Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Košičanky školili francúzskeho lídra, zranená Žirková krotí eufóriu

Dohrávali bez vylúčenej Barbory Bálintovej aj zranenej Zuzany Žirkovej, napriek tomu košické basketbalistky urobili výrazný krok k postupu do 2. kola play off Európskeho pohára FIBA.

20.01.2017 12:11
Zuzana Žirková Foto: ,
Zuzana Žirková.
debata

Triumf o 19 bodov 83:64 nad lídrom najvyššej francúzskej súťaže a najúspešnejším tímom základnej časti EP FIBA Flammes Carolo Basket Ardennes pred osemfinálovou odvetou je viac ako sľubný. Podľa pravidiel tejto súťaže Good Angels stačí aj prehra o 18 bodov na postup, keďže v dvojzápase za prípadného stavu 1:1 rozhoduje lepšie skóre.

„Hrali sme bez rozohrávačky, ale Teja Oblaková to zvládla výborne. Celkovo baby to perfektne odohrali, ale na tento zápas treba rýchlo zabudnúť. Čaká nás ešte druhý polčas vo Francúzsku. A tam sa nehrá ľahko. Ich basketbal je v mnohom špecifický,“ upozornila skúsená Zuzana Žirková.

Košickú kapitánku po zápase čakala návšteva nemocnice s boľavým ramenom, počas vyše 15 minút na palubovke stihla nastrieľať 14 bodov, keď premenila 5 zo 6 pokusov za dva body a pridala aj trojku. „Röntgen bol negatívny, má to silno narazené. Uvidíme, ako postihnuté miesto zareaguje do pondelka. Snáď ju lekári dajú dokopy,“ vyjadril sa v piatok predpoludním tréner majstrovského družstva Peter Jankovič.

Ten pred štvrtkovým zápasom svojim hráčkam prízvukoval, aby sa snažili unaviť svoje súperky. Vychádzal z predpokladu, že francúzsky tím má užšiu lavičku a tým aj zvýšenú vyťaženosť najlepších hráčok. Jedna z „lavičkových“ opôr Košíc, autorka 8 bodov, Dominika Baburová k tomu povedala: „Tréner nás upozorňoval, že ich kľúčové hráčky strávia na palubovke aj 37–38 minút, čo na tejto úrovni basketbalu je prakticky nemožné. V závere už mali toho dosť, a to sme využili. Nás sa tréner snažil pravidelne rotovať, a aj keď sme dohrávali bez ‚Žira'a 'Barče‘, podarilo sa nám utvoriť dobrý náskok do odvety.“

Baburová pripomenula, že parádne víťazstvo o 19 bodov musí byť podporené adekvátnym výkonom v odvete, ktorá sa bude hrať v Charleville-Méziéres v stredu 25. januára o 20.00 h. „Ak ju nezvládneme, bude nám to všetko nanič. Bude to omnoho ťažšie ako doma. Musíme sa ešte raz poriadne skoncentrovať,“ doplnila Dominika Baburová.

Streleckou líderkou košického tímu vo štvrtok večer v Angels Aréne bola Rebecca Allenová. Dvadsaťštyriročná Austrálčanka síce premenila len 2 z 5 pokusov za dva body, ale v trojkách (5 z 5) a trestných hodoch (8 z 8) bola stopercentná. Po zápase jej nechýbal na tvári široký úsmev.

„Odohrali sme veľmi dobrý zápas. Rozhodol už náš skvelý úvod, keď nám padlo pár striel a potom to už bolo jednoduchšie. Som veľmi rada, že aj mne išla streľba v tomto stretnutí, ale stále nás čaká druhý polčas tohto merania síl s francúzskym tímom. A dobrý výkon treba zopakovať,“ uviedla Allenová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Good Angels Košice #Európsky pohár FIBA