Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zdravá myseľ zapadla do Dominikinej mozaiky

Nedebatuje s ňou o forhendoch, bekhendoch či podaní. Nerieši s ňou taktiku. Nenaháňa ju v posilňovni, nežmýka z nej litre potu. Napriek tomu má Radek Šefčík (42) na skvelé výkony Dominiky Cibulkovej výrazný vplyv.

28.10.2016 23:00
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková v zápase proti Simone Halepovej.
debata

„Jej mentálny level je momentálne na veľmi vysokej úrovni. Dokáže sa na zápas sústrediť a aj v náročných okamihoch zostáva sebavedomá, čo je nesmierne dôležité,“ hovorí špičkový mentálny kouč. Rodák z Čiech, ktorý dlhodobo žije na Slovensku, sa venuje slovenskej jednotke druhý rok.

Cibulková dlho odmietala spoluprácu s mentálnym koučom. Bolo náročné získať si jej dôveru?
S Dominikou sme sa po prvý raz stretli vlani. V náročnom období, keď bola zranená a v rebríčku sa neustále zosúvala nadol. Stalo sa tak na podnet trénera Mateja Liptáka. Napriek tomu, že mentálnemu koučingu príliš nedôverovala, nebola spolupráca s ňou náročná. Sama, z vlastného presvedčenia, začala na sebe drieť. Mentálnu prípravu postavila na úroveň fyzickej. Poňala ju ako ďalší nevyhnutný tréning. Nepotreboval som ani tlačiť na pílu.

Akou je klientkou? Dá bez reptania na vaše rady?
Dominika je maximálna profesionálka. Zakaždým ide na doraz, bez akéhokoľvek odporu. Čo od nej očakávate, to urobí. Pre každého mentálneho kouča je splneným snom.

V čom urobila za ostatný rok a pol najvýraznejší pokrok?
Nedá sa hovoriť o tom, že by Dominika mala nejaký problém. Skôr potrebovala urobiť progres v emocionálnej vyrovnanosti. Nielen pred, ale aj počas zápasu. Zároveň sme sa začali venovať koncentrácii, motivácii, využitiu dobrých emócií. Len vtedy dokáže zo seba dostať to najlepšie.

Na čo sa vás najčastejšie pýta? O čom sa zhovárate?
Rozoberáme jednotlivé situácie v zápasoch – vynikajúce, ale aj menej vydarené. V spolupráci s Matejom Liptákom, ktorý vidí všetky tenisové vzorce, potom analyzujeme, v čom sa potrebuje Dominika zlepšiť. Ide o akúsi analýzu jej mentálneho stavu a správania sa na kurte. V podstate riešime jej silné stránky, ktoré sa pokúšame posúvať ešte ďalej, slabšie zas vylepšujeme.

Znamená to, že k svojej práci potrebujete vidieť Cibulkovej zápasy?
Samozrejme. Bez toho by to nešlo. Potrebujem vidieť, ako sa správa v jednotlivých situáciách. Na základe nich viem potom Dominike poradiť, čo by nabudúce mala urobiť inak. Pravdupovediac, Cibulkovej mentálny level je momentálne na vysokej úrovni. Dokáže sa na zápas sústrediť a aj v náročných okamihoch zostáva sebavedomá, čo je nesmierne dôležité. To robí potom zásadný rozdiel medzi piatou a dvadsiatou hráčkou sveta.

Radek Šefčík. Foto: mentalcoach.sk
radek šefčík Radek Šefčík.

Akú úlohu zohrala v psychickom vývoji Cibulkovej svadba?
Nesmierne jej pomohla. Má skvelého manžela, výborného chlapa. Osobne sa poznáme. Dominike skrátka v súkromnom živote všetko dokopy perfektne zapadá. Pre ženu športovkyňu je vzťah podstatne dôležitejší ako pre chlapa športovca. Svadba ju upokojila, dopriala jej vyšší level istoty.

V singapurskom hľadisku má okrem svojho tímu aj rodičov. Pomáha jej, keď má blízkych za chrbtom?
Má rada, keď má okolo seba svojich najbližších. Určite to má na ňu pozitívny vplyv.

Aký podiel na úspechu má u špičkového športovca dobrá mentálna príprava?
Obrovskú. Čím je úroveň profesionality vyššia, tým je vplyv psychiky na výsledky výraznejší. Hlava zohráva veľmi veľkú úlohu. Povedzme si však pravdu: keby Dominika nemala odtrénované na kurte tisíce hodín, tak by jej len zdravá myseľ nestačila. Skrátka, hlava s fyzickou prípravou i hernou vyzretosťou utvárajú celkovú mozaiku. Bez čo i len jedného z týchto kamienkov by nedosahovala takú výkonnosť, akú má v tejto sezóne.

Akých klientov okrem Cibulkovej máte momentálne vo svojom portfóliu?
Z najznámejších českú tenistku Petru Kvitovú, futbalový klub MŠK Žilina, slovenskú strelkyňu Danku Bartekovú i olympijského víťaza v streľbe Davida Kosteleckého.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Radek Šefčík