Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bez straty setu. Cibulková zlomila aj tvrdý taiwanský odpor

Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvládla aj svoj druhý zápas na tohtoročnom Australian Open v Melbourne a už je v 3. kole.

19.01.2017 04:33 , aktualizované: 10:07
Dominika Cibulková Foto: ,
Potlesk. Dominika Cibulková si ho užila aj po zápase s Taiwančankou Chsieh Su-wej.
debata

Na úvodnom grandslamovom podujatí sezóny v 2. kole dvojhry Cibulková nasadená ako šiesta zdolala Chsieh Su-wej z Taiwanu za 103 minút 6:4, 7:6 (8). Nebolo to bez komplikácií. V druhom sete 27-ročná Slovenka viedla už 5:2, ale nakoniec musela do tajbrejku, kde využila v sumáre celého zápasu piaty mečbal. Za stavu 7:8 odvrátila setbal.

„Mám trochu zmiešané pocity. Väčšinu zápasu som mala pod kontrolou, ale na konci súperka predviedla pár skvelých úderov. Nemôžem povedať, že som znervóznela, ale akoby som trochu prišla o herný koncept. Na konci som však bola silná a mentálne to zvládla. Pri tých mečbaloch ona zahrala veľmi dobre, uvoľnene. Som rada, že som už v treťom kole a verím, že sa ešte môžem zlepšiť,“ uviedla Dominika Cibulková v prvom pozápasovom interview ešte na kurte.

Vo vyrovnanom stretnutí Cibulková mierne zaostala v štatistike víťazných úderov (28:30), v nevynútených chybách nastala remíza (29:29). Na jednotlivé fiftíny celkovo to bolo 81:72 v prospech víťazky. Slovenská hráčka vzala celkovo štyri razy podanie súperke, o svoj servis prišla trikrát. Tridsaťjedenročnej Chsieh patrila pred duelom s Cibulkovou v rebríčku WTA až 91. priečka, ale v minulosti bola aj svetovou dvadsaťtrojkou a pred necelými troma rokmi kraľovala renkingu vo štvorhre. Vo vzájomnej bilancii Slovenka zvýšila na 2:0, pred troma rokmi v malajzijskom Kuala Lumpure súperku prevalcovala 6:1, 6:2.

„Som rada, že to mám za sebou vo dvoch setoch. Nebol to ľahký zápas a už vôbec nie podobný tomu z Kuala Lumpuru. Spočiatku jej moje lopty vyhovovali, tlačila a získala veľa víťazných úderov. Bolo dôležité, že som prvý set otočila a dotiahla do víťazstva. V druhom som od stavu 2:2 až do 5:2 konečne hrala svoj tenis a mohla som zápas ukončiť skôr, ale pri mečbaloch som jej znova nahrala na víťazné lopty. Ani to ma však nezastavilo a dotiahla som to v tajbrejku, hoci som čelila setbalu. Som na seba hrdá, ako som to psychicky zvládla. Z tohto zápasu si vezmem veľa ponaučení. V prvom rade musím hrať svoju hru a vyvarovať sa niektorých chýb na returne,“ zhodnotila Cibulková.

Jej súperkou v súboji o postup do osemfinále bude Ruska Jekaterina Makarovová, semifinalistka AO z roku 2015. Nasadená tridsiatka žrebu Makarovová v zápase 2. kola vyťažila aj zo skreču Talianky Sary Erraniovej za stavu 6:2 a 3:2. „Musím sa dobre pripraviť. Makarovová v treťom kole bude veľmi ťažká súperka. Makarovová vie zahrať veľmi dobre, čo platí najmä o tomto turnaji v Melbourne. Zdolala tu veľké mená. Dám do toho všetko. Uvidíme, ako to dopadne,“ pripomenula Cibulková pred súbojom v 3. kole.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková po piaty raz postúpila medzi 32 najlepších v Melbourne Parku, jej maximom je finále z roku 2014. Vďaka tomu, že vlani stroskotala hneď v 1. kole, zatiaľ iba pripisuje body a v „online“ verzii rebríčka WTA jej aktuálne patrí štvrtá priečka.

Dvojhra žien – 2. kolo:
Dominika Cibulková (SR-6) – Chsieh Su-wej (Taiw.) 6:4, 7:6 (8) za 103 minút

Už prvý gem naznačil veľký boj, keď Cibulková potrebovala štyri výhody na potvrdenie svojho podania.

Slovenka ako prvá prišla o servis na 1:2, ale sériou troch gemov otočila na 4:2. Nebol to ešte rozhodujúci náskok v prvom sete, lebo Chsieh dorovnala na 4:4. Vzápätí dala Slovenka na 5:4. V desiatom geme Cibulková vzala po tretí raz podanie svojej súperke, keď premenila tretí setbal víťazným forhendovým volejom.

V druhom dejstve to bolo vyrovnané do stavu 2:2. Potom svetová šestka Cibulková sériou troch „čistých hier“ odskočila na 5:2 a na dvorci v tej fáze kraľovala. Siedmy gem Cibulková zakončila tromi forhendovými „winnermi“, lenže koniec sa ešte neblížil.

Skúsená Taiwančanka znížila na 3:5 a po dvoch odvrátených mečbaloch vzala Cibulkovej podanie na 4:5. Slovenka jej pomohla chybami z forhendu. Napokon záhadu druhého setu rozlúštil až tajbrejk. Cibulková v jeho úvode viedla 2:0, ale bolo aj 2:3 a 3:4 z jej pohľadu.

Za stavu 6:5 sa favoritke ponúkol tretí mečbal, ale bekhendová vynútená chyba znamenala 6:6 a striedanie strán. Situácia sa zopakovala aj za stavu 7:6, ibaže tento mečbal už nemala Slovenka pri svojom podaní.

Chsieh ešte otočila na 8:7, ale záver patril Cibulkovej. Pri piatom mečbale Taiwančanka poslala relatívne ľahký forhendový volej za základnú čiaru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Melbourne #Australian Open 2017