Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svadba Cibulkovej prospela. Hrá ako nikdy predtým

Od začiatku sezóny poskočila o takmer 60 miest. Zlom - v prebiehajúcej sezóne i osobnom živote - prišiel po Wimbledone. Do rebríčka si pripísala viac ako štyristo bodov, k menu priezvisko Navara a do listiny cieľov Singapur.

20.10.2016 14:40 , aktualizované: 18:50
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

Tenistka Dominika Cibulková prežíva rok ako na hojdačke. Nie však kvôli svojim výkonom, tie boli konzistentné ako ešte nikdy.

Dôvodom neistoty bola bitka o postupové miesto na osemčlenný turnaj majsteriek. Na ňom sa zverenka Mateja Liptáka predstaví premiérovo a zaslúžene.

Vzájomná chémia

„Nevnímam to tak, že patrím medzi najlepších osem trénerov na svete. Je medzi nami chémia. V určitom slova zmysle v niektorých veciach ladíme. Vzťah medzi trénerom a hráčkou je veľmi špecifický. Nikdy neviete, ako dopadne,“ začína rozprávať kouč Matej Lipták. Muž, ktorý z nízkej Bratislavčanky dostáva od jesene 2012 to najlepšie.

Tento rok Cibulková na zelených trávnikoch All England Clubu postúpila do štvrťfinále a priblížila sa k Top 10. O pár dní na to predstúpila pred oltár a vzala si dlhoročného priateľa Michala Navaru.

„Cítili sme šancu a chytili sa jej. Stihla sa počas sezóny ešte aj vydať – a to nie je sranda. Bolo okolo toho veľa stresu. Myslím si však, že jej to prospelo a pozítivne ovplyvnilo sezónu. Potom sme sa začali pohrávať s myšlienkou na Singapur. Príležitosť sme cítili aj pred dvomi rokmi, no vtedy sme urobili niekoľko chýb,“ vrátil sa do roku 2014.

V ňom sa premiérovo dostala medzi najlepšiu desiatku, na záverečný vrchol sezóny však nedosiahla. Odvtedy sa podľa Liptáka zmenilo viacero vecí.

„Bolo potrebné, aby si viac oddýchla. Po niektorých turnajoch sme zvolili dlhšie voľno, v priebehu sezóny bola aj na dovolenke. Netrénovali sme tak veľa ako v minulosti. Hrala napríklad v Stanforde, kam by sme za normálnych okolností nešli. Dostala sa do semifinále, čo jej iste pomohlo získať miestenku medzi osmičku najlepších,“ vysvetľuje.

Tlak bol výhodou

V nervydrásajúcom závere ročníka spoločne dúfali, že sa priamym konkurentkám nebude dariť. Opak bol pravdou a Cibulková sa dostala pod veľký tlak. Po zlyhaní v Pekingu, skreči Kontovej prišla karta od organizátorov v Linzi. Postupový kľúč bol jednoznačný – horší výsledok ako finále by znamenal koniec nádejí na singapurský vrchol sezóny.

„Zlomové bolo prvé kolo s Bencicovou (6:1, 6:2, pozn.). Dominika vedela, že hrá dobre. Ešte viac sa nahecovala, dala do toho všetko a robila správne veci. Tlak, ktorý bol na ňu vyvíjaný, odvtedy brala ako svoju výhodu. Zacítila šancu – a to bolo vidieť. Naštartovala sa k neuveriteľným výkonom. Ešte som ju nikdy nevidel hrať s takým nasadením. Je to veľký mentálny posun do ďalšej kariéry. Klobúk dole pred ňou.“

Reakcia trénera Liptáka na otázku, kde videl najväčší posun oproti predošlým rokom, bola taká rýchla, ako nohy jeho zverenky. „Hlavným cieľom bolo dosiahnuť konzistentnosť výkonov. Tá je jednoznačne najpozitívnejšou vecou tejto sezóny“

Pri svojich premiérach si to chcú v Singapure obaja užiť. Pri momentálnej forme slovenskej tenisovej jednotky nie je podľa kouča ani jedna zo súperiek nezdolateľnou prekážkou. „Všetky hráčky toho už majú za sebou dosť. Turnaj majsteriek môže vyhrať ktorákoľvek z nich. Preto dopredu ani nešpekulujeme nad možnými protivníčkami. Radi by sme Dominikinu fazónu využili a ešte týždeň sa v nej udržali. Uvidíme, čo nám prinesie žreb i samotné zápasy,“ uzavrel Lipták.

Agentúrny článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #WTA #Dominika Cibulková