Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrbatý: Keď som Federera zdolal, rozplakal sa

Na papieri je najlepší Roger Federer. Ak by však mohol, namiešal by si vlastný koktejl z výnimočných tenisových zručností a vyskladal svojho najlepšieho hráča v histórii.

03.02.2017 08:00
Dominik Hrbatý, Roger Federer Foto:
Dominik Hrbatý (vľavo) v rozhovore s Rogerom Federerom počas Wimbledonu 2008.
debata (2)

„Pohyboval by sa ladne ako Federer, mal však kondíciu Thomasa Mustera, na zápasy by sa pripravoval precízne ako Ivan Lendl, podával by ako Goran Ivaniševič a v rozhodujúcich momentoch by bol odolný ako Rafael Nadal,“ tvrdí bývalý Dominik Hrbatý (39), niekdajšia svetová dvanástka.

Patrilo finále Australian Open medzi najlepšie zápasy, aké ste kedy videli?
Netvrdím, že bolo slabé, ale rozhodne neponúklo to najlepšie z umenia týchto dvoch pánov. Bolo vidieť, že obaja už majú najlepšie roky za sebou. Loptičky, ktoré kedysi Nadal hravo dobiehal, teraz nestíhal. Nehral ani tak agresívne, ako si ho pamätám. Federer to dokonale využil.

Znamená to, že do finále sa nedostali tí najlepší?
Bola to skôr zhoda viacerých okolností. Roger na ceste za titulom zdolal dobrých hráčov, Nadalovi prial žreb, ktorý mu sadol. V semifinále s Dimitrovom sa Bulhar zdolal sám. Ak by bol Djokovič mentálne pripravený a Murray podal štandardný výkon, len ťažko by sa dostali obaja tak ďaleko. Tenis je však krásny a prináša aj takéto prekvapenia.

Koho ste pred zápasom favorizovali?
Nadala, ale prial som to viac Federerovi. Viem, že mal psychický problém zdolať ho, no prekonal to. So Španielom hral vždy dobre, závery zápasov ale mentálne nezvládal. Tentoraz si pomohol aj ošetrovaním pred rozhodujúcim piatym setom, Nadala tak vyviedol z rytmu. Pred niekoľkými rokmi by sa mu to nepodarilo.

Keď sa povie Roger Federer, čo vám napadne?
Dobrý kamarát, parťák, s ktorým som veľa trénoval. Potom jeho elegantná hra, ladný pohyb. Je úžasné sa na neho pozerať. Všetko robí plynulo a s ľahkosťou.

Máte s ním priaznivú zápasovú bilanciu. Zdolali ste ho dvakrát, prehrali iba raz. Spomínate si ešte?
Na obe víťazstvá si pamätám. Vo Francúzsku v roku 2000, ešte keď sme s profesionálnym tenisom iba začínali, som ho zdolal prvýkrát. V šatni sa potom rozplakal a tvrdil, že končí s tenisom. Musel som ho utešiť, vravel som mu, že v budúcnosti ešte vyhrá veľa turnajov. Druhýkrát som mu prerušil dlhú víťaznú sériu. Myslím, že vtedy neprehral 49 zápasov po sebe.

Dominik Hrbatý. Foto: SITA
Dominik Hrbatý Dominik Hrbatý.

Tušili ste vtedy, že máte skalp budúcej legendy?
Roger mal vždy veľmi dobrú ruku a ľahko sa učil. Na začiatku mal jeden problém, bol nekonzistentný, nie vždy poctivý v tréningu. Potom sa to zlomilo, pochopil, že má úžasný talent. A tak sa z neho stala tenisová legenda. Na svete je mnoho talentovaných tenistov, aj na Slovensku ich máme niekoľko, ale iba málo z nich využije svoje predpoklady na sto percent. Pri Rogerovi vyzerá tenis veľmi jednoducho, ale jeho veľkosť spočíva v tom, že zahrá vynikajúci úder v tej najpotrebnejšej chvíli.

Trikrát ste si poradili aj s Nadalom. Zdá sa, že zápasy so silnými hráčmi ste si užívali…
Určite áno. Vždy som sa na veľkých hráčov tešil. Zdolal som asi šesť aktuálnych svetových jednotiek, čo nie je bežné. Stalo sa mi, že na konci roka som mal aktívnu zápasovú bilanciu s hráčmi z prvej desiatky. S tými slabšími sa mi darilo menej. Užíval som si tie zápasy, dokázal som sa v nich maximálne uvoľniť, nemal som čo stratiť.

Najlepší tenista všetkých čias. Máte v tejto téme jasno?
Keď si to vezmem štatisticky, tak je to Federer. Nebol však najlepší na antuke, nemal ani najlepšiu kondíciu, či servis. Ja by som si vyskladal svojho najlepšieho hráča.

Z koho?
Pohyboval by sa ladne ako Federer, mal kondíciu Mustera, na zápasy by sa pripravoval precízne ako Lendl, podával by ako Ivaniševič a v rozhodujúcich momentoch by bol odolný ako Nadal.

Slovenský tenista Dominik Hrbatý sa lúči s... Foto: SITA
Dominik Hrbatý Slovenský tenista Dominik Hrbatý sa lúči s dvorcom NTC v ktorom odohral svoj posledný zápas po dvojhre s Rusom Igorom Kunitsynom.

Federer má 18 grandslamových titulov. Pridá ešte nejaký?
Myslel som si, že skončí so sedemnástimi. Tým, že vyhral v Austrálii, sa mu otvorili dvere vo Wimbledone. Ak tam však ukážu Murray s Djokovičom svoje maximum, veľa šancí mať nebude. V každom prípade si bude veriť, tento nečakaný triumf mu veľmi pomohol. Nečakajte teda vysoký kurz 26:1 na jeho víťazstvo ako pred turnajom v Melbourne.

Môže jeho rekord niekto prekonať?
Vždy sa nájde nejaký hráč, jedného dňa ho niekto zaiste prekoná. Trebárs aj Djokovič – ak sa pozbiera. Rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Pred pätnástimi rokmi sme neverili, že 14 titulov Peta Samprasa môže niekto zopakovať. A pozrite sa, o akom čísle hovoríme teraz.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Dominik Hrbatý