Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Karol Kučera: Som jediný na svete, kto zabudol, že si poradil s Federerom

Veril, že Roger Federer si ešte môže siahnuť na grandslamový titul. Teraz je presvedčený, že 35-ročný Švajčiar sa bude ďalšie dva-tri roky pohybovať medzi elitou.

03.02.2017 10:00
Karol Kučera Foto:
Bývalý tenista Karol Kučera.
debata (2)

"V porovnaní s predošlými generáciami dokážu súčasní tenisti hrať oveľa dlhšie. O Rogerovi to platí dvojnásobne. Stále na to má, prečo by mal teda končiť?“ pýta sa Karol Kučera, dlhoročný slovenský daviscupový reprezentant a semifinalista Australian Open 1998.

Bol som slaboch

Záverečné boje v Melbourne si v televízii nenechal ujsť ani tentoraz. Nad tým, kto vyhrá, pred finále príliš nerozmýšľal. V tom, komu bude držať palce, mal hneď jasno.

"Jednoznačne Federerovi. Uznávam aj Nadala, je to veľký šampión, ale Federerov štýl je jedinečný a mne veľmi blízky,“ zamýšľa sa niekdajšia šestka svetového rebríčka. "Nadal mal obrovskú šancu stiahnuť grandslamové manko na dva tituly, pri jeho súčasnej forme to mohol byť po Roland Garros už iba rozdiel jedného. Verím, že obaja tieto počty nosili v hlavách, azda aj to hnalo Federera vpred,“ pokračuje v úvahách.

Jeho rekord vraj nie je večný. Zo súčasných hráčov má podľa Kučeru najväčšiu šancu dostihnúť ho Novak Djokovič. "Zjavne má osobné problémy a tie sa podpisujú na jeho hre. Medzi najlepšími rozhodujú detaily. Ak hráč každý deň nespí deväť hodín, časom sa to prejaví. Novak síce prestal vyhrávať, ale stále je medzi najlepšími,“ tvrdí.

Kučera bol – podľa vlastných slov – v porovnaní so súčasnými špičkovými tenistami slaboch. "Počas aktívnej kariéry mi zomrela mamka, rozvádzal som sa, na mojej hre to bolo okamžite vidieť. Keď som nemal doma 100-percentné zázemie, nemal som šancu. Aj po menšej hádke som už nešiel trénovať s čistou hlavou. Aj preto obdivujem tých najlepších, musia byť nesmierne odolní,“ priznáva.

Chýba silná stredná generácia

Tak, ako Dominik Hrbatý, aj on dokázal Federera zdolať. Podarilo sa mu to raz. "Asi som jediný človek na svete, ktorý si na to nepamätá,“ pousmeje sa a vyťahuje zaujímavú spomienku.

„Pred rokmi som bol vonku s partiou, kde sme debatovali aj o tom, kto je najlepší tenista všetkých čias. Keď prišla reč na Federera, spomenul som im, že som s ním zakaždým prehral. Kamarát mi hovorí – čo ti šibe, veď ty si ho v Lyone v roku 2000 zdolal. Odohral som veľmi veľa zápasov, v tom čase to pre mňa nebol výnimočný súper, Federer ešte nebol hviezda,“ vysvetľuje. Na prehry však nezabudol. "Predovšetkým na olympiáde v Sydney to bol dobrý zápas, podľahol som 4:6, 6:7.“

Kučera pripúšťa, že dlho zastával názor, že najlepším z najlepších je Pete Sampras. "Dnes poviem, že Federer dosiahol viac. Ale jedna vec sa Samprasovi musí nechať. Šesť sezón v rade zakončil v pozícii svetovej jednotky. To sa Rogerovi nepodarilo.“

O tom, kto z mladých hráčov by raz mohol silnú štvorku Federer, Nadal, Djokovič, Murray nahradiť, sa mu hovorí ťažko.

"Nikoho tam nevidím, chýba mi tam silná stredná generácia. Dominic Thiem, Borna Čorič i Alexander Zverev sú prísľubom, ale na grandslamoch zatiaľ veľa neuhrali. Len budúcnosť ukáže, či pôjdu v šľapajách tých najlepších. V tejto chvíli si myslím, že sú to hráči s perspektívou na prvú desiatku,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Karol Kučera