Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Murray potvrdil post svetovej jednotky. Vo finále bol lepší než Djokovič

Britský líder svetového rebríčka tenistov Andy Murray zvíťazil za 104 minút 6:3, 6:4 nad srbskou dvojkou podujatia aj renkingu Novakom Djokovičom v nedeľňajšom finále dvojhry na koncosezónnom výberovom šampionáte Barclays ATP World Tour Finals v Londýne (13. - 20. novembra, celková dotácia 7,5 milióna USD aj so štvorhrou, tvrdý povrch v hale).

20.11.2016 21:07 , aktualizované: 21:41
Andy Murray Foto: ,
Andy Murray počas finále s Novakom Djokovičom.
debata

Murray triumfoval zaslúžene – predviedol aktívnejší, zaangažovanejší a cieľavedomejší výkon. S platnosťou minimálne do konca kalendárneho roka zostane jednotkou hierarchie. Úraduje od 7. novembra a Djokovič to mohol k 21. novembru ukončiť, ale zahral nevýbojne, chybovo a stuhnuto.

Prvý raz v histórii to na tzv. Masters bol priamy súboj o titul a zároveň aj silvestrovský najvyšší post (body za toto podujatie sa však udeľujú až od sezóny 1990). Murray si odnáša 1500 bodov a 2,391 milióna USD, Djokovičovi patrí 1000 bodov a 1,261 milióna USD.

„Hrať v dueli takého typu s Novakom bolo naozaj mimoriadnou udalosťou. Som veľmi šťastný, že som uspel a zostávam svetovou jednotkou. Niečo takéto som nikdy nepredpokladal. Môj tím je pri mne už riadny čas a rodina od úplných začiatkov, žiadalo si to veľa obetí, ďakujem im. Novak počas tejto sezóny v určitej chvíli bol úradujúcim držiteľom všetkých štyroch grandslamových trofejí, čo je veľmi výnimočný výkon a dlho čosi také nezažijeme,“ vyhlásil podľa BBC na slávnostnom ceremoniáli Murray, ktorý rovnako ako Djokovič nastrieľal 13 „winnerov“, ale mal o polovicu pevnejšiu ruku – na nevynútené chyby to bolo 15:30. Brit zvládol 3 z 5 zákrokov pri sieti, Srb 12 zo 17. Murray premenil 3 z 9 brejkbalov, Djokovič využil svoj jediný.

„Mám za sebou fantastický rok s niekoľkými skvelými vrcholmi najmä v prvej polovici. Andy je nepochybne číslom jeden na svete, najlepším hráčom, zaslúžil si dnešný triumf. Gratulujem jemu aj jeho tímu k tejto sezóne. Ja som v rozhodujúcim okamihoch finále nebol v stave dostať sa nazad. Ku koncu zápasu som síce už hral o čosi lepšie, ale stále nie dostatočne,“ uznal Djokovič.

Zverenec Ivana Lendla a Jamieho Delgada Murray v strhujúcom sobotňajšom semifinále za enormných 3:38 h vyradil Milosa Raonica 5:7, 7:6 (5), 7:6 (9) aj cez jeden Kanaďanov mečbal na príjme v tajbrejku rozhodujúceho setu. Dodatočne sa ukázalo, že v prípade nezdaru by Brit v pondelok prišiel o vrcholný stupienok, keďže Djokovič prekonal v semifinále Japonca Kei Nišikoriho za 67 minút hladko 6:1, 6:1, čo by mu pri predmetnej kombinácii výsledkov stačilo na návrat na trón po dvoch týždňoch. Murray v stredu v základnej A-skupine lámal odpor spomenutého Nišikoriho 3:21 h (6:7 /9/, 6:4, 6:4). Bolo to nové maximum šampionátu v zápasoch na dva získané sety od roku 1991, nepretrvalo dlho. Brit sa napriek opakovanému rekordnému vypätiu dokázal na finále pozbierať.

Dvadsaťdeväťročný rodák zo škótskeho Dunblane A. Murray zaostáva v bilancii proti rovesníkovi z Belehradu Djokovičovi už iba 11:24. Seniorská rivalita trvá od roku 2006. Srb pred týmto finále v britskej metropole uspel v piatich z ostatných šiestich duelov. Najčerstvejšie to bolo 5. júna vo finále parížskeho antukového Roland Garros (3:6, 6:1, 6:2, 6:4), čím zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu zavŕšil tzv. kariérny Grand Slam.

Trojnásobný grandslamový šampión, dvojnásobný zlatý olympijský medailista a spoludržiteľ Davisovho pohára Murray natiahol sériu zápasov úspechov na 24, čo je ešte vylepšený osobný rekord, predchádzajúci s hodnotou 22 platil iba od tohto leta. Aktuálna šnúra mu vyniesla aj tituly v Pekingu, Šanghaji, Viedni aj Paríži-Bercy. Na „Masters“ sa mu v minulosti príliš nedarilo. Štartoval sedemkrát, tri razy sa prebojoval do semifinále, vo finále bol premiérovo. Murray má vo svojej najvydarenejšej sezóne celkovú štatistiku 78:9, okrem uvedených štyroch trofejí a aktuálnej londýnskej sa radoval aj v Ríme, Queen's Clube, na Wimbledone a OH v Riu de Janeiro.

Djokovič nedosiahol svoj piaty šampionátový úspech v rade a šiesty celkovo (aj edícia 2008 v Šanghaji), čím by sa dotiahol na historického lídra Rogera Federera zo Švajčiarska. Práve s Federerom vlani v skupine utrpel svoju jedinú prehru na „Masters“ od sezóny 2012 vrátane do nedeľňajšieho finále, takže skóre v predmetnom období teraz má 22:2.

Dosiaľ posledná zmena na pozícii lídra renkingu sa na šampionáte udiala v roku 2001 ešte v Sydney, keď sa domáci Lleyton Hewitt prepracoval pred Brazílčana Gustava Kuertena. Až finále rozhodlo o jednotke prvýkrát od roku 2000, keď Kuerten v Lisabone prekonal Američana Andreho Agassiho a dostal sa tým pred Rusa Marata Safina, nebol to teda priamy súboj ako medzi Murraym a Djokovičom.

Dvanásťnásobný šampión z Majors Djokovič sa mohol stať koncoročnou jednotkou piaty raz (tretíkrát v rade), čím by sa dotiahol na druhé miesto k Federerovi a Američanovi Jimmymu Connorsovi. Iný Američan Pete Sampras silvestroval na špici šesťkrát.

Murrayho kouč Lendl triumfoval na „Masters“ v sezónach 1981, 1982, 1985, 1986 a 1987. Djokovičov tréner Becker sa presadil v rokoch 1988, 1992 a 1995, pričom v prvom prípade vo finále v New Yorku zvíťazil práve nad Lendlom (tesne 5:7, 7:6 /5/, 3:6, 6:2, 7:6 /5/) po nezdaroch v dueloch o titul s týmto súperom v sezónach 1985 a 1986.

Dvojhra – finále:
Andy Murray (V. Brit.-1) – Novak Djokovič (Srb.-2) 6:3, 6:4 za 104 minút (46, 58)

Murray získal úvodný gem napriek dvom dvojchybám. Djokovič kontroval na nulu. Brit sa posunul na 2:1, hoci zo 40:0 ešte pustil Srba do blízkosti zhody. Výmeny boli sporadické, okamžite však naznačili Djokovičovu úplne logickú taktiku držať Murrayho v pohybe. Na tomto podujatí strávil na kurte 6:33 h, súper 9:56 h. Gemom na 2:2 „Nole“ tiež preletel bez pustenia čo i len fiftínu. Brit otvoril piatu hru šikovným forhendom do protipohybu a neskôr ťažil najmä z toho, že Srb sa nevedel dostať do returnu druhého podania – 3:2 na 30.

Murray bol v medzihre aktívny nad obranárske pomery, prísne si strážil základnú čiaru, diktoval, mal prísnejšiu dĺžku úderov a v šiestom geme mu to vynieslo príležitosť na príjme, keď Djokovič poslal do siete forhend spod tlaku. Brit však pokazil radový obiehaný forhend. Srbova nevydarená dočahovaná kontra mu dodala ďalšiu šancu, ale nechal sa príliš zahnať. Napokon to predsa bolo 3:3 cez ešte dve zhody (Djokovič inicioval potlesk bekhendovým stopvolejom spod kolien aj zhíknutie zbabraným smečom vinou uvoľneného tlmiča vibrácií strún).

Brit s prehľadom upravil na 4:3 (bekhendové obhodenie popri čiare), napodiv vyznieval v tejto fáze agilnejšie, nápaditejšie a vyhecovanejšie. Srb sa ani v ôsmej hre nevyhol ťažkostiam na servise: bekhend v sieti na 15:15 bol z kategórie lacných, porovnateľné zlyhanie z rovnakého krídla znamenalo brejkbal. Murray nezostal pasívny, náskok 5:3 si dodal vstúpeným obehnutým forhendom. V deviatom geme sa dopodával cez 0:15. Za stavu 40:15 mu premenil setbal Djokovičov bekhend do siete. Srb síce bol na „winnery“ mierne lepší 8:7, ale urobil viac nevynútených chýb – 11:8. Po svojom prvom podaní si pripísal 64 % takto rozohraných fiftínov v porovnaní s 86 %.

Djokovič vyznieval zakríknuto a Murrayho brejkbal v otváracej hre druhej časti už bol pomerne kritický. Srb ho odstránil priamo servisom. Brit oslavne zaťal päsť po krížnom forhende presne na čiaru, odobrilo to Jastrabie oko. Murray pri druhej možnosti nedostatočne prešvihol forhend do bekhendového slajzu, tretiu šancu ma nastavil Djokovičov hrateľný forhend vedľa. Srb potom neprehodil bekhendom sieť, márne hľadal drajv, konštantnosť a sebavedomie – 0:1 a return, čoskoro aj 0:2. Dianie na kurte symbolicky pripomínalo druhú polovicu sezóny u oboch: Murray v rozlete, Djokovič v útlme.

Srb upravil na 1:2 a za stavu 15:30 z jeho pohľadu na príjme mal nabité na zdanlivo jasné zakončenie, ale pokazil forhendový drajv zblízka (nevynútené chyby v tej chvíli 21:10) a rýchlo zaostával 1:3. Navyše, Brit si skvostnou bekhendovou krížnou kontrou doprial 40:0 na returne v piatom geme a Djokovič pri druhom brejkbale zbytočne prepálil bekhend – 1:4. Srb už nemal čo stratiť, risknutým returnom pod nohy si vyvzdoroval premiérový brejkbal. Premenil ho nátlakovým forhendom, konečne dokázal vystupňovať tempo vo výmene, práve tento prvok mu v celom zápase chýbal. Ako-tak povzbudený Srb potom jednoducho znížil aj na 3:4, stále však mal manko brejku.

Priebežnú zápletku umocnil Murrayho prehnaný forhendový kros na začiatku ôsmej hre, lenže Djokovič zbytočne pokazil forhend a čoskoro bol dolu už 3:5. Srb následne donútil Brita dopodávať sa k úspechu (4:5), čo zväčša nebýva jednoduché. Murray mal 30:0, zdržanlivou hrou povolil stav 30:30 aj zhodu. Pri prvom mečbale (40:30) Djokovič šéfoval počnúc účinným returnom. Vzápätí jeho príjem zaletel mimo, ale ostrým returnom eliminoval druhý mečbal. Srb potom mal solídne „naliate“, forhend však trafil vedľa. Brit sa pri treťom mečbale presadil priamo druhým servisom. Súper mu pri sieti uznanlivo ukázal palec nahor.

Prehľad víťazov predchádzajúcich 15 ročníkov dvojhry:
2001 Lleyton Hewitt (Aus.) / Sydney
2002 Lleyton Hewitt (Aus.) / Šanghaj
2003 Roger Federer (Švaj.) / Houston
2004 Roger Federer (Švaj.) / Houston
2005 David Nalbandian (Arg.) / Šanghaj
2006 Roger Federer (Švaj.) / Šanghaj
2007 Roger Federer (Švaj.) / Šanghaj
2008 Novak Djokovič (Srb.) / Šanghaj
2009 Nikolaj Davydenko (Rus.) / Londýn
2010 Roger Federer (Švaj.) / Londýn
2011 Roger Federer (Švaj.) / Londýn
2012 Novak Djokovič (Srb.) / Londýn
2013 Novak Djokovič (Srb.) / Londýn
2014 Novak Djokovič (Srb.) / Londýn
2015 Novak Djokovič (Srb.) / Londýn

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Novak Djokovič #Barclays ATP World Tour Finals