Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Češku stopol v rozlete ostrý jazyk. A krajanka

Zatiaľ čo tenisový svet sledoval úžasnými výmenami i emóciami nabité finále Australian Open medzi Rogerom Federerom a Rafaelom Nadalom, na opačnej strane zemegule, v ruskom Petrohrade, prežívala Tereza Martincová obrovské sklamanie.

31.01.2017 16:54
debata (1)
zväčšiť Tereza Martincová. Foto: flickr.com
Tereza Martincová Tereza Martincová.

Snahu mladej Češky o postup do hlavnej súťaže turnaja WTA zhatila obrovská únava, prchká povaha a v neposlednom rade krajanka na základnej čiare.

A všetko pritom vyzeralo takmer ideálne. Dvadsaťdvaročná tenistka vyhrala v 2. kole kvalifikácie nad Belgičankou Elise Mertensovou prvý set 6:4. V druhom bola ešte dominantnejšia, viedla už 4:1 a zdalo sa, že ju už nič nemôže zastaviť. Opak bol pravdou a prekvapením zasa, že o postup ju nepripravila súperka.

Martincová sa prestala sústrediť na údery Mertensovej a venovala sa už iba hlavnej rozhodkyni – tá totiž niekoľkokrát opravila výrok čiarových arbitrov. Na prvú nadávku v češtine nezareagovala, tenistke varovanie ešte neudelila.

„Druhýkrát som sa ozvala za stavu 5:5 a 30:30, keď lajnový rozhodca zahlásil jasný aut a hlavná ho opravila. Pozrela som sa na kamarátku v hľadisku a spýtala sa jej, či tej rozhodkyni môžem dať po papuli,“ priznala sa na sociálnej sieti Martincová, 166. hráčka sveta.

Nadávky v rodnom jazyku nie sú medzi tenistami ničím výnimočným. Avšak len pokiaľ im na kurte niekto nerozumie. V tomto prípade na jednej z čiar stála Martincovej krajanka Nikola Švárová.

„Hneď bežala za hlavnou arbiterkou a všetko jej povedala. Tá si nechala zavolať supervízorku turnaja a po porade rozhodla o skrečovaní zápasu,“ posťažovala sa Martincová.

Reakcia Švárovej vyvolala v diskusiách a na sociálnych sieťach ostré reakcie. "Tenisová udavačka,“ zneli mnohé z nich. V rozhovore pre idnes.cz sa jej však zastal sekretár Českého tenisového zväzu a šéf tamojších rozhodcov Ján Smíšek.

Na otázku, či môže čiarový rozhodca takto napovedať hlavnému, odpovedal stručne a jasne: "Nielenže môže, dokonca musí. Je to jedna z povinností čiarového rozhodcu, ktorá je zapísaná aj v kódexe.“

Horúca hlava nahnevanej tenistky medzitým vychladla. Uznala svoju chybu a avizuje, že na takéto netenisové správanie si dá pozor. „Je to moja chyba a poučenie do budúcnosti. Ľutujem to, ale skrečovanie zápasu bez upozornenia som noazaj nečakala,“ kajala sa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tereza Martincová