Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisový tréner: Búchať do lopty nestačí. Mladí zabúdajú na vzdelanie

Sociálne siete, finančná nesloboda, ale aj túžba po zábave a ponocovaní. "To sú rušivé elementy, ktoré ovplyvňujú mládež. Práca s ňou je preto čoraz náročnejšia. Mladí hráči potom dospievajú neskôr, pamätajú si menej informácií, ktoré im poskytujú tréneri," tvrdí Vladimír Pláteník (40). Rodák z Bratislavy je v súčasnosti šéftrénerom trnavskej akadémie Empire a osobným koučom Rusky Darie Kasatkinovej, 25. hráčky sveta.

26.01.2017 09:16
Vladimír Pláteník Foto:
Vladimír Pláteník.
debata (1)

Ako vnímate, že do semifinále Australian Open postúpilo šesť hráčov, ktorých vek už presiahol tridsiatku?
Tak, že mladá generácia ešte na staršiu nedorástla. Zoberme si príklad Češky Karolíny Plíškovej. Ide dobrou cestou, tvrdo pracuje, platí si veľmi široký tím, ktorý sa o ňu stará. Ale stále jej chýbajú skúsenosti. Tie sa v tejto fáze tenisového kolotoča, keď už ste profesionálom, veľmi ťažko naberajú. Všetko ide veľmi rýchlo, nasleduje turnaj za turnajom. Tenisti nemajú čas, aby sa dovzdelávali. Myslím si, že k veľkým chybám prichádza už počas prípravy v mládežníckych kategóriách. V každej akadémii sa veľa trénuje, no hráči sa málo vzdelávajú. Viete, nie je to len o tom, aby tenista prišiel na kurt a búchal od rána do večera do lopty.

Je práca s mladými talentmi náročnejšia v porovnaní s minulosťou?
Jednoznačne. Predsa len, pomery sa značne zmenili. Existuje príliš veľa zábaviek. Mladí sa menej koncentrujú na to, na čo by sa mali. Pamätajú si menej informácií, ktoré im poskytujú tréneri. Na grandslame sa to potom prejaví. Zatiaľ čo na bežných turnajoch môže ísť tréner poradiť svojmu zverencovi počas zápasu, na grandslame na kurt nesmie. Hráči, ktorí sú vyspelejší, zrelší, majú potom o čosi väčšiu šancu uspieť. Vyšší vek – za predpokladu, že tenisti nie sú zranení a nechýba im chuť – nie je príťažou, ale plusom.

Aký je najmarkantnejší rozdiel medzi mladou nastupujúcou generáciou a ostrieľanými matadormi?
Predošlá či končiaca generácia tenistov bola v mladom veku podstatne samostatnejšia. Nemala okolo seba také množstvo ľudí. Letenky si hráči objednávali sami, na turnaje sa prihlasovali sami, cestovali sami. Teraz má takmer každý mladý tenista okolo seba minimálne troch ľudí, ešte aj na turnaje ho prihlasuje agent. Česť výnimkám.

Znamená to, že napríklad sestry Williamsové či Roger Federer dospeli skôr ako súčasné nádeje?
Hovorím to často – všetko závisí od výchovy. Hráčky ako Serena a Venus Williamsové, Kim Clijstersová či Martina Hingisová boli už vo veľmi mladom veku vysoko. Veľmi dobre si rozumiem s otcom sestier Williamsových. Vravel mi, že kým nemali jeho dcéry napísané úlohy, nešli trénovať. Dnes veľa rodičov podriaďuje všetko tenisu, zabúdajú na výchovu či školu. To nie je dobre. Hlava je v tenise dôležitá, preto by malo byť dieťa schopné učiť sa odmalička. Vo svete je veľa šikovných hráčok, no ich tenisové vzdelanie nie je na dostatočnej úrovni. Výnimkou je napríklad Švajčiarka Belinda Benčičová. Dostala výborné základy od Melanie Molitorovej, mamy Martiny Hingisovej. Zväčša však platí, že mladé tenistky hrajú živelne. Na spôsob: mám deň, nemám deň.

Akú úlohu zohráva pri mladých hráčoch tlak? Vyrovnávajú sa s ním horšie ako skúsení tenisti?
Určite. Sám to zažívam. Moja zverenka Daria Kasatkinová je najmladšou hráčkou v elitnej svetovej štyridsiatke. Najbližšie okolie či médiá o nej rozprávajú, že je budúcou členkou Top 10, čo jej veru neprospieva. Veľkú úlohu zohrávajú taktiež financie. Cestovanie po turnajoch totiž nie je lacná záležitosť. Starší tenisti už zarobili toľko, že sa môžu sústrediť na to, aby si čas na kurte užili. Nie sú zviazaní financiami, preto sú nebezpeční.

Napríklad Roger Federer. Na Australian Open pôsobí absolútne uvoľnene…
S Rogerom som hrával na satelitných turnajoch. Niekedy mi to príde až neuveriteľné, čo v takom veku dokáže. Nie je však jediný. Svedčí to o tom, že tieto stálice sú veľkí profesionáli, majú o tenise väčší prehľad ako mladí hráči. Mnohí z mladíkov hrajú štýlom – baví ma to, dnes hrám, nebaví ma to, dnes nehrám.

Napriek tomu: neprekvapuje vás, že Federer je schopný aj v 35 rokoch bojovať o grandslamový titul? Opotrebovanosť jeho tela musí byť obrovská.
Vôbec nie. Je to geniálny hráč s výnimočnou technikou. Jeho biomechanika úderov je fantastická. Neviem si predstaviť, že by urobil zlý pohyb, následkom ktorého by sa zranil. Tenis môže hrať na špičkovej úrovni veľmi dlho.

A nielen on…
Samozrejme, trebárs aj Rafael Nadal. Sú to hráči, ktorí odovzdali tenisu veľa. Či už ide o kondíciu, sústredenosť, úsilie. Podriadili mu všetko. V porovnaní s nimi sa chcú dnešní mladí chlapci a dievčatá predovšetkým zabávať, ponocovať. Majú okolo seba príliš veľa rušivých elementov. Tenis je ako šach – keď viete rýchlejšie rozmýšľať, súpera pretlačíte. Ide o veľmi férovú hru, v ktorej sa ukáže kvalita a prístup.

Kto podľa vás vyhrá Australian Open?
Určite by som triumf doprial Serene Williamsovej a Federerovi. Sú to dve najväčie osobnosti tenisu. Keď jedného dňa skončia, bude nesmierne náročné ich nahradiť. Predsa len, dnešná generácia nemá také vystupovanie ako tieto legendy. Mladí pôsobia podstatne arogantnejšie, namyslenejšie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Pláteník #Australian Open 2017