Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súboj generácií. Dievča z pláže vyzve legendu

Sama o sebe vraví, že je typickým kalifornským dievčaťom. Keď netrénuje, trávi najradšej čas s rodinou na pláži. Horúci piesok, more, zábava - to je to, čo miluje.

24.01.2017 17:00
CoCo Vandeweghová Foto: ,
CoCo Vandeweghová.
debata

Ako nákladný vlak

Coco Vandewegheová si však v týchto dňoch naplno užíva aj chvíle na kurte. Americká tenistka je najväčším prekvapením Australian Open. Po jednoznačnom víťazstve nad Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou si zaistila senzačný postup do semifinále.

„Byť medzi najlepšími štyrmi tenistkami grandslamového turnaja je úžasné. S tým sa však nechcem uspokojiť. Viem, že môžem dosiahnuť podstatne viac,“ hovorila rodáčka z New Yorku po poslednej výmene.

Na prvý pohľad príliš sebavedomé slová. Najmä vzhľadom na doterajšie výsledky 25-ročnej tenistky. Veď dosiaľ štartovala na turnajoch veľkej štvorky 23-krát a len tri razy prešla cez druhé kolo. Jej maximom je štvrťfinále z Wimbledonu 2015.

Tohtoročné Melbourne je však k 35. hráčke sveta mimoriadne prajné. Okrem Muguruzovej-Blancovej (siedma v renkingu WTA) si poradila aj s inou členkou elitnej svetovej desiatky. V osemfinále zastavila líderku rebríčka a obhajkyňu titulu Nemku Angelique Kerberovú.

Na ceste do semifinále stratila Vandewegheová jediný set. „Z jej výkonu som bola prekvapená. Musím priznať, že hrala neuveriteľne. Pred týmto zápasom sme si spolu zmerali sily trikrát a nikdy nebola taká dominantná. Zvíťazila zaslúžene,“ uznala Muguruzová-Blancová.

Slová chvály si na vlastnú adresu neodpustila ani víťazka. „V prvom sete som nepredviedla práve životný výkon, no keď som ho vyhrala, už som bola nezastaviteľná. Pripadala som si ako nákladný vlak,“ usmievala sa americká blondínka.

Basketbalová lopta či raketa?

Mimochodom, Vandewegheová je pre šport predurčená. V génoch ho skrátka musí mať. Jej mama Tauna reprezentovala Spojené štáty na olympijských hrách v roku 1976 v plávaní, o osem rokov sa predstavila pod piatimi kruhmi vo volejbalovom drese. Jej dedo Ernie zas okúsil slávnu NBA, v päťdesiatych rokoch minulého storočia hájil farby New Yorku Knicks. Aby toho nebolo málo: strýko Kiki je taktiež bývalý basketbalista i tréner New Jersey Nets, v súčasnosti zastáva funkciu jedného z vicepreziden­tov NBA.

Napokon, s basketbalom to Vandewegheová taktiež v mladosti skúšala. „Bola som vo fáze, keď som nebola presvedčená o tom, či chcem hrať tenis. Rovnaký čas som trávila aj pod košmi. A pozrite sa, teraz som v grandslamovom semifinále. Je to šialené,“ tvrdila zverenka Craiga Kardona. V boji o finále si zmeria sily s krajankou Venus Williamsovou. Melbourne tak ponúkne tenisovému svetu atraktívne americké derby a súboj generácií.

„Bude to čosi výnimočné. Stáť na jednom kurte s takouto legendou, budúcou členkou Siene slávy a mojím veľkým vzorom. Navyše, v semifinále jedného z najväčších turnajov sveta,“ rozplývala sa Vandewegheová.

O 500 zápasov viac

Zatiaľ čo mladšia z Američaniek má pred sebou ešte pokojne desať rokov aktívnej kariéry, pre staršiu môže byť táto sezóna poslednou na súťažných dvorcoch.

Venus Williamsová. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Venus Williamsová Venus Williamsová.

Rozdiel medzi obomi je ohromný. Sedemnásobná grandslamová šampiónka je o jedenásť rokov staršia. Odohrala o približne päťsto zápasov viac, na prémiách zarobila o 32 miliónov amerických dolárov viac. Čo sa týka turnajových titulov, Venus ich má v zbierke 49, Vandewegheová 2. „Cítim sa skvele. Som plná eufórie, emócie mnou lomcujú. Som presvedčená o tom, že na kurte toho môžem predviesť ešte veľa,“ uviedla Venus na tlačovej besede.

V melbournskom semifinále si zahrá po štrnástich rokoch. Keď sa medzi najlepšie štyri prebojovala naposledy, zaistila si finálovú miestenku. V bitke o trofej podľahla mladšej sestre Serene. Vtedy mala mladučká Venus 22 rokov, tentoraz postúpila do semifinále vo veku 36 rokov a 221 dní. Od roku 1993 také niečo staršia hráčka nedokázala (Martina Navrátilová mala vo Wimbledone o 36 dní viac).

Aj to svedčí o výnimočnosti Venus, momentálne sedemnástej hráčky planéty. Rozklepú sa sebavedomej Vandewegheovej z veľkých čísiel kolená?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #venus williamsová #Coco Vandewegheová