Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Cibulková siahala na obrat, no lúči sa. Táto prehra ma bude mátať, vraví

Najprv pôsobila odovzdane. Vzápätí bojovala zo všetkých síl - ako lev. Dominika Cibulková ukázala v zápase 3. kola Australian Open dve tváre. Po poslednej výmene súboja s Jekaterinou Makarovovou smútila.

21.01.2017 02:21 , aktualizované: 13:07
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková počas zápasu s Jekaterinou Makarovovou.
debata (4)

Zverenka Mateja Liptáka nastupovala na súboj v pozícii favoritky. Obe hráčky oddeľovalo vo svetovom rebríčku 28 priečok. Slovenke patrilo 6., Ruske 34. miesto.

Navyše, v prospech Cibulkovej hovorila aj vzájomná bilancia. Vo všetkých troch predošlých stretnutiach svoju súperku zdolala.

Tradíciu však tentoraz porušila. Húževnatej Ruske podľahla po mimoriadne vyrovnanej bitke v troch setoch – 2:6, 7:6 (3), 3:6. Zápas trval 2 hodiny a 53 minút.

„Táto prehra ma pár dní bude mátať. Za stavu 3:3 v treťom sete a troch výhodách som cítila, že teraz prišiel ten moment, keď to zlomím a duel vyhrám. Mrzí ma, že som to neurobila,“ uviedla Cibulková v Rádiu Slovensko.

„V predchádzajúcej sezóne som uspela v mnohých podobných zápasoch, o to viac som teraz frustrovaná. Naozaj som totiž na kurte mala ku koncu pocit, že aj tento duel môže napokon dopadnúť v môj prospech. Uvedomujem si však, že človek nemôže uspieť vo všetkých takto tesných súbojoch. V takýchto prípadoch si hovoríte, ako veľmi by ste chceli vrátiť sa v čase o trištvrte hodiny naspäť a urobiť určité veci odlišne. To však, samozrejme, nie je možné,“ povzdychla si Cibulková, citoval ju web Tenisovej asociácie žien.

„Možno by som sa teraz – paradoxne – cítila lepšie, ak by som ten druhý set prehrala 1:6 a mohla by som jednoducho povedať, že to nebol môj deň. Veľmi dlho som bola dolu, ale napokon konečne prišli moje okamihy. Nedokázala som však využiť žiadnu z tých troch príležitostí v kľúčovej siedmej hre tretieho setu. Pri jednej som dostala eso, to sa stáva, ale vo dvoch zvyšných sa to dalo zvládnuť. Potom som viedla 40:15 pri vlastnom podaní a tiež som to nezvládla, asi som vtedy chcela až priveľa a opakovane som zlyhala. Tieto dva gemy rozhodli o všetkom. Mala som to v rukách a z toho dnešného tretieho setu som veľmi sklamaná,“ vyhlásila Cibulková na tlačovej besede podľa portálu podujatia.

zväčšiť Dominika Cibulková počas jednej z výmen v... Foto: SITA/AP, Aaron Favila
Dominika Cibulková Dominika Cibulková počas jednej z výmen v zápase s Jekaterinou Makarovovou.

„Spočiatku som nemala rytmus a nefungovalo mi podanie, robila som priveľa chýb, herne som sa trápila. Neprestávala som však bojovať a nejako si mi podarilo dostať sa z toho. V treťom sete som si uvedomovala, že som na prahu obratu. Nemyslím si však, že ten nezdar v závere vyplynul z nejakého doľahnutia stresu a vplyvu mentálnej zložky výkonu. Skôr to bolo zlými rozhodnutiami v dôležitých chvíľach. Pri tých mojich dvoch brejkbaloch v siedmej hre, keď sa hralo, som priebežne váhala, čo mám vlastne vytiahnuť. Nebola som si istá, hoci teraz je mi jasné, že som mala zotrvať pri taktike, ktorá viedla k tej záchrane od polovice druhého setu. Nebola som 100-percentne presvedčená o mojom konaní, zablikalo a prejavilo sa jedno percentíčko pochybností,“ rekapitulovala Cibulková.

Ruska nasadená ako tridsiata bude v pondelok v osemfinále čeliť Johanne Kontovej (9.). Britke, ktorá v 3. kole suverénne vyradil dánsku bývalú jednotku systému Caroline Wozniacku (6:3, 6:1), sa môže revanšovať za vlaňajšiu miestnu tesnú prehru 6:4, 4:6, 6:8 z rovnakej fázy.

„Bola to nesmierne náročná bitka. Takú som však aj očakávala. Po druhom sete som cítila únavu, no pozviechala som sa. Mám obrovskú radosť,“ hovorila po zápase víťazka.

Úvod stretnutia potvrdzoval papierové prognózy. Cibulková mala v prvej hre výhodu podania a počínala si suverénne. Predviedla dva víťazné údery, Makarovovej nepustila ani fiftín a išla do vedenia.

Lenže to bol jeden z mála svetlých okamihov Bratislavčanky v prvom sete. Ruska vzápätí vyrovnala a pri druhom Cibulkovej servise si vypracovala dva brejkbaly. Druhý využila, následne si podržala podanie a ujala sa vedenia 3:1.

V týchto momentoch rodáčka z Moskvy v Aréne Roda Lavera jednoznačne dominovala. Cibulkovú obrala v prvom sete o podanie ešte dva razy a po 36 minútach ho získala vo svoj prospech – 6:2.

Finalistka Australian Open z roku 2014 si vzápätí vyžiadala prestávku. Ani tá jej však najprv nepomohla. V druhom dejstve robila jednu chybu za druhou, často pôsobila bezmocne a Makarovovú rýchlo pustila do nádejného náskoku 3:0.

Niekdajšia svetová osmička ho bez výraznejších problémov navýšila dokonca na 4:0. Až za tohto stavu sa Cibulková dočkala prvej hry v druhom sete.

Ženy, dvojhra – 3. kolo:
Jekaterina Makarovová (Rus.-30) – Dominika Cibulková (SR-6) 6:2, 6:7 (3), 6:3
Serena Williamsová (USA-2) – Nicole Gibbsová (USA) 6:1, 6:3
Karolína Plíšková (ČR-5) – Jelena Ostapenková (Lot.) 4:6, 6:0, 10:8
Johanna Kontová (V. Brit.-9) – Caroline Wozniacka (Dán.-17) 6:3, 6:1
Daria Gavrilovová (Aus.-22) – Timea Bacsinszká (Švaj.-12) 6:3, 5:7, 6:4
Jennifer Bradyová (USA) – Jelena Vesninová (Rus.-14) 7:6 (4), 6:2
Barbora Strýcová (ČR-16) – Caroline Garciová (Fr.-21) 6:2, 7:5
Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor.) – Maria Sakkariová (Gréc.) 3:6, 6:2, 6:3

Tento okamih akoby dovtedy trápiacu sa Slovenku naštartoval. Makarovovú obrala o podanie, prejavila zopár povzbudivých emócií a vykresala nádej na obrat.

Svoje šance posilnila v okamihu, keď si podržala servis a znížila na 3:4. Ruska značne znervóznela, na kurte kričala, hnevala sa, pôsobila frustrovane.

Jej nepohoda sa zvýšila vzápätí. Cibulková ju totiž obrala o podanie, potvrdila svoje a dostala sa do vedenia 5:4. Z úst 27-ročnej Slovenky, ktorá získala päť hier v rade, v tom momente zaznelo výrazné Pomeee.

Cibulková bola následne blízko k zisku setu. Pri Makarovovej podaní si vypracovala tri brejkbalové príležitosti, no ani jednu z nich nevyužila a Ruska vyrovnala.

Obe tenistky potom uspeli na servise a druhé dejstvo dospelo do tajbrejku. Mimochodom, dovtedy si obe súperky zmerali sily v skrátenej hre dva razy. Zakaždým si zachovala pevnejšie nervy Cibulková.

Tentoraz patril úvod Ruske, ktorá sa ujala vedenia 2:0. Ďalšie štyri výmeny však ovládla Bratislavčanka, ktorá napokon po tajbrejku zatínala päste. Vyhrala ho 7:3 a definitívne sa vrátila do zápasu.

„Je za nami malé slovenské povstanie,“ hlásil do mikrofónu komentátor televíznej stanice Eurosport. Druhý set trval hodinu a šestnásť minút.

zväčšiť Reakcia Dominiky Cibulkovej po zisku druhého setu. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Dominika Cibulková Reakcia Dominiky Cibulkovej po zisku druhého setu.

Do rozhodujúcej časti zápasu vkročila úspešnejšie Makarovová. Vypracovala si vedenie 2:0 a na Cibulkovú znovu vytvorila tlak.

Nasadená šestka mu však nepodľahla. Znovu v sebe našla dostatok fyzických i mentálnych síl a vyrovnala. Makarovová si vzápätí podržala podanie, po ktorom si vyžiadala lekársku pomoc a nechala si ošetriť pravú ruku.

Cibulková odpovedala ziskom ďalšej hry. Následne mala pri podaní súperky tri brejkbaly, no ani jeden nepremenila. Do vedenia šla po veľkom boji znovu Ruska. Siedmy gem trval takmer deväť minút. Obe hráčky si evidentne uvedomovali dôležitosť okamihu.

Ten sa napokon ukázal ako rozhodujúci. Cibulková totiž prišla o podanie. Makarovová následne pri svojom servise nezaváhala a hlasným výkrikom oslávila postup medzi najlepších šestnásť tenistiek tohtoročného Australian Open.

Makarovová nazbierala v zápase viac fiftínov (112:100), víťazných úderov (35:30) či es (5:0). Vyššiu úspešnosť mala pri premenení brejkbalových príležitostí (50%:27%). Dopustila sa menšieho počtu nevynútených chýb (43:53).

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Jekaterina Makarovová #Australian Open 2017