Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan vzal vo Viedni Murraymu set. Škót ho potom vyprevadil s kanárom

Slovenský tenista Martin Kližan prehral za 145 minút 3:6, 7:6 (5), 0:6 s najvyššie nasadeným a jasne favorizovaným Britom Andym Murraym v stredajšom zápase 1. kola dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 Erste Bank Open vo Viedni (dotácia 2 467 310 eur, tvrdý povrch Rebound v Stadthalle).

26.10.2016 21:20
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata

Bol to premiérový vzájomný súboj 27-ročného Bratislavčana s 29-ročným rodákom zo škótskeho Dunblane. Druhý hráč renkingu Murray sa vo štvrtok v osemfinálovom 2. kole stretne s 31-ročným Gillesom Simonom, proti ktorému má bilanciu 15:2. Francúz sa nachádza na 24. pozícii v počítačovom poradí, v minulosti bol aj na 6. mieste.

Momentálne 35. muž hodnotenia Kližan ťahá na hlavnej profesionálnej úrovni nad challengerovou vo dvojhre sériu šiestich nezdarov aj pre priebežné problémy s plantárnou fascitídou na pravej nohe. Na podujatí ATP World Tour sa naposledy presadil 19. júla proti Španielovi Enriquemu Lópezovi-Pérezovi v 1. kole na antuke v chorvátskom Umagu. Minulý týždeň sa zverenec Martina Hromeca odhlásil z Kremeľského pohára v Moskve pre nešpecifikovanú chorobu. Vo Viedni zažil Kližan svoj miestny debut v „main draw“, pred piatimi rokmi prehral v úvodnom kole kvalifikácie s Belgičanom Rubenom Bemelmansom.

Kližan teraz má proti členom Top 10 skóre 3:13, neuspel v ostatných siedmich takýchto konfrontáciách. Nepodarilo sa mu vyrovnať si osobný rekord, ktorý dosiahol v októbri 2014, keď v pekinskom štvrťfinále prekonal Španiela Rafaela Nadala. „Desiatkárovi“ čelil prvý raz v tejto sezóne. V 2. kole newyorských US Open 2012 zvíťazil nad vtedajšou svetovou šestkou, Francúzom Joom-Wilfriedom Tsongom, na parížskom Roland Garros 2014 vyradil v 1. kole Japonca Kei Nišikoriho, v tej chvíli desiateho v systéme.

Viedenský šampión z predvlaňajška Murray sa už k 7. novembru môže premiérovo stať lídrom rebríčka v singli. Pri papierovo azda najrealistickejšom scenári na to potrebuje získať tituly v rakúskej metropole a na následnom turnaji ATP World Tour Masters 1000 v Paríži-Bercy (smeruje tam aj Kližan) a dočkať sa zlyhania terajšieho lídra renkingu Novaka Djokoviča zo Srbska pred finále vo francúzskej metropole. Finále v Paríži (v kombinácii s viedenskou trofejou) by Murraymu stačilo, ak by Djokovič nebol v semifinále.

Rebríčkový „večný čakateľ“ Murray triumfoval v októbri v Pekingu aj Šanghaji, v rámci tohto „záťahu“ dosiahol bilanciu 20:0 na sety. Zverenec Ivana Lendla a Jamieho Delgada figuruje na druhej pozícii v hodnotení, takto vysoko bol prvý raz už 17. augusta 2009.

Trojnásobný grandslamový šampión, dvojnásobný olympijský víťaz a k tomu spoludržiteľ Davisovho pohára Murray môže byť najstarším novicom na vrchole hodnotenia od júna 1974, keď sa to podarilo Austrálčanovi Johnovi Newcombovi vo veku 30 rokov a 11 mesiacov. Murray by bol 26. lídrom v histórii, prvým novým od 4. júla 2011, keď sa to podarilo Djokovičovi. Britov srbský rovesník je vo svojom treťom funkčnom období na čele od 7. júla 2014, panuje 121. týždeň v rade a dovedna 222. týždeň.

Dvojhra – 1. kolo:
Andy Murray (V. Brit.-1) – Martin Kližan (SR) 6:3, 6:7 (5), 6:0

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan