Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Historický Petrohrad? Cibulková útočí na Mečířov rekord

Vstup do novej sezóny nemôže označiť za výnimočný. Svedčí mu skôr iný prívlastok - priemerný. Napriek tomu sa môže dočkať čohosi, čo nedosiahol žiadny iný Slovák pred ňou

04.02.2017 08:28
debata (2)
zväčšiť Dominika Cibulková. Foto: SITA/AP
Dominika Cibulková Dominika Cibulková.

Keď sa začiatkom novembra minulého roka vrátila Dominika Cibulková zo Singapuru, držala v rukách trofej pre víťazku turnaja majsteriek. Práve senzačný triumf ju vyniesol v rebríčku WTA na piate miesto – najvyššie v kariére. Otázkam, kedy a o koľko ešte svoje maximum vylepší, sa vyhnúť nemohla.

„Môj súčasný pocit prezrádza, že nevidím limity. Chcem sa však posúvať postupne. Uvidíme, kam to napokon dotiahnem,“ hovorila slovenská tenistka s opatrnosťou v hlase.

Aj ona si uvedomovala, že jej šanca príde najmä v úvode roka – v období, keď neobhajuje veľa bodov z vlaňajška. Po nezdaroch v Brisbane a stála pred prvou vážnou skúškou – úvodným grandslamom sezóny. S Australian Open sa však lúčila už po treťom kole a posunu v renkingu sa opäť nedočkala.

Nové číslo pred menom Bratislavčanky sa však môže objaviť už počas tohto víkendu. Dokonca také, akým sa pred ňou nepýšil žiadny iný tenista spod Tatier.

V prípade, že Cibulková triumfuje na turnaji v Petrohrade, bude svetovou trojkou. O jednu priečku by tak vylepšila historické maximum legendárneho Miloslava Mečířa. Olympijský víťaz zo Soulu 1988 bol začiatkom toho istého roka štvrtým najlepším hráčom planéty.

Cibulková má ruskú misiu rozbehnutú veľmi dobre. Po tom, ako mala v úvodnom kole voľný žreb, si v druhom bez výraznejšieho zaváhania poradila s Chorvátkou Donnou Vekičovou (6:2, 6:2). Formu potvrdila slovenská jednotka aj včera, keď vo štvrťfinále nedala šancu domácej Jelene Vesninovej (6:3, 6:3).

Dominika Cibulková na turnaji v Petrohrade. Foto: SITA/AP, Dmitri Lovetsky
Dominika Cibulková Dominika Cibulková na turnaji v Petrohrade.

„Aj v tomto zápase som hrala celkom solídne. Zamerala som sa na správne veci. Jelena je kvalitná hráčka, v druhom sete mi trochu skomplikovala život, no myslím si, že som priebeh stretnutia mala pod kontrolou. Z tohto výkonu mám radosť,“ vravela 27-ročná Cibulková v pozápasovom rozhovore.

V Petrohrade má už všetko vo svojich rukách. Pomohlo jej zranenie Simony Halepovej. Najvyššie nasadená hráčka podujatia nenastúpila na svoje štvrťfinále pre zranenie kolena. Rumunke by stačil postup do finále na to, aby Cibulkovej zabránila aj v prípade celkového triumfu k postupu na tretie miesto rebríčka.

Pre zverenku Mateja Liptáka tak platí od soboty jednoduché pravidlo: každé ďalšie víťazstvo znamená vylepšenie rebríčkového umiestnenia o jednu priečku. Už v sobotu oň zabojuje v semifinálovom zápase s ďalšou ruskou vyzývateľkou – Svetlanou Kuznecovovou. Jej zápasová bilancia s o štyri roky staršou svetovou osmičkou je priaznivá – 6:3. Naposledy ju zdolala v semifinále turnaja majsteriek, vďaka čomu ťahá sériu šiestich víťazstiev v rade.

Cibulková podriadila osobnému úspechu všetko. V tomto roku sa zriekla aj účasti v Pohári federácie. Uvedomuje si totiž, že stojí pred jedinečnou šancou. Takou, aká sa už nemusí zopakovať.

Napokon, dívať sa vo svetovom rebríčku len na chrbát americkej superhrdinky Sereny Williamsovej a nemeckej hviezdy Angelique Kerberovej nie je veru na zahodenie…

Slováci v Top 10
Miloslav Mečíř 4. miesto
Daniela Hantuchová 5. miesto
Dominika Cibulková 5. miesto
Karol Kučera 6. miesto
Karina Habšudová 10. miesto
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková