Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulkovej to vyšlo. Na turnaji majsteriek zabojuje o finále!

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako siedma zvíťazila nad rumunskou trojkou podujatia Simonou Halepovou za 109 minút 6:3, 7:6 (5) v úvodnom z dvoch štvrtkových stretnutí v základnej Červenej skupine dvojhry na koncoročnom výberovom šampionáte BNP Paribas WTA Finals presented by SC Global v Singapure.

27.10.2016 12:07 , aktualizované: 15:26
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata (16)

Udržala si tým šancu na postup do sobotňajšieho semifinále a napokon sa doň aj dostala. Stretne sa s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou.

Debutantka medzi elitou Cibulková potrebovala štvrtkový vlastný triumf 2:0 na sety v kombinácii s rovnako hladkým úspechom Nemky Angelique Kerberovej proti Američanke Madison Keysovej. Líderka renkingu sa presadila za 62 minút 6:3, 6:3 (z 0:2 v druhej časti), čím naplnila ideálny scenár pre Slovenku. Kerberová už výsledkom prvého setu duelu Cibulkovej s Halepovou nadobudla definitívu prieniku do víkendovej nadstavbovej fázy (teraz sa stala víťazkou skupiny).

Bude v ňom čeliť lepšej z piatkového súboja poľskej obhajkyne titulu Agnieszky Radwanskej s Češkou Karolínou Plíškovou. Istou víťazkou Bielej skupiny od stredy je spomenutá Kuznecovová.

Cibulková dominovala proti miestnej finalistke z predvlaňajška Halepovej na „winnery“ 32:10. Pri aktívnom prístupe, pochopiteľne, porobila aj viac chýb – 27:13. Premenila 4 z 11 brejkbalov, zdolaná 3 zo 6 možností. Slovenka zvýšila vo vzájomke na 4:2 (z toho na „harde“ 3:0 bez straty setu). Dvadsaťpäťročnej rodáčke z Konstance sa revanšovala za prehru 2:6, 4:6, ktorú inkasovala v máji vo finále na antuke v Madride. Darrenom Cahillom trénersky vedená Halepová, štvrtá v poradí pre nasadzovanie, je na najpomalšom povrchu finalistkou parížskeho grandslamového Roland Garros 2014.

„Na kurte som ukázala, že nie nadarmo ma volajú bojovníčka. Po dvoch prehrách nebolo jednoduché opäť vstúpiť na dvorec. Vedela som, že musím uspieť vo dvoch setoch, aby som si udržala šancu na postup do semifinále. Možno som vyzerala pokojne, ale vo vnútri som to prežívala inak. Bolo mi jasné, že sa musím naplno koncentrovať na úsilie o víťazstvo. Ak by som v tom poľavila, veľmi rýchlo by som mohla prísť o všetko. Aj keď som prehrala loptičku, hneď som sa zamerala na ďalšiu – to bolo kľúčové,“ glosovala Cibulková v interview na dvorci.

„Dnes som predviedla jeden z najlepších výkonov v tejto sezóne. Išla som na kurt s jasným cieľom a ten som aj splnila, hoci po dvoch prehrách to veru nebolo ľahké. Bolo to podobné ako predminulý týždeň v Linzi. Hrala som výborne, nátlakovo, Halepová však postupne zvýšila svoj level, predvádzala neuveriteľnú obranu, povracala mi veľa úderov. Napriek tej spornej lopte v dôležitom okamihu a všetkým ďalším veciam som stále mala v hlave, že chcem a musím vyhrať vo dvoch setoch. Paradoxne – to vedomie mi pomohlo, dokázala som sa sústavne koncentrovať na to, čo mám robiť. Proti takej hráčke, ako je ona, 1–2 lopty mohli byť fatálne. Napokon som to však dokázala, dodalo mi to strašne veľa sebavedomia. Teším sa z tohto nádherného víťazstva,“ povedala Cibulková v rámci konferenčného telefonátu so slovenskými médiami.

Dominika Cibulková a jej gesto po prvej výhre... Foto: SITA/AP, Wong Maye-E
Dominika Cibulková Dominika Cibulková a jej gesto po prvej výhre na turnaji majsteriek.

Slovenke predvlani na tzv. malých MS WTA v Sofii chýbal jediný gem na prienik do semifinále. Po pripomenutí od SITA uviedla (ešte pred duelom Kerberovej s Keysovou): „Dúfam, že šťastena mi to dnes vykompenzuje a príde priaznivé rozuzlenie. Sama pre to už nemôžem urobiť viac a človek potrebuje na takejto vysokej športovej úrovni aj trošilinku toho šťastia. Keď sa to má stať, tak sa to stane. Ak to však napokon mal byť môj posledný zápas v sezóne, nemohla som si želať lepšiu bodku. Ukázala som mentálnu silu aj tenisovú kvalitu a som v takej eufórii, že by som hneď išla na nejaký ďalší turnaj. Azda si teda ešte zahrám v sobotu…“

Cibulková po svojom triumfe nestretla Kerberovú v zázemí. Na podotknutie SITA, že ešte asi nezažila natoľko dôležitý zápas inej hráčky, odvetila: „Čiastočne áno. Keď vrcholili tie boje o Singapur, tak som sledovala Kontovej počínanie v Pekingu. Ona tam musela dosiahnuť finále, aby sa v bodovaní Road dostala na moju úroveň, a aj sa jej to podarilo.“

O Kuznecovovej, s ktorou by hrala v semifinále, na žiadosť SITA povedala: „Ufff… Myslím si, že všetkých tu prekvapila, akokoľvek je to mimoriadne skúsená hráčka. Aj na tenistku jej formátu však predviedla čosi neuveriteľné. Priletela sem z Moskvy, v podstate okamžite nastúpila a teraz je víťazkou skupiny. Možno ak by mala týždeň na prípravu v dejisku, dopadlo by to inak, doľahol by na ňu tlak. Klobúk dolu pred tým, čo dokázala.“

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka má proti 31-ročnej niekdajšej dvojke hodnotenia Kuznecovovej (9.) bilanciu 5:3, hoci spočiatku zaostávala 0:3. V septembrovom semifinále v čínskom Wu-chane zdolala petrohradskú rodáčku 3:6, 6:3, 6:4. Hrdinka US Open 2004 a Roland Garros 2009 Kuznecovová hrá na šampionáte šiesty raz, ale premiérovo po siedmich rokoch a prvý raz je v semifinále.

Miestenku na „Masters“ si zabezpečila až minulú sobotu obhájením trofeje na Kremeľskom pohári v Moskve. V bodovaní Road tým vytlačila pod čiaru Britku Johannu Kontovú. Do Singapuru pricestovala v nedeľu, v pondelok už hrala a utiekla z mečbalu A. Radwanskej. V stredu predviedla obrat z 0:1 na sety proti Kar. Plíškovej.

Zverenkyňa fedcupového kapitána Sloveniek Mateja Liptáka Cibulková zatiaľ na tomto podujatí získala 304 000 USD brutto a 500 bodov do počítačového poradia, v ktorom figuruje na svojom rekordnom 8. mieste. V online prepočte jej v tejto chvíli patrí ešte lichotivejší 6. post. Minulý piatok ju vyhlásili za laureátku bilančnej ankety Návrat roka pod hlavičkou Tenisovej asociácie žien (WTA).

Dominika Cibulková v zápase proti Simone... Foto: SITA/AP, Wong Maye-E
Dominika Cibulková Dominika Cibulková v zápase proti Simone Halepovej.

Finalistka melbournských Australian Open 2014 Cibulková je treťou Slovenkou vo dvojhre na šampionáte (v sezóne 2002 triumfovala Janette Husárová vo štvorhre po boku Rusky Jeleny Dementievovej). V roku 1996 Karina Habšudová aj na edícii 2002 Daniela Hantuchová pri vtedajšom vyraďovacom formáte so šestnástimi aktérkami prehrali v osemfinálovom 1. kole s Nemkou Steffi Grafovou, resp. s Bulharkou Magdalenou Maleevovou.

V roku 2007 Hantuchová v Madride mala v základnej skupine bilanciu 1:2, pričom Kuznecovovú zdolala vo chvíli, keď už nemohla postúpiť. V „živých“ singlových súbojoch teda Slovenky teraz sumárne majú šampionátovú štatistiku 1:6, keď sa Cibulková postarala o premiérový takýto úspech (celkovo 2:6).

Červená skupina – výsledok:
Dominika Cibulková (SR-7) – Simona Halepová (Rum.-3) 6:3, 7:6 (5)
Angelique Kerberová (Nem.-1) – Madison Keysová (USA-6) 6:3, 6:3

**Konečná tabuľka Červenej skupiny: **
1. Kerberová 3 3 0 6:1 39:27 4
3. Cibulková 3 1 2 3:4 33:36 2
3. Halepová 3 1 2 2:4 27:31 2
4. Keysová 3 1 2 2:4 24:29 2
**Tabuľka Bielej skupiny: **
1. Kuznecovová 2 2 0 4:2 31:30 4
2. Radwanská 2 1 1 3:2 29:24 2
3. Plíšková 2 1 1 3:3 33:30 2
4. Muguruzová 2 0 2 1:4 23:32 0

Ohlasy

Tibor Macko (prezident Slovenského tenisového zväzu): „Je to neuveriteľný úspech! Navyše, myslím si, že Dominiku ešte viac naštartuje a semifinále vôbec nemusí byť konečnou stanicou. Určite bolo psychicky veľmi ťažké zvládnuť celú tú situáciu. Dominike na diaľku gratulujem k tomu, čo už teraz na šampionáte dokázala. Všetci jej naďalej budeme veľmi držať palce.“

Igor Moška (generálny sekretár STZ): „Postup medzi najlepšie štyri na Masters je historickým úspechom, veď v ére samostatnosti sa to pred Dominikou nepodarilo žiadnemu slovenskému tenistovi. Mám obrovskú radosť a blahoželám! Je to odmena pre Dominiku aj jej trénera Mateja Liptáka za dlhodobú koncepčnú a tvrdú prácu. Zároveň je to aj veľká inšpirácia pre mladé talenty, že poctivým tréningom sa dajú dosiahnuť tie najvyššie méty.“

Karina Habšudová (účastníčka „Masters“ 1996): „Dominike posielam obrovskú gratuláciu! Dnes urobila pre svoj úspech absolútne maximum a napokon sa dočkala odmeny. Už proti Kerberovej hrala vynikajúco, ale vtedy ešte predsa len zaplatila nováčikovskú daň, v dôležitých okamihoch sa jej trochu roztriasla ruka. Napriek prehre však bola svetovej jednotke viac než vyrovnanou súperkou. Dnes jej to celé vyšlo optimálne a nastavenie pred semifinále vnímam ako veľmi sľubné, hoci ani jedna ešte nebola v takejto pozícii. Dominika nedávno Kuznecovovú zdolala, Ruska má za sebou obrovskú šnúru zápasov, musí pociťovať výrazne väčšiu fyzickú únavu a nebude mať voľný deň, keďže hrá v piatok. Netrúfam si robiť proroka, ale veľa faktorov hovorí v prospech Dominiky, ktorá má veľkú šancu dostať sa ešte ďalej. Prajem jej, aby na ten zápas nastúpila s čistou hlavou, zahrala dobre a dokázala využiť spomenuté okolnosti. Výkonnostne na to určite má.“

Dominik Hrbatý (daviscupový rekordér SR, zdroj: facebook): „Veľká gratulácia, Domča. A teraz sa všetko začína!!! Mám sen vidieť majsterku sveta na Slovensku!!!“

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #WTA Finals Singapur