Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ferrari pôsobí chladne. Za maskou je citllivá duša

Jej životné heslo znie: Rob to, čo chceš. Zdá sa, že Karolína Plíšková sa ho na Australian Open drží do bodky.

23.01.2017 20:00
Australian Open, karolína plíšková Foto: ,
Češka Karolína Plíšková počas Australian Open 2017.
debata

Česká tenistka si so svojimi súperkami zatiaľ naozaj robí, čo sa jej len zachce. Do svojho premiérového melbournského štvrťfinále sa prebojovala pomerne hladko – v štyroch zápasoch stratila jediný set.

Flegmatička, introvertka

Výraznejšie problémy jej vo štvrtom kole nenarobila ani domáca nádej Daria Gavrilovová. „Zatiaľ sa cítim skvele. Som šťastná, že som zvládla aj tento zápas. Verím, že budem pripravená aj na ďalší,“ vravela piata hráčka sveta po záverečnej výmene.

Emócie sa z jej vnútra znovu predierali na povrch len veľmi ťažko. Zatiaľ čo iné tenistky výskajú po premenenom mečbale od radosti, skáču, často sa váľajú po kurtoch, Plíšková zväčša len zdvihne ruky, podíde k sieti a bez zmeny mimiky prijme gratuláciu od súperky. Na gestách netrvá. Keď ju chcela Gavrilovová pobozkať na líce, musela si o dvadsať centimetrov vyššiu súperku (186 cm) k sebe pritiahnuť. Navyše, aj tradičná ďakovačka s publikom sa v prípade Plíškovej nesie vo veľmi vlažnom tóne.

„Som skrátka flegmatička, introvertka. Radosť nedávam najavo, príde mi to zbytočné,“ hovorí tenistka pre web aktuálne.cz. „Áno, Karolína často pôsobí letargicky, až chladne. Lenže za touto maskou sa ukrýva veľmi citlivá a premýšľavá duša. Je výbornou partnerkou do diskusie,“ vraví v rozhovore pre idnes.cz David Kotyza, tréner Plíškovej.

Mimochodom, niekdajší kouč dvojnásobnej wimbledonskej šampiónky Petry Kvitovej našiel v 24-ročnej hráčke spriaznenú dušu. Naznačujú to doterajšie výsledky. Plíšková a Kotyza spolupracujú od začiatku roka. Za ten čas odohrala Češka deväť zápasov. Po každom oslavovala víťazstvo. Na turnaji v Brisbane i trofej pre šampiónku.

Od sestry o dve minúty mladšia

Zatiaľ trochu nesmelo sa pozerá Plíšková aj na strieborný pohár pre víťazku tohtoročného Australian Open. Ambície však môže mať vysoké. Jej hra je na prvotriednej úrovni.

„Viete, preteky F1 s autobusom nikdy nevyhráte. Tak, ako šoférovi autobusu nikdy nepomôže k víťazstvu ferrari. Skrátka, všetko musí do seba na takom veľkom turnaji zapadnúť. A ja nepochybujem o tom, že Kaja je tenisové ferrari,“ tvrdí Kotyza.

Slávne automobily so vzpínajúcim sa čiernym koňom pôsobia na prvý pohľad drsne. Rovnako ako Plíšková. Je jednou z mála tenistiek, ktorých telá zdobia tetovania. Jedno má na ruke, druhé na stehne. „Nemajú nejaký veľký význam. Sú to motívy z Nového Zélandu, ktoré sa mi páčili,“ hovorí staršia z dvojčiat Plíškových. Od sestry Kristýny, taktiež profesionálnej tenistky (58. na svete), je o dve minúty mladšia.

Ani ona nechýbala na prvom grandslame roka – rozlúčila sa po 3. kole. Teraz už len drží palce sestre. Tak ako členovia jej tímu. V hráčskej lóži sedí počas každého zápasu aj Plíškovej partner – Michal Hrdlička, moderátor jednej zo súkromných českých televízií. Po súboji s Gavrilovovou nadšene tlieskal. Zopakuje si to aj po štvrťfinálovom stretnutí svojej priateľky s chorvátskou veteránkou (34 rokov) Mirjanou Lučičovou-Baroniovou?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Plíšková #Australian Open 2017