Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Debutantka Šramková sa lúči. Kučová prekvapila postupom

Z dvoch slovenských tenistiek, ktoré sa predstavili v nočných súbojoch úvodného hracieho dňa na prvom grandslamovom turnaji sezóny 2017 Australian Open v Melbourne, postúpila do 2. kola dvojhry Kristína Kučová.

16.01.2017 07:08 , aktualizované: 10:54
Kristína Kučová Foto: ,
Kristína Kučová.
debata

V zápase nenasadených hráčok si Kučová poradila s Američankou Christinou McHalovou 6:4, 6:0. Stretnutie trvalo 87 minút a v druhom sete 26-ročná Slovenka o dva roky mladšej Američanke uštedrila nepopulárneho „kanára“.

V druhom zápase prvej časti úvodného hracieho dňa sa nedarilo podľa predstáv Rebecce Šramkovej. Úspešná kvalifikanťka a debutantka v melbournskej hlavnej súťaži podľahla Číňanke Tuan Jing-Jing za 64 minút 3:6, 4:6.

Kučová (80. v rebríčku WTA) odplatila McHalovej (40.) prehru z kvalifikácie z prípravného turnaja v Sydney a celkovo v bilancii proti nej upravila na 2:1. V úvodnom sete rozhodlla deviata hra. Za stavu 4:4 slovenská hráčka súperku po druhý raz brejkla a vzápätí čistou hrou dopodávala na 6:4.

V druhom dejstve to už bola spanilá jazda Kučovej bez odovzdaného gemu a premeneným prvým mečbalom pri svojom servise. Súperkou slovenskej tenistky v 2. kole bude Lotyška Anastasija Sevastovová, nasadená tridsaťdvojka melbourného „pavúka“. S Japonkou Nao Hibinovou v 1. kole zvládla prvý set 6:4, potom to jej súperka predčasne „zabalila“.

„Som mimoriadne šťastná, lebo minulý týždeň som s touto súperkou vysoko prehrala v Sydney, ale tam ma bolelo koleno. Stále síce nie je stopercentné, veľmi som však chcela vyhrať. Dlho mi trvalo, kým som ju zlomila, ale keď som získala za stavu 2:4 prvý brejk, už to išlo. Bola som v pohode, nič som nepodcenila, dodržiavala som pitný režim, prikladala som si ľad,“ referovala 80. žena singlového renkingu WTA „Kika“ Kučová.

Kučová hrá v hlavnej súťaží na niektorom z podujatí „veľkej štvorky“ iba po štvrtý raz v kariére a postupom do 2. kola si vyrovnala osobný rekord z Wimbledonu 2009. V Austrálii bola medzi 128 najlepšími aj v roku 2010, vtedy nestačila na turnajovú deviatku, Rusku Veru Zvonarevovú. Pri ďalších štyroch pokusoch stroskotala v kvalifikácii.

Iba 20-ročná Rebecca Šramková pri svojej absolútnej premiére v seniorskom „main draw“ prehrala s o 7 rokov staršou Číňankou Tuan Jing-Jing (87.) 3:6, 4:6. V prvom sete Šramková hneď v úvode odovzdala súperke dve svoje podania a napriek jednému rebrejku sa zo stavu 1:4 už nedostala späť do hry. V zostávajúcom priebehu si už obe hráčky držali servis a Čínanka pri svojom podaní premenila prvý setbal na 6:3.

„Nevyšiel mi úvod oboch setov, stále som doháňala vedenie súperky, robila som chyby. S celým výjazdom do Austrálie som však spokojná. Pokročila som a beriem to pozitívne. Dúfam, že sa budem ďalej zlepšovať,“ optimisticky vyhlásila 20-ročná členka TK Jednotka Šramková.

Aj v druhom sete začala slovenská hráčka stratou podania, ale z 0:2 ešte dorovnala na 2:2. Ďalší odovzdaný servis na 2:3 však už nevykompenzovala rebrejkom. A hoci za stavu 4:5 mala pri podaní súperky tri brejkbaly, tá napokon premenila prvý mečbal. Zverenkyňa svojho otca Jozefa Šramková, aktuálne 120. vo svetovom rebríčku, prešla v Melbourne úspešne trojkolovou kvalifikáciou a má istotu 50 bodov do hodnotenia a prémie 50 000 AUD brutto.

Dvojhra žien – 1. kolo:
Rebecca Šramková (SR) – Tuan Jing-Jing (Čína) 3:6, 4:6 za 64 minút
Kristína Kučová (SR) – Christina McHalová (USA) 6:4, 6:0 za 87 minút

Zostávajúci pondelňajší program slovenských tenistov

Dvojhra mužov – 1. kolo:
Lukáš Lacko (SR) – Albert Ramos-Viňolas (Šp.-26) – bilancia 1:0 / tretí zápas na dvorci č. 15 (začiatok približne po 6.00 h SEČ)
Martin Kližan (SR) – Stan Wawrinka (Švaj.-4) – bilancia 0:1 / tretí zápas na dvorci Margaret Court Arena (začiatok o 9.00 h SEČ)

Dvojhra žien – 1. kolo:
Jana Čepelová (SR) – Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-10) – bilancia 0:0 / štvrtý zápas na dvorci č. 2 (začiatok približne po 7.00 h SEČ)

debata chyba
Viac na túto tému: #Kristína Kučová #Rebecca Šramková