Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková bojovala, no na Kerberovú to nestačilo

Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala za 138 minút výsostne dôstojne 6:7 (5), 6:2, 3:6 s nemeckou ľavorukou jednotkou svetového rebríčka Angelique Kerberovou.

23.10.2016 16:29 , aktualizované: 17:21
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková v súboji s Angelique Kerberovou WTA Finals v Singapure.
debata

Zápas Červenej skupiny WTA Finals v Singapure priniesol mimoriadnu kvalitu z oboch strán. Predtým v rovnakej skupine Rumunka Simona Halepová zvíťazila nad Američankou Madison Keysovou 6:2, 6:4.

Cibulková v prvom sete mala manko 2:4, ale aj viedla 5:4 a 6:5. V tajbrejku trikrát vymazala minibrejk, ale napokon to nestačilo. V druhej časti odskočila Slovenka na 4:0, ešte raz sa presadila na príjme za stavu 4:2 a potom sa dopodávala cez 0:30. V rozhodujúcom dejstve viedla nádejne 2:1 s brejkom, ale následne spadla na 2:5 a už sa nezachránila, hoci ešte mala dva jednotlivé brejkbaly v deviatom geme.

„Predviedla som výborný výkon, ale napokon to v našom určite dosiaľ najlepšom vzájomnom zápase nestačilo. Prehra ma veľmi mrzí. Na kurte som zo seba vydala všetko a bolo to o pár loptách, ktoré som nezvládla. Kerberová ukázala, prečo je svetovou jednotkou. Výborným pohybom ma nútila hrať údery navyše, z toho pramenili moje chyby. Škoda, že spočiatku som bola predsa len trochu nervózna a premotivovaná – 3–4 gemy som sa hľadala. Postupne som sa však dostávala do toho môjho tranzu a chytila som sa. V prvom sete som pod vplyvom emócií prišla o sily, ktoré mi potom chýbali v koncovke tohto stretnutia. Na takejto úrovni rozhodujú detaily, rozdiely medzi úspechom a nezdarom bývajú minimálne. Rovnako dobre som mohla dnes aj vyhrať, líderku renkingu som mala na lopate, diktovala som hru. Víťazka však mohla byť iba jedna,“ uznala Cibulková v rozhovore pre SITA v rámci konferenčného telefonátu so slovenskými médiami.

Dvadsaťsedemročná debutantka medzi elitou Cibulková klesla v štatistike proti 28-ročnej Kerberovej na 4:5, pričom spočiatku viedla 4:0. Stále platí, že len dvakrát vo svojej kariére prekonala úradujúcu líderku renkingu. Podarilo sa jej to na Wimbledone 2011 (Dánka Caroline Wozniacka) a Roland Garros 2012 (Bieloruska Viktoria Azarenková). Celkovo má v takýchto konfrontáciách skóre 2:11. Hrdinka melbournských Australian Open aj newyorských US Open 2016 Kerberová je už istou koncosezónnou prvou dámou hodnotenia.

„Dominika je veľmi ťažkou súperkou, v ostatnom čase sa jej darilo, nedávno vyhrala turnaj v Linzi. Vopred som bola pripravená na náročný zápas. V treťom sete som sa snažila zostať pozitívna, predvádzať moju hru, počínať si agresívne, koncentrovať sa na vlastné podanie. Bolo to naozaj tesné a vysiľujúce,“ uznala Kerberová v interview na kurte. Mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 34:27. Zdolaná skončila na podobne úctyhodných číslach 40:33, doplatila však na niekoľko zaváhaní v kľúčových okamihoch. Obe zvládli po desať zákrokov pri sieti. Nemka premenila 4 zo 6 brejkbalov, Slovenka 5 z 11. Na loptičky to dopadlo 93:90.

Zverenkyňa fedcupového kapitána Sloveniek Mateja Liptáka Cibulková zatiaľ na tomto podujatí získala 110 000 USD brutto a 125 bodov do počítačového poradia, v ktorom figuruje na svojom rekordnom 8. mieste. V piatok ju vyhlásili za laureátku bilančnej ankety Návrat roka pod hlavičkou Tenisovej asociácie žien (WTA).

Cibulková bude v utorok približne po 15.00 h SELČ hrať s Keysovou, pred nimi sa od 13.30 h SELČ predstavia Kerberová a Halepová. Ak Rumunka uspeje vo dvoch setoch, v predstihu sa kvalifikuje do semifinále. V prípade akéhokoľvek triumfu Halepovej aj Keysovej, bude Rumunka istou víťazkou skupiny a Slovenka už bez nároku na prienik ďalej.

„Som rada, že som do šampionátu vstúpila kvalitným tenisom. Napriek prehre mi stúplo sebavedomie a ešte stále mám šancu postúpiť. V utorok ma čaká ďalšia ťažká súperka a pritom úplne iný typ tenisu. Musím dobre zregenerovať a stopercentne sa pripraviť. Všetky sme v tomto štádiu sezóny unavené, je to strašne náročné. Bojovala som však o to, aby som sa na WTA Finals dostala, a chcem podávať zodpovedajúce výkony a ísť ďalej,“ vyhlásila Cibulková.

Bratislavčanka Cibulková je treťou Slovenkou vo dvojhre na šampionáte (v sezóne 2002 triumfovala Janette Husárová vo štvorhre po boku Rusky Jeleny Dementievovej). V roku 1996 Karina Habšudová aj na edícii 2002 Daniela Hantuchová pri vtedajšom vyraďovacom formáte so šestnástimi aktérkami prehrali v osemfinálovom 1. kole s Nemkou Steffi Grafovou, resp. s Bulharkou Magdalenou Maleevovou. V roku 2007 Hantuchová v Madride mala v základnej skupine bilanciu 1:2, pričom Rusku Svetlanu Kuznecovovú zdolala vo chvíli, keď už nemohla postúpiť. V „živých“ singlových súbojoch teda Slovenky teraz sumárne majú šampionátovú štatistiku 0:5 a celkovo 1:5.

Brémska rodáčka Kerberová štartuje na WTA Finals štvrtý raz po sezónach 2012, 2013 a 2015 a usiluje sa o svoj premiérový prienik do vyraďovacej časti. Má zápasovú štatistiku 3:8.

Červená skupina – výsledky:
Angelique Kerberová (Nem.-1) – Dominika Cibulková (SR-7) 7:6 (5), 2:6, 6:3 za 138 minút (63, 36, 39)
Simona Halepová (Rum.-3) – Madison Keysová (USA-6) 6:2, 6:4 za 69 minút

Tabuľka Červenej skupiny:
1. Halepová 1 1 0 2:0 12:6 2
2. Kerberová 1 1 0 2:1 15:15 2
3. Cibulková 1 0 1 1:2 15:15 0
4. Keysová 1 0 1 0:2 6:12 0 Legenda: poradie, meno, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Pondelňajší program:
Biela skupina:
Agnieszka Radwanská (Poľ.-2) – Svetlana Kuznecovová (Rus.-8) / začiatok o 13.30 h SELČ
Karolína Plíšková (ČR-4) – Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-5) / začiatok približne po 15.00 h SELČ

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Angelique Kerberová