Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šokujúce pódium vo Wengene, Adam Žampa v zjazde zlyhal

Obrovským prekvapením sa skončili piatkové preteky v alpskej kombinácii v rámci Svetového pohára zjazdárov vo švajčiarskom Wengene.

13.01.2017 11:28 , aktualizované: 17:30
Adam Žampa, Wengen Foto: ,
Adam Žampa na trati slalomu vo Wengene.
debata (1)

Stupne víťazov priniesli samé nové tváre v historickom kontexte na pretekoch tohto rangu. V kombinácii slalomového kola a skráteného zjazdu na slávnom Lauberhorne zvíťazil Švajčiar Niels Hintermann s náskokom 26 stotín sekundy pred Francúzom Maxencem Muzatonom a Rakúšanom Fredericom Bertholdom (+0,35). Vzhľadom na nepriaznivé poveternostné podmienky sa wengenskí organizátori rozhodli prehodiť klasické poradie súťaží a slalom tentoraz predsunuli pred zjazd.

Víťazný 21-ročný Hintermann doteraz nielenže nikdy nestál na pódiu v pretekoch SP, ale jeho najlepším výsledkom bolo 21. miesto zo zjazdu v Chamonix z februára tohto roka. Ani celkovo druhý Muzaton a tretí Berthold sa nikdy predtým nevošli do elitnej desiatky v pretekoch Svetového pohára. Hintermann sa k celkovému triumfu vo Wengene prepracoval z 23. miesta po slalome druhou najrýchlejšou jazdou v zjazde.

„Prišiel som sem zbierať skúsenosti a takto to dopadlo. Nenachádzam slov, stalo sa čosi neuveriteľné. Veľkú zásluhu na tom má počasie. My prví desiati, čo sme sa spustili na trať zjazdu, sme využili, že až tak nesnežilo. Som šťastný,“ uviedol víťazný Hintermann pre ORF.

Slovenský reprezentant Adam Žampa v náročných podmienkach za hustého sneženia a v silnom vetre obsadil 24. miesto s odstupom 3,22 s na víťaza. Starší zo Žampovcov rozbehol piatkové preteky solídne, po slalomovej časti mu patrila piata priečka. Zjazd mu však nevyšiel podľa predstáv. Výsledkom síce bolo štvrté bodované umiestnenie v tejto sezóne, ale reálne za jeho možnosťami.

„Dnes to boli veľmi špecifické preteky. Určite, som veľmi, veľmi spokojný s mojou slalomovou jazdou. Bohužiaľ, v zjazde nám začalo snežiť, podmienky sa trošku zmenili, a hoci som dal do toho všetko, nevyšlo to tak, ako som chcel. Svoju úlohu zohrala matka príroda. Mám však ďalšie body a beriem to, teším sa na nedeľu,“ uviedol Adam Žampa.

Vytrvalé sneženie a rozbíjajúca sa trať vo Wengene spôsobili, že z prvej desiatky zo slalomu zostali takto vysoko v konečných výsledkoch iba dvaja pretekári. Slalomový líder Justin Murisier skončil siedmy a jeden z favoritov na celkový triumf Francúz Alexis Pinturault sa v súčte oboch jázd objavil až na 20. priečke. Podľa oficiálnych prepočtov mu to však stačilo na obhajobu celkového triumfu v hodnotení alpskej kombinácie vo Svetovom pohári, keďže táto disciplína „univerzálnosti“ mala v tomto ročníku v SP medzi mužmi iba dvojnásobné zastúpenie – okrem Wengenu sa o body bojovalo aj na sklonku kalendárneho roka 2016 v Santa Caterine. Adam Žampa obsadil v celkovom hodnotení 23. priečku so ziskom 21 bodov, keď predtým v Santa Caterine skončil sedemnásty.

„Je to komické, keď sa dáva glóbus za dve súťaže, ale čo narobím. Teším sa z toho,“ cituje Pinturaulta web ORF. Dvadsaťpäťročný Francúz predtým ovládol kombinačné hodnotenie aj v sezónach 2012/2013 a 2013/2014.

Kombináciu vo Wengene absolvoval aj Andreas Žampa. V slalomovej časti s číslom 59 si po viacerých rizikových momentoch, keď bol na hrane vypadnutia, napokon vyjazdil 24. priečku. V zjazde sa tesne pred ostrou cieľovou zákrutou rovnako nevyhol chybe, ale napokon záver ustál a v cieli ho po dojazde všetkých pretekárov klasifikovali na prvom nebodovanom – 31. mieste. Mladší zo Žampovcov nezlepšil svoje kariérne maximum z kombinácie, ktorým bolo 23. miesto z rakúskeho Kitzbühelu 2016.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní – Wengen (Švaj.):

Alpská kombinácia mužov (1 kolo slalomu + skrátený zjazd): 1. Niels Hintermann (Švaj.) 2:26,58 min, 2. Maxence Muzaton (Fr.) +0,26 s, 3. Frederic Berthold (Rak.) +0,35, 4. Valentin Giraud Moine (Fr.) +0,38, 5. Nils Mani (Švaj.) +0,51, 6. Romed Baumann (Rak.) +0,65,…20. Alexis Pinturault (Fr.) +2,78,…24. Adam Žampa +3,22,…31. Andreas Žampa (obaja SR) +5,43.
Konečné poradie SP v alpskej kombinácii (po 2 pretekoch): 1. Alexis Pinturault (Fr.) 111 bodov, 2. Niels Hintermann (Švaj.) 100, 3. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) 92 4. Justin Murisier (Švaj.) 86, 5. Maxence Muzaton (Fr.) a Marcel Hirscher (Rak.) obaja po 80, … 23. Adam Žampa (SR) 21

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Adam Žampa #Andreas Žampa #Wengen