balázs Márton Fucsovics (vpravo) a Attila Balázs.

Slováci v predchádzajúcich troch sezónach prehrali v prelínačke o elitnú šestnástku, vždy u súpera (2014 USA, 2015 Poľsko, 2016 spomenutá Austrália). V „II. lige“ v systéme tejto súťaže sú nepretržite od sezóny 2007. Figurujú na 18. priečke v daviscupovom renkingu ITF, Maďarom patrí 34. miesto.

Tím SR hrá pred vlastnými fanúšikmi premiérovo od marca 2015, keď v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny takisto v NTC zdolal Slovincov 5:0. Odvtedy absolvoval štyri stretnutia vonku. Slovensko ťahá v domácom prostredí sériu siedmich triumfov od bratislavskej prehry so Srbskom 1:4 v septembri 2008 v play-off o elitu.

Stav stretnutia rozhodujúceho 2. kola I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2017 tenisových reprezentačných družstiev mužov (3. – 5. februára, Bratislava – Aegon aréna NTC, tvrdý povrch Premier Court v hale):

SLOVENSKO – MAĎARSKO 1:2 po sobotňajšej štvorhre

Sobota – štvorhra:
Martin Kližan, Andrej Martin – Attila Balázs, Márton Fucsovics 3:6, 6:2, 3:6, 7:6 (5), 1:6 za 190 minút (32, 25, 44, 60, 29)

Kližan na servise proti Fucsovicsovi stojacemu na forhendovej strane a Balázsovi na bekhendovej hneď klesol na 0:30 a Slováci neodolali brejkbalu za stavu 15:40. Fucsovics potom bol pri potvrdzovaní presvedčivý – 2:0. Martin stojaci na príjme vpravo (takže obaja hostitelia mali forhendy zvonka) poľahky upravil pri svojom podaní na 1:2. Balázs v pohode zvýšil na 3:1 a Martinov bekhendový volej do siete znamenal brejkbal hostí v piatom geme, v ktorom domáci pôvodne viedli 40:15. Fucsovics prepálil forhend zozadu a Slováci predsa len dali na 2:3.

Fucsovics na 30 upravil na 4:2. Martin skorigoval na nulu, Balázs novými loptami takisto neprišiel ani o fiftín – 5:3 pre Maďarov, ktorí si nekompromisnou ofenzívou zakončenou Balázsovým smečom dodali setbal, neprešli za príjem. Kližanova dvojchyba však navodila druhú hrozbu a Balázs prepálil Martina.

Slováci na druhý set zmenili svoje postavenie, proti Fucsovicsovi to nepomohlo. Domáci však tentoraz zachytili úvod setu, Martin na nulu dal na 1:1. Navyše, parádny Martinov bekhendový return popri čiare navodil 40:15 na Balázsov servis a Maďar spáchal dvojchybu. Kližan úplne suverénne potvrdil únik – 3:1. Martin príjmom nastolil nádejných 30:30 pri Fucsovicsom servise a Kližanov return nachytal Balázsa, hostia však brejkbal vymazali a išli na 2:3, čoskoro mali 2:4. Navyše, spadli na 0:40 proti Balázsovi, keď Kližan nasmeroval svoj rezolútny naskočený forhend zozadu presne pomedzi súperov. Slováci nekompromisne aj dosiahli poistku a vzápätí sa novými loptami dopodávali na 30. Balázs zozadu prehnal obranný forhend.

Fucsovics ani na začiatku tretieho dejstva na servise neváhal (1:0) a potom bekhendovým returnom pristihol podávajúceho Martina v tzv. mŕtvej zóne, čo Maďarom utvorilo šancu na brejk. Balázsov lob z ťažkej pozície dopadol za. Slováci si vydreli stav 1:1. Pri zhode proti Balázsovi Fucsovics trestuhodne zaváhal pri sieti, ale aj Maďari sa ubránili, viedli 2:1. Kližan sa vymanévroval z manka 0:30 – 2:2. Fucsovics však na servise stále šéfoval – 3:2. Maďar k tomu bekhendovým obhodením dal na 30:15 proti Martinovi a Slováci si neporozumeli v ofenzíve. Kližan odstránil prvú hrozbu jasným volejom, pri druhej Martin neodolal v zložitej obrannej situácii.

Slovenská dvojica Andrej Martin a Martin Kližan... Foto: SITA, Marko Erd
Andrej Martin, Martin Kližan Slovenská dvojica Andrej Martin a Martin Kližan proti Maďarom neuspela.

Kližan v úvode siedmej hry frustrované zlomil raketu. Akoby ho to naštartovalo k energickým zákrokom rezultujúcim do brejkbalu proti Balázsovi, ale Maďari sa vymanili z ťažkostí – 5:2 a v ôsmej hre setbal, Kližan ho eliminoval priamo podaním. Martin zaváhal pri sieti, šikovne to napravil sériou volejov, napokon predsa len prišla korekcia na 3:5 zásluhou esa na „téčko“. Fucsovics si pri podávaní na set dovolil dvojchybu (za stavu 30:0), ale nepripustil zápletku. Pri setbale odletel Kližanov príjem mimo.

Martin hneď v otváracom geme štvrtej časti čelil brejkbalu, vymazal ho kombináciou servis – volej. Fucsovics vzápätí dobre prebehol, Balázs pri druhej možnosti pokazil return. Napokon vybojovaných 1:0 pre slovenský tandem. Fucsovics bol na servise neochvejný. Slováci mali aj šťastie, že za stavu 15:15 proti Kližanovi prepálil Balázs zvládnuteľný volej. Napokon v tejto hre odolali trom jednotlivým brejkbalom. Zahrávali sa, zároveň sami seba hecovali takýmito úspechmi pod obrovským tlakom.

Martinov volej medzi Maďarov znamenal relatívne sľubných 30:15 proti Balázsovi, Slováci však nepridali nadstavbu – 2:2. Martin suverénne išiel na 3:2. Fucsovics na 15 vyrovnal na 3:3. Kližan si poradil so stavom 30:30. Maďari však sústavne vyznievali uvoľnenejšie, vzhľadom na pozíciu outsiderov v cudzom prostredí to aj bolo pochopiteľné. Balázs na nulu vyrovnal na 4:4. Martin bez drámy išiel na 5:4, Fucsovics na 5:5. Maďari proti Kližanovi navodili vďaka Fucsovicsovi výstražných 30:30 (zo svojho priebežného manka 0:30) a rovnaký hráč im potom dokonca dodal brejkbal. Sám ho premenil bekhendovým volejom.

Slováci na pokraji prehry zabojovali a unikli na 40:15 proti Balászovi a pri druhej možnosti Martin vytĺkol Fucsovicsovi bloky. Maďarov bekhendový volej odletel vedľa – 6:6. V tajbrejku Slováci zvládli okamžitý minirebrejk na 1:1. Z 1:2 dvoma výbornými zásahmi preklopili na 3:2. Vtedy Balázs spáchal drahú dvojchybu. Maďari znížili na 3:4, podávajúci Martin odvážnym smečom zvýšil na 5:3. Fucsovics pri následnom skóre 3:6 vymazal oba setbaly proti svojmu podaniu, ale Kližan zabral forhendovým obhodením popri čiare.

zväčšiť Márton Fucsovics a Attila Balázs odohrali... Foto: SITA, Marko Erd
Márton Fucsovics, Attila Balázs Márton Fucsovics a Attila Balázs odohrali vynikajúci zápas.

Domácu eufóriu priebežne stlmil druhý gem piateho setu. Maďari proti Kližanovi viedli 30:0 a Fucsovics im bekhendovým obhodením vynútil dva brejkbaly. Pridal forhendový kros, ktorý aj po kontakte s páskou preletel okolo Martina – 0:2 a bleskovo aj 0:3. Navyše, rozbehnutí Maďari si vynútili brejkbal proti Martinovi a Fucsovics ho využil smečom, keď nestratil prehľad v hektickej prestrelke pri sieti.

Po nedávnom vykresaní nádeje to bola ľadová sprcha pre priaznivcov domáceho tímu. „Kanár“ by to len zvýraznil, ale Kližan sa na servise pri skóre 0:5 dostal z dvoch mečbalov v rade. Vedenie 40:0 na returne proti Balázsovi bolo zábleskom, nádej – aj cez štvrtý brejkbal – rýchlo pominula.

Výsledky piatkových dvojhier:
Martin Kližan – Attila Balázs 6:1, 6:2, 3:6, 6:4 za 142 minút
Jozef Kovalík – Márton Fucsovics 2:6, 7:6 (4), 3:6, 4:6 za 149 minút

Zostávajúci program:
Nedeľa – dvojhry postupne od 13.00 h:
Martin Kližan – Márton Fucsovics / bilancia: 0:0
Lukáš Lacko – Attila Balázs / bilancia: 0:1

Slováci s troma obratmi z 1:2, naposledy pred 13 rokmi

Slovenskí tenisoví reprezentanti v minulosti v Davisovom pohári družstiev mužov trikrát predviedli obrat z 1:2 po sobotňajšej štvorhre na konečných 3:2. Dosiaľ naposledy to zvládli v septembri 2004 v Bratislave proti Nemcom v play-off o svetovú skupinu zásluhou Dominika Hrbatého a Karola Kučeru a v nasledujúcej sezóne to dotiahli až do finále celého Davis Cupu.

Tím SR predviedol preklopenie z manka 1:2 aj v septembri 1998 v Argentíne (tiež vďaka Kučerovi a Hrbatému) a v apríli 2003 v Luxembursku (postarali sa o to Karol Beck a Michal Mertiňák). Slováci ešte nikdy nezvládli absolútny obrat z 0:2.

Zverenci kapitána Miloslava Mečířa teraz prehrávajú s Maďarmi 1:2 v Bratislave v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny MS tímov ITF. Dosiaľ naposledy zaostávali pred nedeľou práve 1:2 predvlani v septembri v Gdyni proti Poliakom v play-off o elitnú šestnástku a napokon prehrali 2:3. Martin Kližan síce vyrovnal na 2:2, ale Norbert Gombos neuspel v záverečnej dvojhre.

16 debata chyba