Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sestra i súperka. Kráľovnou Melbourne bude Williamsová

Prepoklady hovorili jednoznačne: už niekoľko dní mala sedieť v hľadisku. Po boku otca, tímu, ďalších členov rodiny.

27.01.2017 09:00
Serena Williamsová, Venus Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová (vľavo) su svojou sestrou Venus.
debata (1)

A nadšene podporovať sestru na ceste za ďalším veľkým titulom. Realita je však iná. Milovaného súrodenca môže o vzácnu trofej nemilosrdne pripraviť.

Keď si budú športoví štatistici zapisovať do záznamov meno víťazky tohtoročného Australian Open, nebude v poslednom riadku chýbať priezvisko Williamsová. Neznáme je však meno. Bude ním Venus či Serena.

Obe Američanky si podmanili Austráliu. V semifinále prvého grandslamu roka si svetová dvojka poradila s Chorvátkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou, sedemnásta hráčka rebríčka zlomila v trojsetovej bitke o jedenásť rokov mladšiu krajanku Coco Vandeweghovú.

Zatiaľ čo pre 22-násobnú grandslamovú šampiónku experti pred štartom turnaja rezervovali finálovú miestenku, s Venus veru nepočítali. Predsa len, od roku 2011 bola staršia zo sestier Williamsových tieňom svetovej hviezdy z nedávnej minulosti. Vyhrala len šesť turnajových titulov, s grandslamami sa zväčša lúčila už po úvodných kolách. Navyše, prenasledovali ju vážne zdravotné problémy. Vrátane Sjögrenovho syndrómu – choroby spôsobujúcej únavové stavy, silnú vyčerpanosť.

„Serena je môj život, moje všetko. Veľmi rada by som ju vo finále videla na druhej strane kurtu,“ hovorila po svojom zápase rozradostená Venus. Sestra jej prosby vypočula. S Lučičovou-Baroniovou si poradila v expresnom tempe (za 50 minút!). „Nech sa stane vo finále čokoľvek, vyhrali sme obe. Keď sa dívam na Venus, prežívam krásne pocity. Má za sebou ťažké obdobie, no prekonala ho,“ vravela Serena.

Obe hviezdy sa poznajú dokonale. Napokon, koho by ste mali poznať lepšie ako vlastného súrodenca, s ktorým ste prežili celý tenisový život? Serena a Venus sa stretli na súťažnom kurte počas dvoch desaťročí 27-krát. Zoči-voči stáli proti sebe aj vo finále grandslamového turnaja. Dokonca osemkrát. Naposledy však pred ôsmimi rokmi – vo Wimbledone, kde uspela Serena. Zatiaľ čo ona si od tohto okamihu užila atmosféru grandslamového finále ešte 14-krát, Venus ani raz.

Serena Williamsová v zápase proti Češke Barbore... Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Serena Williamsová Serena Williamsová v zápase proti Češke Barbore Strýcovej.

Mladšia zo sestier bude v pozícii favoritky aj teraz. Vo vzájomnej bilancii vedie 16:11, v bilancii grandslamových finále 6:2. Aj vďaka úspechu z Australian Open 2003. „Sestra je mojou najnáročnejšou súperkou. Nik ma nezdolal toľkokrát ako ona. Ani v tomto finále sa nebudeme šetriť. Nech zvíťazí lepšia. Viem, že Venus chce, aby som zo seba vydala to najlepšie. Ja to cítim rovnako. Toto je príbeh, ktorý nemôže mať krajší koniec,“ uviedla Serena.

Sledovať priebeh finálovej bitky i správanie sa oboch súperiek počas nej bude nesmierne zaujímavé. Pre Venus to môže byť posledná šanca na to, aby ešte aspoň raz zdvihla nad hlavu trofej pre grandslamovú šampiónku. Serena sa môže v historickom rebríčku priblížiť na rozdiel jediného triumfu k líderke Margaret Courtovej (24 titulov). A zároveň sa osamostatniť na druhom mieste (aj Nemka Steffi Grafová má 22 titulov).

Finále ženskej dvojhry na Australian Open 2017 sa uskutoční v sobotu ráno (od 9.30 SEČ) – v priamom prenose na Eurosporte.

Ktorá zo sestier bude najmilovanejšiu súperku utešovať a ktorá bude utešovaná?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Venus Williams #Australian Open 2017