Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Malá sestrička robí veľké veci. Serenu inšpiruje Venus

Na tenisovom kurte i mimo neho toho prežila neúrekom. Skúseností má na rozdávanie. Ako málokto vo svete súčasného športu. Napriek tomu ju tento okamih posadil na zadok.

29.01.2017 12:22
Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová vo finále Australian Open 2017 proti sestre Venus.
debata (5)

Môj život, moje všetko

Keď lopta poslednýkrát dopadla na zem, podlomili sa jej kolená a razom na nej sedela aj ona. Bola to chvíľka, ktorá patrila len Serene Williamsovej. Po tom, ako sa americká legenda spamätala, podišla k sestre Venus a obe sa objali. Nie na dve či tri sekundy. Emotívny moment, ktorému nadšene tlieskala vypredaná Aréna Roda Lavera, trval nesmierne dlho.

V Melbourne sa práve skončilo finále ženskej dvojhry. A Serena držala v rukách už 23. grandslamový titul. Nie div, že do hľadiska i kamier ukazovala na jednej ruke dva, na druhej tri prsty.

„Bez teba by som nikdy nezískala toľko trofejí. Bez teba by sestry Williamsové ani neexistovali. Si môj život, moje všetko, moja inšpirácia,“ hovorila čerstvá šampiónka počas ďakovnej reči.

Usmievala sa na všetky strany – na snúbenca, trénera, rodinu. V jej očiach sa leskli slzy. Od dojatia. Napriek tomu, že v podobnej situácii bola predtým už 22-krát. Tentoraz ju však pri poslednom kroku na ceste za grandslamovým titulom sprevádzala najdôležitejšia osoba jej života.

Korálky, strojčeky, vrkoče

Áno, sestry Williamsové sú veľké rivalky. Na kurte si nič nedarujú, ohľad na seba neberú. Mimo neho však nedajú na seba dopustiť. Pomáhajú si, chránia sa. Navzájom si neustále vyjadrujú obdiv.

„V žiadnom prípade nie som sklamaná. Toto je moja malá sestrička. Jej víťazstvo je aj mojím víťazstvom. Som na teba hrdá, Serena,“ vravela Venus.

Serena Williamsová s trofejou pre víťazku... Foto: SITA/AP
Serena Williamsová Serena Williamsová s trofejou pre víťazku Australian Open 2017.

Pre obe bolo sobotňajšie finále mimoriadne dojímavé. Veď práve v Melbourne sa pre ne pred devätnástimi rokmi všetko začalo. Dvorce boli vtedy ešte zelené (dnes sú tmavomodré), o elektronickom posudzovaní autov nik ani nechyroval.

Navyše, Venus i Serena boli tínedžerkami, na zuboch nosili strojčeky, vo vlasoch zapletených do malých vrkočov korálky. Sily si merali na Australian Open 1998 po prvý raz.

Ich otec Richard už vtedy vravel, že na jeho dcéry čaká skvelá budúcnosť. A dodal, že mladšia Serena by to mohla dotiahnuť o čosi ďalej ako Venus. Ale že až tak ďaleko, v to hádam ani sám, nedúfal.

„Je krásne, aký príbeh spolu píšeme. Je výnimočný, úžasný. Jeho ďalšia kapitola prišla na tom najlepšom mieste, aké si len viete predstaviť,“ tvrdila Serena. V hlave sa jej možno odohrával celý dej. V spomienkach hádam zablúdila i k predošlým 27 kapitolám. Toľko zápasov spolu obe sestry odohrali pred melbournským finále.

Najlepšie? Len si plnia sny

Väčšinu z nich sledoval pozorne celý svet. Veď rodáčky z Michiganu sa stali globálnymi ikonami – a nielen športovými. Stačí zopár čísiel: sú majiteľkami 30 grandslamových titulov vo dvojhre, celkovo ovládli na okruhu WTA 121 podujatí. Na prémiách zarobili astronomických 120 miliónov amerických dolárov.

„Tie dve tvoria históriu. Sú inšpiráciou pre nás všetkých. Klobúk dole, vek je naozaj len číslo,“ uviedla nemecká tenistka Sabine Lisická.

Sobotňajší večer v Melbourne Parku patril duu Williams. Väčšiu pozornosť však predsa len na seba strhávala (aj si ju zaslúžila) Serena. Turnajom prešla bez najdrobnejšieho zaváhania, v siedmich stretnutiach nestratila ani set (žiadna zo súperiek ju neprinútila ani len k tajbrejku). V semifinále vypoklonkovala Chorvátku Mirjanu Lučičovú-Baroniovú z kurtu po päťdesiatich minútach. Sršala z nej dominancia, istota, odhodlanie dokázať čosi veľké.

Sestry Williamsové po finále Australian Open... Foto: SITA/AP
Serena Venus Williamsové Sestry Williamsové po finále Australian Open 2017 - víťazka Serena (vpravo) a Venus.

Pred štartom Australian Open pritom mnohí vyjadrovali pochybnosti o jej forme. Limitovať ju mal vek, nie veľmi dobrá fyzická pripravenosť. Išlo však len o dohady – nezakladajúce sa na pravde. Ziskom 23. grandslamu sa stala 35-ročná tenistka najúspešnejšou hráčkou Open éry (o jeden predskočila Steffi Grafovú). V celej histórii tenisu má pred sebou už len jednu súperku – Austrálčanku Margaret Courtovú. Stráca na ňu jediný triumf z turnajov veľkej štvorky.

„Nemám pocit, že sa snažíme o to, aby sme boli najlepšie v dejinách tohto športu. Len si plníme sny,“ vravela po záverečnej výmene Venus.

Aj ona sa bude od pondelka dívať na staronovú kráľovnú svetového rebríčka. Serena sa vracia tam, kde patrí – na prvé miesto. V tomto roku bude mať ešte tri možnosti na to, aby jej patrilo aj z hľadiska histórie. Nejeden fanúšik verí, že Courtovej rekord prekoná.

Serena Williamsová
1. kolo Belinda Bencicová (Švaj., 59.) 6:4, 6:3
2. kolo Lucie Šafářová (ČR/61.) 6:3, 6:4
3. kolo Nicole Gibbsová (USA/92.) 6:1, 6:3
Osemfinále Barbora Strýcová (ČR, 16.) 7:5, 6:4
Štvrťfinále Johanna Kontová (V. Brit., 9.) 6:2, 6:3
Semifinále Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor., 79.) 6:2, 6:1
Finále Venus Williamsová (USA, 17.) 6:4, 6:4

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #venus williamsová #Serena Williams #Australian Open 2017