Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Roger Federer sa vrátil v čase. Kráľ prežil melbournský sen

Pripomínal malé, rozradostené dieťa. Také, aké má doma štyri. Nadšene skákal, zdvíhal ruky. Úsmev a výkriky prezrádzali, že je v ohromnej eufórii. Oči naznačovali, že tomu, čo sa práve stalo, ani neverí.

29.01.2017 13:26 , aktualizované: 15:32
Roger Federer Foto: ,
Roger Federer s trofejou.
debata (14)

Cestovať či necestovať?

Roger Federer je víťazom Australian Open 2017!

Keby túto vetu ktokoľvek vyslovil pred niekoľkými týždňami, zrejme by si mnohí poklopali nechápavo na čelo. Vážne by toto tvrdenie nebrala ani švajčiarska legenda. Lenže dosiaľ nepredstaviteľné je realitou. Federer zdolal vo veľkom finále, ktoré mnohí označili za jeden z najočakávanejších tenisových súbojov histórie, Rafaela Nadala. Španiela zlomil v piatich setoch.

„Došli mi slová. Keď sme sa s Rafom stretli pred štyrmi či piatimi mesiacmi na otváraní jednej z akadémií, ani jednému z nás nenapadlo, že si v Melbourne zahráme vo finále,“ hovoril v ďakovnej reči po včerajšku už osemnásťnásobný grandslamový šampión.

zväčšiť Roger Federer a Rafael Nadal po veľkom finále. Foto: SITA/AP
Roger Federer, Rafael Nadal Roger Federer a Rafael Nadal po veľkom finále.

Federer neprichádzal na prvý z tohtosezónnych turnajov veľkej štvorky v pozícii favorita. Proti nemu hovoril už pomerne vysoký športový vek (35 rokov), ale aj dlhá pauza, ktorú musel podstúpiť pred štartom Australian Open. Bez tenisovej rakety v ruke strávil približne šesť mesiacov. Dával sa do poriadku po zranení kolena. Preto aj sám vravel, že v Melbourne si trúfa na zopár kôl, pri zhode okolností na osemfinále.

„Chcem sa poďakovať môjmu tímu. Mám za sebou chvíle, počas ktorých som si myslel, že do Austrálie ani nepocestujem. A pozrite sa, som tu, s trofejou v ruke. Hej, chlapci, dokázali sme to,“ díval sa Federer do svojej lóže.

Finále by svedčala remíza

Najúspešnejší tenista všetkých čias akoby na dva týždne zastavil čas či posunul ho o niekoľko rokov späť. Po výkonoch, aké predvádzal v Melbourne Parku, si označenie veterán ani zďaleka nezaslúži. Veď k titulu sa predral po prvý raz cez tri päťsetové bitky (aj s Keiom Nišikorim a Stanom Wawrinkom). Jednotku si zaslúži za výbornú kondíciu i psychiku.

„Je až neuveriteľné, aký tenis hrá Roger po takej dlhej pauze. Viditeľne tvrdo pracoval, gratulujem mu k víťazstvu. Zaslúžil si ho o čosi viac ako ja,“ tvrdil Nadal.

zväčšiť Roger Federer. Foto: SITA/AP, Dita Alangkara
Roger Federer Roger Federer.

Federer neváhal a džentlmensky reagoval. „Tenis je tvrdý šport, je to obrovská drina. Neexistujú v ňom remízy. Keby to však bolo možné, prial by som si, aby sa toto stretnutie skončilo nerozhodným výsledkom,“ pousmial sa bazilejský rodák.

O tom, koľko toho má za sebou, svedčí počet zápasov, ktoré už odohral na Australian Open. Finálový bol pre neho jubilejným stým v kariére. A mal jednu z najzvláštnejších bodiek.

Po tom, ako Federer poslal pri mečbale loptu tesne k čiare, uznal ju rozhodca za dobrú. Nadal protestoval. Obaja sa nedočkavo dívali na veľkoplošnú obrazovku. Španiel neuspel, sňal si čelenku a kráčal k sieti zagratulovať súperovi i kamarátovi k veľkému triumfu.

Federerov mimoriadny úspech tak posvätila aj technika. „Zdá sa, že Roger je späť. A možno nie. Možno išlo len o dvojtýždňový sen,“ tvrdil Mats Wilander, niekdajšia svetová jednotka a v súčasnosti komentátor Eurosportu.

Starší je len Rosewall

Švédska legenda naznačila, že Federerov úspech sa zaradí k najprekvapu­júcejším v dejinách tenisu. Veď v ére, ktorej vládnu Novak Djokovič s Andym Murraym, si na trofej pre grandslamového šampióna nemal nikdy siahnuť. Napokon, naposledy ju držal v rukách pred necelými piatimi rokmi – vo Wimbledone. V Austrálii sa dočkal po siedmich sezónach.

Víťazstvo Federera nad o päť rokov mladším Nadalom je pre Švajčiara nesmierne dôležité. Veľkému rivalovi nepovolil stiahnuť jeho náskok na čele historického rebríčka v počte grandslamových titulov na rozdiel dvoch. Po Australian Open má k dobru už štyri triumfy (aj pred Petom Samprasom).

zväčšiť Rafael Nadal vo finále Australian Open 2017. Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Rafael Nadal Rafael Nadal vo finále Australian Open 2017.

Zverenec Ivana Ljubičiča je najstarším víťazom grandslamu za ostatných 45 rokov. A druhým najstarším v Open ére. Viac rokov mal na US Open 1970 (36), Australian Open 1971 (36) a 1972 (37) len Ken Rosewall.

Federer s Nadalom ponúkli svetu skvelé predstavenie. Šou, pri ktorej nútili fanúšikov vstať zo sedadiel a uznanlivo tlieskať. Neprajníkom poslali jednoznačný odkaz: Ešte nás neodpisujte! „Bol to fantastický zápas. Mám pocit, že som znovu schopný hrať tenis vysokej úrovne. Rovnako, ako Roger,“ tvrdil Nadal.

Aj on prispel k tomu, že na tohtoročnom Australian Open nedostali mladí, ambiciózni tenisti šancu. Nadvládu prevzali skúsení tridsiatnici. Roger Federer a Serena Williamsová potvrdili, že do športového dôchodku ani zďaleka ešte nepatria.

Federerova cesta za titulom
1. kolo Jürgen Melzer (Rak., 300.) 7:5, 3:6, 6:2, 6:2
2. kolo Noah Rubin (USA, 200.) 7:5, 6:3, 7:6 (3)
3. kolo Tomáš Berdych (ČR, 10.) 6:2, 6:4, 6:4
Osemfinále Kei Nišikori (Jap., 5.) 6:7 (4), 6:4, 6:1, 4:6, 6:3
Štvrťfinále Mischa Zverev (Nem., 50.) 6:1, 7:5, 6:2
Semifinále Stan Wawrinka (Švaj., 4.) 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3
Finále Rafael Nadal (Šp., 9.) 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Australian Open 2017