Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dominika Cibulková ťaží z kondície. Podľa Habšudovej má aj na semifinále

Po náročnej sezóne sa cítila fyzicky i psychicky zničená. Sužovala ju chrípka. Navyše, osud jej pred poslednou, nesmierne prestížnou, skúškou roka neprial. Do cesty jej postavil najlepšiu hráčku planéty.

22.10.2016 14:34
Dominika Cibulková Foto:
Dominika Cibulková.
debata

Neskúsený nováčik

Prvou Slovenkou, ktorá si zahrala na slávnom turnaji majsteriek, je Karina Habšudová. Vtedy 23-ročná hráčka prichádzala do legendárnej newyorskej Madison Square Garden, dejiska s kapacitou 20-tisíc miest, v pozícii neostrieľaného nováčika. V úvodnom kole (vtedy štartovala šestnástka najlepších a hralo sa vyraďovacím spôsobom) čelila svetovej jednotke z Nemecka Steffi Grafovej.

„Vtedajší model sa mi páčil menej ako súčasný. Predsa len, teraz, keď tenistka prehrá prvý zápas, má ešte nádej na úspech. Môže sa rozohrať, nasať atmosféru,“ vraví Cíleková-Habšudová.

„Keď mi vyžrebovali Steffi, nemala som v podstate šancu. Zatiaľ čo ja som bola nováčik, pre Grafovú, vtedy najlepšiu hráčku sveta, hovorili skúsenosti. A tie sú na takomto turnaji mimoriadne dôležité. Vravela som si preto, že musím dať do zápasu všetko a pokúsiť sa veľkú favoritku aspoň potrápiť,“ dodáva.

Rodáčka z Bojníc a dnes mama troch detí napokon prehrala v dvoch setoch (1:6, 4:6). Pod jednoznačný výsledok sa vtedy podpísal aj nepriaznivý zdravotný stav Slovenky. „Trápila ma chrípka, niekoľko dní som bola chorá. To však nie je podstatné,“ spomína si.

Napriek rýchlej rozlúčke na newyorskú skúsenosť len tak ľahko nezabudne. „Turnaj majsteriek je totiž iný ako ostatné podujatia. Je odmenou, odzrkadlením celoživotnej driny a úžasne dobrej sezóny. Panuje na ňom podstatne uvoľnenejšia atmosféra. Je to tým, že všetci, ktorí sa naň dostali, si potvrdili, že patria k svetovej špičke,“ ponúka svoj pohľad niekdajšia desiata hráčka renkingu WTA.

Titul Husárovej

Ako hodnotí Cibulkovej šance?

„Pre Dominiku bude dôležité, aby sa čo najrýchlejšie adaptovala na atmosféru turnaja. Ak sa jej to podarí, má na to, aby postúpila do semifinále,“ tvrdí Cíleková-Habšudová.

Podľa nej hovoria v prospech slovenskej nádeje fyzické i psychické parametre. „Momentálne je na tom skvele. Stále má dostatok síl, spoľahnúť sa môže na kondíciu, ale aj sebavedomie. Navyše, turnaj nemá v tomto roku výraznú favoritku. Len Serena Williamsová, ktorá sa odhlásila, je totiž v optimálnej forme nezdolateľná,“ myslí si štvrťfinalistka Roland Garros 1996.

Od Habšudovej po Cibulkovú sa slovenský tenis tešil z účasti svojej hráčky na turnaji majsteriek len vo dvoch sezónach. V roku 2002 sa v losangeleskom Staples Centre predstavila dvojica Daniela Hantuchová, Janette Husárová. Vtedy len 19-ročná Popradčanka mala štartovať okrem dvojhry aj vo štvorhre, no jej partnerka, Španielka Arantxa Sánchezová-Vicariová, sa napokon pre zranenie z podujatia odhlásila.

Vo dvojhre čakal na Hantuchovú rýchly koniec – v úvodnom kole nestačila na Bulharku Magdalenu Malejevovú (2:6, 5:7). Naopak, Husárová zostala v LA až do úplného záveru. A po finálovom zápase sa po boku Rusky Jeleny Dementievovej tešila zo životného úspechu – zisku trofeje.

Naposledy si medzi elitou zahrala po druhý raz Hantuchová. V Madride (hralo sa už skupinovým systémom) podľahla Ruske Marii Šarapovovej i Srbke Ane Ivanovičovej. Víťazstvo nad Svetlanou Kuznecovovou jej na postup do semifinále nestačilo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková