Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kližan takmer zdolal Wawrinku: Mrzí ma to... Čo z toho, že som hral výborne?

Slovenský tenista Martin Kližan v pondelok reálne siahal po renkingovo druhom najcennejšom úspechu vo svojej kariére, napokon tesne neuspel. Prehral za 3:24 h výsostne dôstojne 6:4, 4:6, 5:7, 6:4, 4:6 s jasne favorizovaným Švajčiarom Stanom Wawrinkom nasadeným ako štvrtým v 1. kole dvojhry mužov na melbournských grandslamových Australian Open.

16.01.2017 13:02
debata (2)
zväčšiť Martin Kližan v zápase proti Stanovi Wawrinkovi. Foto: Reuters, JASON REED
Martin Kližan Martin Kližan v zápase proti Stanovi Wawrinkovi.

V druhom, treťom aj rozhodujúcom sete pritom Kližan viedol o brejk, ani raz to nedotiahol. V piatom dejstve prišiel za stavu 4:3 o podanie z náskoku 40:15 a napokon už nezískal ani gem. Miestny šampión zo sezóny 2014 Wawrinka nadviazal na úspech 6:4, 0:6, 6:4, ktorý si pripísal už v sezóne 2010 na antuke v marockej Casablance.

Dvadsaťsedemročný Petržalčan Kližan predviedol v Margaret Court Arene výkon, ktorým pomkol ku konštatovaniu, že je veľká škoda takto náročného žrebu hneď na úvod podujatia. Trojnásobný šampión z Majors Wawrinka (aj Roland Garros 2015 a US Open 2016) bude v stredu v 2. kole čeliť Američanovi Stevovi Johnsonovi.

Kližan zaostal na esá 7:21, na dvojchyby sa to skončilo 2:6. Slovák dal 54 „winnerov“ a urobil 46 nevynútených chýb, Švajčiar mal bilanciu 60:43. Víťaz nazbieral iba o 5 fiftínov viac (161:156). Wawrinka zrealizoval 6 zo 16 brejkbalov, Kližan 5 zo 16. Postupujúci mal pri sieti efektivitu 21/32, zdolaný 24/33.

„Prehra mrzí… Čo z toho, že som hral výborne? Potešilo ma povzbudzovanie Slovákov v hľadisku, ktorí ma hnali do poslednej lopty. V záverečných dvoch gemoch Wawrinka ukázal, prečo je tak vysoko v rebríčku. Zahral ich fantasticky. Zápas som stratil za stavu 4:3 a 40:15 v piatom sete, keď som si nepodržal podanie. Je to však dobrý impulz do sezóny, telo vydržalo 3,5-hodinový zápas,“ povedal Martin Kližan.

K incidentu zo záveru duelu, keď ho protivník značne nešetrne nastrelil pri sieti, dodal: „Nechcem to komentovať, trafil ma. Fakt je, že som prestal hrať a on mal na umiestnenie úderu celý dvorec…“

zväčšiť Martin Kližan a Stan Wawrinka po 1. kole... Foto: Reuters, JASON REED
Martin Kližan Martin Kližan a Stan Wawrinka po 1. kole Australian Open 2017.

Kližan teraz má v päťsetových drámach celoživotnú štatistiku 4:8, pričom priebežne bolo jeho skóre pozitívne 4:3. Wawrinka sa zlepšil na 25:19, priamo na tomto podujatí na 2:3.

„Bol to obrovský boj. Som veľmi šťastný, že sa mi v ňom napokon podarilo uspieť, hoci som nedokázal predviesť môj najlepší tenis,“ povedal Wawrinka, citoval ho web Watson.ch.

Zverenec Martina Hromeca a kondičného trénera Ivana Trebatického Kližan bol pred troma rokmi v metropole Viktórie ako lucky loser z kvalifikácie v 3. kole hlavnej súťaže, jeho osobákom na veľkej štvorke zostáva osemfinále newyorských US Open 2012. Pred dvanástimi mesiacmi na južnej pologuli prehral v 1. kole v „maratóne“ so Španielom Robertom Bautistom-Agutom. V rebríčkovom zmysle stále je maximom 34. muža hodnotenia triumf nad Rafaelom Nadalom z októbra 2014 v Pekingu: Španiel vtedy bol na druhej pozícii.

Víťaz vlaňajších „päťstoviek“ v Rotterdame i Hamburgu Kližan aj vinou zdravotných problémov čaká na úspech vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni už od 19. júla, keď v Umagu prekonal Španiela Enriqueho Lópeza-Péreza. Inkasoval okrúhlu desiatu prehru takéhoto typu v rade. Na GS utrpel šiesty nezdar za sebou.

Martin Kližan. Foto: Reuters, JASON REED
Martin Kližan Martin Kližan.

Bývalý 24. tenista hierarchie Kližan ťahá šnúru ôsmich prehier s členmi Top 10. Celkovo má proti oponentom takéhoto kalibru bilanciu 3:14. Vo dvojhre by sa mal najbližšie predstaviť 3. – 5. februára na tvrdom povrchu v NTC v Bratislave v súboji SR – Maďarsko v rozhodujúcom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov.

„Teraz sa predstavím ešte vo štvorhre po boku Poliaka Mariusza Fyrstenberga a keď vypadneme, okamžite letím domov na Davisov pohár,“ predznamenal Kližan.

Tridsaťjedenročný zverenec Magnusa Normana Wawrinka ešte nikdy netropol na AO v 1. kole. Celkovo sa mu to na vrcholnej scéne naposledy stalo na RG 2014, kde ho zaskočil Španiel Guillermo García-López. Švajčiar vtedy bol prvým úradujúcim šampiónom z Melbourne, ktorý v následnom Paríži dopadol takto chabo, od sezóny 1998 (Čech Petr Korda). Wawrinka minulý rok nestačil v osemfinále Australian Open na Kanaďana Milosa Raonica.

Stan Wawrinka (Švaj.-4) – Martin Kližan (SR) 4:6, 6:4, 7:5, 4:6, 6:4

Kližan sa vo vstupnom sete dostal z 0:40 na servise v šiestom geme, v ktorom neskôr odvrátil ešte jeden brejkbal – 3:3. Rovnako štyri hrozby eliminoval na podaní v ôsmej hre (4:4) a následne dokonca umocnil Wawrinkovu frustráciu brejkom – 5:4. V desiatej hre sa dopodával v pohode na 15.

Navyše, hneď na začiatku druhej časti mal Kližan štyri brejkbaly, z nich tri za sebou, ale nedal. Sám vymazal jednu hrozbu v druhej hre. V siedmom geme sa Slovák presadil na returne z priebežných 15:40, ale za stavu 4:3 neodolal druhému brejkbalu v ôsmom geme a prišiel o servis aj v desiatom. Tretie dejstvo otvoril Kližan únikom na 2:0, čoskoro však bol dolu 2:3. V siedmej hre nepremenil Slovák štyri brejkbaly, tri za sebou. Doplatil na to ako podávajúci v dvanástom geme.

Vo štvrtom sete si Wawrinka poradil s mankom 15:40 na servise v tretej hre, ale – z náskoku 30:0 – neobstál v siedmom geme a už sa nevyhol pokračovaniu. V piatej časti si obaja aktéri presvedčivo držali podanie až do siedmeho gemu – tzv. Tildenovho. V ňom Kližan predviedol brejk z 30:40 zo svojho pohľadu a pri potvrdzovaní mal dva gembaly za sebou, nevyhol sa však stavu 4:4 a koncovka mu vôbec nevyšla.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan