Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Priateľke dal divokú kartu. Nadal zlomil kliatbu

Na tento okamih čakal takmer dva roky. Časy, keď mal Rafael Nadal štvrťfinálovú miestenku na grandslamovom turnaji takmer istú, sú dávno preč.

23.01.2017 16:00
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata

Medzi najlepšou osmičkou si španielsky tenista naposledy zahral na Roland Garros 2015. Odvtedy sa pre neho grandslamy zakaždým končili skôr. Až doteraz. Na tohtoročnom Australian Open sa rodák z Mallorcy dočkal postupu medzi najlepších osem tenistov.

„Som nesmierne šťastný. Konečne som prelomil sériu nezdarov. Špeciálnu radosť mám z toho, že to prišlo práve tu – v Austrálii. V Melbourne sa zakaždým cítim ako doma. Ľudia sú skvelí, utvárajú nám mimoriadne prajnú atmosféru,“ hovoril Nadal po osemfinálovom súboji s Gaelom Monfilsom. Francúza zdolal v štyroch setoch.

Tridsiate štvrťfinále

Štrnásťnásobný grandslamový šampión sa netají tým, že Australian Open miluje. Hoci trofej pre šampióna tu zdvíhal nad hlavu len raz – pred ôsmimi rokmi. Zdá sa, že aj tentoraz by mohol dokráčať ďaleko. Nadal sa totiž vie v Melbourne Parku vyrovnať s náročnými okamihmi. V treťom kole prehrával s Alexandrom Zverevom 1:2 na sety, no o jedenásť rokov mladšieho súpera napokon k postupu nepustil.

Monfils mu taktiež pripravil nemálo horúcich chvíľ. V kľúčových však Španiel využil bohaté skúsenosti. Napokon, na grandslame štartuje už po 46. raz. A jubilejný tridsiatykrát postúpil do štvrťfinále.

„Gael je výnimočný hráč, jeden z najcharizma­tickejších na okruhu. Potrestá vás aj za najdrobnejšiu chybu. V treťom sete som sa ich dopustil niekoľko, nebol som sebaistý. Preto som ho prehral,“ tvrdil 30-ročný Nadal.

Záver štvrtého dejstva si však postrážil a vybojoval si právo vyzvať v boji o semifinále Kanaďana a svetovú trojku Milosa Raonica. „Ak ho chcete zdolať, musíte predviesť to najlepšie, čo vo vás je. Milos je skvelý hráč, opiera sa o výborné podanie. Verím, že mi ponúkne niekoľko možností, ktoré využijem,“ uviedol Nadal.

S Raonicom, po rozlúčke Andyho Murrayho a Novaka Djokoviča najvyššie nasadeným hráčom turnaja, má pozitívnu bilanciu. Z predošlých ôsmich zápasov vyhral šesť. V ostatnom, z úvodu januára tohto roka, však neuspel. Takmer dvojmetrový dlháň si s ním v Brisbane poradil v troch setoch.

Poslúcha telo i hlava

Nadal síce nebude v pozícii favorita, no ani bez šance. Zdá sa, že po dlhšom čase je zdravotne i psychicky v poriadku. Napokon, telo ho potrápilo v ostatných mesiacoch až príliš. Dával si dokopy zápästie, čelil zápalu slepého čreva, sužovali ho bolesti chrbta. Navyše, k dobrým výsledkom mu nepomáhala ani hlava.

„Priznám sa, že predtým som hral so stresom, nebol som so sebou spokojný. Tieto problémy mi nedovolili užívať si to, čo mám rád. Teraz je všetko inak. Nemám žiadny mentálny problém. Užívam si každý tréning, každý zápas, každý okamih na kurte,“ uviedol Nadal v závere minulej sezóny. Počas aktuálnej má aj povolený doping. Na turnajoch ho sprevádza priateľka Xisca Perellová, čo po zápase s Monfilsom neuniklo Jimovi Courierovi, dvojnásobnému víťazovi Australian Open a v súčasnosti moderátorovi podujatia. „Áno vzal som ju so sebou. Po desiatich rokoch dostala v Melbourne divokú kartu,“ zasmial sa Nadal po jednej z otázok.

Zdá sa, že partnerka mu nosí šťastie. Napokon, až pred jej zrakom zlomil štvrťfinálovú kliatbu. A nik netuší, kam jej priazeň Nadala napokon v Austrálii dovedie…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Australian Open 2017