Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fantázia! Skvelý obrat Cibulkovej, o titul bude hrať s Kerberovou

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako siedma zvíťazila za 147 minút 1:6, 7:6 (2), 6:4 nad ruskou osmičkou podujatia Svetlanou Kuznecovovou v sobotňajšom semifinále dvojhry na koncoročnom výberovom šampionáte BNP Paribas WTA Finals presented by SC Global v Singapure.

29.10.2016 11:48 , aktualizované: 17:15
Dominika Cibulková Foto: ,
Dobojované. Dominika Cibulková sa teší z postupu do finále.
debata (60)

V treťom sete nepykala Cibulková za to, že klesla z 2:0 na 2:4. Vyslúžila si absolutórium za hru, najmä však za bojovnosť, keďže set a pol márne hľadala cestu do zápasu, ale odmietla sa tomu poddať a na rozdiel od súperky dokázala vystupňovať svoj výkon. Platilo to aj v úplnom závere tejto drámy. Vo finále bude Cibulková hrať s Nemkou Angelique Kerberovou.

„Veru, pred nejakým rokom a pol som bola na lôžku po operácii… Ležala som aj pred chvíľou na kurte, ale z kompletne odlišného dôvodu a s inými emóciami. Som nesmierne nadšená. Debutujem na šampionáte a splnil sa jeden z mojich snov, je to neskutočné. Ani nedokážem slovami vyjadriť moje pocity. Tento úspech pre mňa veľa znamená. Človek pre takéto okamihy tvrdo pracuje celý život. Bol to skvelý zápas. Sveta hrala v prvom sete veľmi, veľmi agresívne, menila rytmus, prevyšovala ma. Vedela som, že mojou jedinou šancou na obrat je vlastný agresívny tenis. Podarilo sa mi nastoliť ho a to bolo rozhodujúce,“ povedala Cibulková v interview na kurte.

„Prvý set a pol som sa nemohla dostať do zápasu, lebo súperka riskantnejšie servovala. Tlačila ma ona a nie ja ju a celkovom som nemala dostatočné percento úspešnosti na podaní. Aj vo výmenách hrala Sveta agresívnejšie a lepšie. Tréner mi povedal, čo som si aj sama uvedomovala, že musím dostať do hry viac podaní, lebo iná šanca na úspech nie je. Keď sa mi to začalo dariť, hra sa vyrovnávala. Bolo mi potom jasné, že musím do toho ísť naplno. Súperka cítila, že takmer celé dva sety bola veľmi blízko k tomu, aby ma zdolala. Stačilo, aby išli 1–2 loptičky inak, a bolo by po zápase,“ povedala Cibulková v rámci konferenčného telefonátu so slovenskými médiami.

„Ja som v závere výrazne zlepšila servis aj return, čo bolo veľmi dôležité. Vôbec to dnes nebol z mojej strany nejaký výborný tenis od začiatku do konca, ale v ťažkých momentoch som to zvládla lepšie ako ona, bola som agresívnejšia a riadila som výmeny – to podľa mňa rozhodlo. Po mečbale ma premohli emócie, ani neviem, ako som ho vlastne odohrala. Veď v tom mojom tranze som sa predtým dokonca spýtala rozhodcu, či je skóre 4:3 alebo 5:4,“ pripomenula víťazka.

Cibulková proti Kuznecovovej síce získala vstupný gem, ale potom klesla na 1:6, 0:1 a servis, prvú trištvrte hodinu vyznievala značne bezradne. Preklopila však na 3:2 a servis. Inkasovala okamžitý rebrejk a stalo sa jej to aj pri podávaniach na set za stavu 5:4, resp. 6:5. Tajbrejk však zvládla excelentne. Po ňom odskočila na 2:0 a 30:0 na podaní, neskôr však mala manko 2:4. Po vyrovnaní na 4:4 odvrátila dva brejkbaly, získala tento gem a aj nasledujúci. Pri mečbale páska siete vychýlila dráhu jej defenzívneho úderu a Kuznecovová poslala volej vedľa.

Postupujúca mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 27:31, zdolaná 27:35. Slovenka premenila 6 z 10 brejkbalov, Ruska 8 z 15. Na esá to bolo z pohľadu Cibulkovej 0:5, na dvojchyby 5:5. Na jednotlivé loptičky uspela Kuznecovová 96:92, nebolo jej to však nič platné.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka zvýšila v bilancii zo vzájomných súbojov s 31-ročnou petrohradskou rodáčkou Kuznecovovou na 6:3, hoci spočiatku zaostávala 0:3. Nadviazala na triumf 3:6, 6:3, 6:4 zo septembrového semifinále vo Wu-chane. V tejto sezóne má v „maratónoch“ skóre 19:10, zdolaná ešte priaznivejšie 22:10. Cibulková sa v nedeľu pokúsi vyhnúť sa okrúhlej 250. singlovej prehre.

Radosť Dominiky Cibulkovej z postupu do finále. Foto: SITA/AP, Wong Maye-E
Dominika Cibulková Radosť Dominiky Cibulkovej z postupu do finále.

V druhom najvýznamnejšom finále vo svojej kariére po melbournských grandslamových Australian Open 2014 si Cibulková v nedeľu o 12.30 h SEČ zmeria sily s nemeckou líderkou renkingu Angelique Kerberovej, ktorá v semifinále premohla poľskú obhajkyňu trofeje Agnieszku Radwanskú za 76 minút jasne 6:2, 6:1.

„Pred finále si súperku nevyberám. Viem len, že herne mám na obe. Musím do toho ísť naplno a mať viac víťazných úderov ako nevynútených chýb, lebo moja agresívna hra prináša aj tie chyby. Samozrejme, že v prípade Kerberovej by ma sprievodne poháňala aj túžba po odvete za prehru zo skupiny. Do finále idem s podstatne väčšími skúsenosťami ako do môjho prvého veľkého predvlani na Australian Open. Bude to ‚masaker‘, veľmi sa teším,“ skonštatovala Cibulková, keď ešte nepoznala meno súperky. Slovenka stojí proti 28-ročnej ľavorukej brémskej rodáčke s poľskými koreňmi 4:5, hoci spočiatku viedla 4:0. Kerberová tento rok triumfovala na Australian Open a US Open a vzhľadom na absenciu Američanky Sereny Williamsovej v Singapure bolo už pred WTA Finals isté, že bude silvestrovať na vrchole svetového rebríčka.

Kerberová sa premiérovo ocitla na vrchole renkingu 12. septembra, odvtedy panuje bez prerušenia. Dosiaľ naposledy bola niektorá Nemka na čele koncoročného hodnotenia v sezóne 1996: Steffi Grafová, ktorej sa to podarilo dovedna osemkrát. Kerberová strieda S. Williamsovú, ktorá bola na čele pri uzávierke rokov 2013 – 2015 (predtým aj 2002 a 2009).

Cibulková zatiaľ dvakrát vo svojej kariére prekonala úradujúcu líderku renkingu. Podarilo sa jej to na Wimbledone 2011 (Dánka Caroline Wozniacka) a Roland Garros 2012 (Bieloruska Viktoria Azarenková). Celkovo má v takýchto konfrontáciách skóre 2:11. Torbenom Beltzom trénersky vedená Kerberová štartuje na WTA Finals štvrtý raz po sezónach 2012, 2013 a 2015 a premiérovo prenikla do vyraďovacej časti. Má zápasovú štatistiku 6:7, pricestovala so skóre 2:7. Paradoxom je, že vo štvrtok ju najprv „postúpila“ Cibulková už ziskom prvého setu proti Rumunke Simone Halepovej, Nemka sa neskôr „odvďačila“ Slovenke tým, že zdolala presne 2:0 na sety Američanku Madison Keysovú.

„Som veľmi šťastná z dosiahnutia môjho prvého finále na šampionáte. Pamätám si, ako som tu dopadla vlani, toto je teda výrazné zlepšenie, ktoré podčiarkuje celú moju vydarenú sezónu. Prebojovať sa na poslednom turnaji do finále je skvelé. Zároveň považujem za trochu zvláštne hrať s rovnakou súperkou na jednom podujatí dvakrát, ešte som to nezažila. Teším sa však na nedeľu. Ten prvý duel s Dominikou ešte v skupine bol veľmi vyrovnaný a tesný. Kto ma pozná, vie, že obvykle sa na turnajoch rozbieham pomalšie, platilo to aj teraz. Až po druhom stretnutí som už mala potrebný rytmus aj sebavedomie. Určite nechýba ani mojej zajtrajšej súperke, dve víťazstvá po dvoch nezdaroch ju nepochybne povzbudili, nebude mať čo stratiť. Ja zatiaľ dobre zvládam tlak, azda to bude platiť naďalej. Myslím si, že to bude obojstranne dobré finále. Pokúsim sa vychutnať si záverečné vystúpenie v sezóne a, samozrejme, uspieť,“ uviedla Kerberová na tlačovej besede.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková už má istotu prémie 894 000 USD pred zdanením a 830 bodov do hodnotenia, v ktorom figuruje na svojom rekordnom 8. mieste. V pondelok sa ocitne prinajhoršom na 6. priečke, titul by ju posunul do Top 5. Vyrovnala by tým národný rekord Daniely Hantuchovej. Ak Cibulková triumfuje, odnesie si zo Singapuru 1250 bodov a 2,054 milióna USD pred zdanením.

Laureátka ocenenie Návrat roka 2016 na okruhu WTA Cibulková je vo svojom 18. singlovom finále na hlavnej profesionálnej úrovni (bilancia 7:10), siedmom tohtoročnom. V aktuálnej sezóne sa presadila v Katoviciach, Eastbourne a Linzi, neuspela v Acapulcu, Madride a Wu-chane. Najlepšou Slovenkou podľa počtu trofejí je Henrieta Nagyová s deviatimi, Cibulková sa delí o druhé miesto s Hantuchovou.

Cibulková je treťou Slovenkou vo dvojhre na šampionáte (v sezóne 2002 triumfovala Janette Husárová vo štvorhre po boku Rusky Jeleny Dementievovej). V roku 1996 Karina Habšudová aj na edícii 2002 Daniela Hantuchová pri vtedajšom vyraďovacom formáte so šestnástimi aktérkami prehrali v osemfinálovom 1. kole s Nemkou Steffi Grafovou, resp. s Bulharkou Magdalenou Maleevovou. V roku 2007 Hantuchová v Madride mala v základnej skupine bilanciu 1:2, pričom práve Kuznecovovú zdolala vo chvíli, keď už nemohla postúpiť. V „živých“ singlových súbojoch teda Slovenky teraz sumárne majú šampionátovú štatistiku 2:6 a celkovo 3:6.

Cibulková je najnižšie nasadenou finalistkou šampionátu od sezóny 2009, keď takto ďaleko bola Američanka Venus Williamsová tiež ako sedmička podujatia, prehrala so svojou mladšou sestrou Serenou.

Tridsaťjedenročná hrdinka newyorských US Open 2004 a parížskeho Roland Garros 2009 a niekdajšia dvojka svetového rebríčka Kuznecovová si musí počkať na svoj jubilejný 600. singlový zápasový úspech. Medzi elitou má zápasový výkaz 5:14 (debutantka Cibulková 2:2). Na šampionáte hrala šiesty raz, ale premiérovo po siedmich rokoch, prvýkrát bola v semifinále. Miestenku na „Masters“ si zabezpečila až minulú sobotu obhájením trofeje na Kremeľskom pohári v Moskve. V bodovaní Road tým vytlačila pod čiaru Britku Johannu Kontovú. Do Singapuru pricestovala v nedeľu, v pondelok už hrala, v Bielej skupine absolvovala tri trojseťáky.

Dvojhra – semifinále:
Dominika Cibulková (SR-7) – Svetlana Kuznecovová (Rus.-8) 1:6, 7:6 (2), 6:4 za 147 minút (33, 59, 55)
Angelique Kerberová (Nem.-1) – Agnieszka Radwanská (Poľ.-2) 6:2, 6:1 za 76 minút

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #turnaj majsteriek #Svetlana Kuznecovová