Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z poslednej je prvá. Kuznecovová čerpá energiu zo srdca

Zatiaľ čo Dominika Cibulková, Angelique Kerberová, Agnieszka Radwanská a ďalšie štyri najlepšie tenistky sezóny pózovali fotoreportérom v nablýskaných róbach, ona drela do úmoru v Moskve. Aby si mohla uchmatnúť aspoň kúsok z pozornosti, slávy, pocty či nevšednej prestíže aj pre seba.

27.10.2016 23:00
Svetlana Kuznecovová Foto: ,
Svetlana Kuznecovová na turnaji šampiónov.
debata (4)

Telo nevie, čo sa deje

Keď singapurskí organizátori turnaja majsteriek prikročili pred týždňom k slávnostnému žrebu, pripravili na pódiu len sedem stoličiek. Ôsma by zostala neobsadená. Jej majiteľka nebola v tom čase známa. Všetko záviselo od výkonov Svetlany Kuznecovovej na Kremeľskom pohári. Ak by Ruska domáci turnaj nevyhrala, prepustila by cennú miestenku Britke Johanne Kontovej.

Rodáčka z Petrohradu však náročnú úlohu zvládla. V Moskve si prevzala trofej, spokojne nasadla do lietadla a vydala sa na viac ako 8-tisíc kilometrov dlhú cestu do Singapuru.

„Mám pocit, že moje telo už ani nevie, čo sa deje. Veď aj do Moskvy som priletela priamo z Číny a ihneď nastúpila na zápas. Neprekáža mi to však. Táto sezóna je síce extrémne dlhá, ale užívam si ju priam dokonale. Podstatne viac ako predošlú,“ hovorila svetová deviatka po prílete do Singapuru. „A aby som nezabudla: voči Johanne sa cítim nesmierne previnilo. Je mi ľúto, že sa napokon nedočká štartu na turnaji majsteriek. Je to naozaj strašné,“ dodala citlivo.

Vzhľadom k pomerne dramatickým okolnostiam, rebríčkovému postaveniu i značnému vyčerpaniu nemala Kuznecovová zastávať na veľkom tenisovom gala dôležitú úlohu. Skôr len vedľajšiu, takmer komparznú. Jednoducho povedané: boj o semifinále mala prenechať iným. „Uvedomujem si, že v porovnaní s ostatnými hráčkami som v miernej nevýhode. Predsa len, zvyšné dievčatá nemajú za sebou také hektické dni, strávili tu podstatne viac času ako ja,“ vravela Kuznecovová.

Vyneste ma z kurtu

Podľa mnohých expertov mala prijať rolu outsiderky. Napriek tomu, že v jej rodine sú na úspechy zvyknutí – otec Alexandr trénoval šiestich olympijských šampiónov v cyklistike. V tom istom športe vynikala aj mama Galina (šesťnásobná majsterka sveta) a brat Nikolaj (strieborný medailista z OH v Atlante 1996).

Možno aj po nich zdedila ruská bojovníčka železnú fyzickú odolnosť a mimoriadne silnú psychiku. Najmä vďaka tomu zvládla v Singapure oba svoje úvodné zápasy v Bielej skupine. V troch setoch si poradila s obhajkyňu prvenstva Agnieszkou Radwanskou i Češkou Karolínou Plíškovou.

Z poslednej sa razom stala prvá. V stredu večer nedržala semifinálovú miestenku v rukách okrem Kuznecovovej nijaká iná. „Tenis si naplno užívam. Rovnako, ako prajnosť publika i fakt, že tu môžem byť a súperiť s najlepšími hráčkami sveta,“ hovorila Ruska po súboji s Plíškovou.

Mnohí fanúšikovia sa čudujú, kde sa v Kuznecovovej nabral toľký elán, odhodlanie i chuť. Predsa len, do Singapuru pricestovala na poslednú chvíľu – značne unavená. Navyše, v 31 rokoch je najstaršou účastníčkou podujatia – je jedinou tridsiatničkou (za ňou je 28-ročná Nemka Kerberová). „Odpoveď je jednoduchá. Všetku energiu beriem zo srdca. Neprišla som sem bojovať len za seba, ale za celý môj tím. Nechcem ho sklamať,“ tvrdí.

Slová môžu pre niekoho vyznievať ako dookola omieľané klišé, no Kuznecovová ich preniesla do praxe. V úvodnom zápase s Radwanskou totiž prežívala vskutku náročné chvíle. „V jednom okamihu som bola pripravená vzdať sa. Len tak si ľahnúť na kurt a počkať, kým ma z neho vynesú. Ale pozviechala som sa a bojovala do poslednej výmeny,“ usmievala sa.

Kus z vrkoča za víťazstvo

K úspechom jej pomohol aj značne extravagantný krok. Po tom, ako s Radwanskou prehrala druhý set, vzala do rúk nožnice a bez váhania si odstrihla kus z vrkoča. „Prekážal mi pri úderoch. Vlasy mi neustále narážali do očí,“ zdôvodnila svoje rozhodnutie víťazka Roland Garros 2009 i US Open 2004.

Mimochodom, keď zdvíhala v New Yorku nad hlavu svoju prvú trofej, jej dnešné súperky v skupine o svete profesionálneho tenisu ani nechyrovali. Boli deťmi. Radwanská mala pätnásť, Plíšková dvanásť a Muguruzová len jedenásť rokov.

Kuznecovová dáva súčasnej generácii tvrdé lekcie zo skúseností. Po výborných výkonoch v skupine už hádam nik nepochybuje, že v Singapure môže jej hviezda zažiariť naplno. Napokon, už teraz svieti jasnejšie ako v predošlých piatich prípadoch, keď si vybojovala miestenku na turnaji majsteriek. V rokoch 2004, 2006–2009 nepostúpila zo základnej skupiny ani raz.

Tentokrát je niekdajšia svetová dvojka blízko k trofeji. Ak ju získa, dopraje si možno za odmenu aj obľúbené nákupy. Na chýrnej singapurskej adrese Marina Bay Sands…

Piatkový program
Biela skupina: 6.00 Kuznecovová (Rus.-8) – Muguruzová (Šp.-5), 13.00 A. Radwanská (Poľ.-2) – Plíšková (ČR-4).

1. Kuznecovová 2 2 0 4:2 31:30 4
2. Radwanská 2 1 1 3:2 29:24 2
3. Plíšková 2 1 1 3:3 33:30 2
4. Muguruzová 2 0 2 1:4 23:32 0

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Svetlana Kuznecovová