Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prijme Nadal Federerovu výzvu na finále snov?

Schyľuje sa k finále legiend, gigantov, starých známych, hrdinov z rokov minulých. To, čo bolo pred štartom Australian Open nepredstaviteľné, sa v piatok môže stať realitou.

26.01.2017 19:00
Roger Federer, Rafael Nadal Foto:
Roger Federer a Rafael Nadal.
debata

Vo finále úvodného grandslamu roka by si mohla zmerať sily dvojica Roger Federer – Rafael Nadal. Švajčiar svoju úlohu už zvládol. Vo štvrtkovom semifinále si poradil po veľkej päťsetovej dráme s krajanom a kamarátom Stanom Wawrinkom. Teraz je rad na Španielovi.

„V piatom sete som si vravel: Hej, upokoj sa, človeče. Hráš dobre, lepšie ako si predpokladal. Presne takýto spôsob myslenia musím mať aj vo finále,“ hovoril sedemnásťnásobný grandslamový šampión po záverečnej výmene.

Federer vstúpil do švajčiarskeho derby výborne. V prvých dvoch setoch dominoval. Zdalo sa, že partnera z daviscupového tímu pohodlne prevýši v troch setoch. Najmä v okamihoch, keď výraz na tvári usvedčil Wawrinku z bezradnosti a na jeho kolene sa raketa zlomila na dve polovice. Potom sa však svetová štvorka vzchopila, vyrovnala na 2:2 a Federer sa nechal ošetriť. V tých chvíľach mal bližšie k finálovej miestenke Wawrinka. Lenže v šiestej hre prišiel rozhodujúci okamih: Federer obral súpera o podanie a doviedol veľkú bitku do víťazného konca.

„Prehral som s výnimočným tenistom. Najlepším hráčom celej histórie. Roger po kurte doslova lietal, bol všade. Robil si na ňom, čo sa mu len zachcelo,“ chválil Wawrinka svojho premožiteľa. Bazilejský rodák si zahrá v grandslamovom finále po prvý raz od US Open 2015. Na trofej z turnajov veľkej štvorky si siahol naposledy pred necelými piatimi rokmi (vo Wimbledone 2012). Nie div, že jeho motivácia pred vyvrcholením austrálskeho dobrodružstva je obrovská.

„Vo finále urobím pre úspech všetko. Aj keby som nemal ďalších päť týždňov chodiť,“ usmieval sa spokojný Federer. Táto myšlienka sa pokojne môže stať realitou. Veď najúspešnejšieho tenistu všetkých čias trápi boľavá noha, ktorú si nechal počas semifinále ošetriť.

„Problémy s ňou mám už týždeň. V zápase so Stanom ma trápila od druhej hry. Keď som sa nechal ošetriť, dúfal som, že sa diváci nenahnevajú a pochopí to aj môj súper,“ tvrdil Federer. Bilanciu s Wawrinkom upravil po štvrtku už na 19:3.

Meno nedeľňajšieho súpera sa víťaz 88 turnajov na okruhu ATP dozvie v piatok. Fanúšikovia aj organizátori si prajú, aby v atraktívnom súboji legiend Federera vyzval Nadal. Štrnásťnásobný grandslamový šampión bude čeliť Grigorovi Dimitrovovi. Prekazí ambiciózny Bulhar vytúžené finále snov?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Australian Open 2017