Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lov na kráľa. Nádej majú zdravý Nadal či hladný Djokovič

Keď Rafael Nadal premenil v semifinále tohtoročného Australian Open mečbal, tenisový svet od radosti explodoval. Neboli v tom iba sympatie k 30-ročnému Španielovi, bol to aj prejav veľkého očakávania.

03.02.2017 06:00
Roger Federer, Rafael Nadal Foto:
Roger Federer a Rafael Nadal po veľkom finále.
debata

Nadšenia z pokračujúceho príbehu, o ktorom si už všetci mysleli, že poslednú kapitolu dopísal pred šiestimi rokmi v Paríži.Práve vtedy sa odohrala posledná finálová bitka na úrovni veľkej štvorky medzi Rogerom Federerom a Rafaelom Nadalom.

Do veľkého návratu tenisových gigantov zostávalo menej ako 48 hodín. Televízne obrazovky, novinové strany i sociálne siete zaplnili analýzy, spomienky na predchádzajúce súboje i názory expertov. Tenisová horúčka dokonca oprášila aj už takmer zabudnutú tému: Kto je najlepším tenistom histórie?

Grandslamové skóre 17:14 nahrávalo Federerovi, vzájomná bilancia 23:11 Nadalovi. Ak by ju Španiel potvrdil aj vo finále, na svojho veľkého rivala by strácal už iba dve trofeje. Nestalo sa. Po napínavej dráme zdvihol ruky nad hlavu Švajčiar. "Verím, že sa tu o rok opäť stretneme a keby aj nie, bolo mi tu dobre, užíval som si to,“ odkázal divákom v aréne Roda Lavera.

"Teraz sa stiahne? Po grandióznom triumfe nad Nadalom odzneli na ceremoniáli záhadné vyjadrenia. Prečo by sme ho o rok nemuseli v Melbourne vidieť? Čo tým chcel povedať?,“ pýtal sa švajčiarsky denník Tages Anzeiger.

Roger Federer s trofejou. Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Roger Federer Roger Federer s trofejou.

Novopečený, 18-násobný granslamový šampión, už nič nesľubuje. Má 35 rokov, vie, že akékoľvek zranenie by možno znamenalo jeho definitívny koniec. Prvé vážnejšie má práve za sebou, paradoxne k nemu prišiel pri kúpaní dcér. "Všetci ihneď prestaňte, dajte si pol roka pauzu a potom sa vráťte naspäť. Nemôžem uveriť tomu, čo som práve videl,“ takto glosoval Federerov veľký návrat na kurty Andy Roddick.

Prekoná vôbec niekto rekord švajčiarskeho velikána? Odpovede sa rôznia. Nadal stráca na svojho priateľa a rivala štyri tituly. Okrem tenisového umenia sa však musí spoliehať aj na svoje krehké telo. V uplynulých sezónach ho neposlúchalo, pre problémy so zápästiami a kolenami pravidelne vynechal niekoľko týždňov. S pribúdajúcimi rokmi to zrejme nebude lepšie.

O niekoľko mesiacov tu je Roland Garros. Nadal bude stáť pred ďalšou šancou znížiť stratu. „V melbournskom finále síce prehral, ale je už iba krok od niekdajšej formy. Rozhodne ešte nepovedal posledné slovo,“ dôveruje mu Austrálčan Pat Cash, šampión z Wimbledonu. "A či je Feder najlepší z najlepších? Netvrdím, že nie, len mám pochybnosti,“ dodáva.

Netreba zabudnúť na rebríčkovo najlepších tenistov súčasnosti – Novaka Djokoviča s Andy Murraym. Srb má na konte dvanásť titulov a aj keby pretrhol výsledkovú krízu z ostatných mesiacov, na Federera stráca stále šesť trofejí.

Novak Djokovič po postupe do finále US Open 2016. Foto: SITA/AP, Darron Cummings
Novak Djokovič Novak Djokovič po postupe do finále US Open 2016.

"U Novaka je všetko možné. Pokojne ma môže prekonať, musí však zostať zdravý a zachovať si chuť na víťazstvá,“ tvrdí Federer. Motivácia, presne to Djokovičovi teraz chýba. Bez nej môže na Federerov rekord zabudnúť. Nedobehne ani druhého Nadala so Samprasom. Aj Murray má zrejme niekoľko významných úspechov ešte pred sebou, veľké poháre však začal zbierať neskoro, čo ho výrazne limituje.

Za Federerovho nástupcu mnohí označovali Grigora Dimitrova. Pre podobný štýl dostal prezývku Baby Fed. Z jeho veľkého tieňa však dosiaľ nevystúpil a nič na tom nezmení ani jeho skvelé predstavenie na začiatku roka v Austrálii.

V tenisových kruhoch rezonuje aj ďalšie meno – Alexander Zverev. Devätnásťročného Nemca považujúcu za budúcu jednotku a hráča s potenciálom pravidelne vyhrávať grandslamy. Jeho najlepším výsledkom na turnaji veľkej štvorky je do týchto chvíľ 3. kolo, Federer bol však v jeho veku už dvakrát vo štvrťfinále.

"Je to neskutočný hráč. Každý jeho úder je nebezpečný, je vysoký, dobre fyzicky vybavený, má jednoducho všetko. Verím, že raz bude svetovou jednotkou,“ chváli talentovaného Nemca Nadal. Federer po nečakanom triumfe v Austrálii vyslovil nenápadnú, ale vážnu vetu. "Viem, že všetci hovoria o tom, ako tvrdo pracovali, ja som ale robil to isté. No snažím sa o tom nerozprávať,“ vyhlásil.

Áno, Federer je esencia talentu a obrovskej vytrvalosti. Je možné, že na 19. titul už nikdy nesiahne. Ak sa to však raz niekomu podarí, bude musieť byť aspoň taký dobrý, ako švajčiarsky maestro.

Potom si titul najlepší v histórii určite zaslúži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič