Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan si v Bratislave nezahrá. Nemal ju v pláne

S niekdajším piatym hráčom rebríčka i poltuctom z elitnej svetovej stovky. No bez najlepšieho Slováka.

19.10.2016 20:00
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližani.
debata

Ako po minulé roky, ani tentoraz nebudú na blížiacom sa najväčšom tenisovom turnaji na Slovensku – Slovak Open (7.-13. novembra) chýbať viaceré zaujímavé mená. Hoci jednotkou bude Nemec Florian Mayer (55. vo svetovom rebríčku), najvýraznejšou osobnosťou by mal byť Španiel Tommy Robredo.

„Ide o veľmi atraktívne meno. Akiste sa zaradí medzi legendy, ktoré u nás štartovali. Myslím si, že pre každý turnaj takéhoto rangu by bol ozdobou,“ hovorí Igor Moška, generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ).

Robredo patrí vo veku 34 rokov už medzi veteránov, no má za sebou bohatú minulosť. Vyhral dvanásť turnajov na okruhu ATP, nechýbal vo štvrťfinále Australian Open, Roland Garros ani US Open. Pýši sa tromi víťazstvami v Davisovom pohári, dva razy triumfoval v Hopmanovom pohári. Na kurty sa vracia po polročnej prestávke vynútenej zranením lakťa.

Organizátori mu pridelili jednu z voľných kariet. Ďalšie patria dvojici Slovákov – Norbertovi Gombosovi a talentovanému Alexovi Molčanovi.

V Národnom tenisovom centre sa predstaví takmer celý slovenský daviscupový tím. Chýbať bude len jeho najväčšia opora – Martin Kližan. „S Martinom som sa pred časom zhováral. Štart v Bratislave nemal v pláne. Keby si to ešte predsa len rozmyslel, pouvažovali by sme nad rozdelením voľných kariet. Momentálne je však chorý, odhlásil sa aj z turnaja v Moskve,“ vraví Moška.

Slovenské nádeje tak budú držať v rukách predovšetkým Andrej Martin, Jozef Kovalík i Lukáš Lacko – jediný hráč, ktorý si v šestnásťročnej histórii turnaja vybojoval trofej pre víťaza dvakrát. Okrem neho sa fanúšikom predvedú aj ďalší bývalí víťazi Slovak Open: obhajca titulu Bielorus Jegor Gerasimov či Čech Lukáš Rosol.

Dotácia je rovnaká ako v predošlých dvoch ročníkoch – 85-tisíc eur. Ďalších 25-tisíc si organizátori vyhradili na vyplatenie prémií v ženskej časti turnaja, je v rovnakom termíne. Vstupné je od pondelka do piatka 2 eurá, na sobotňajšie semifinále a nedeľňajšie finále si priaznivci priplatia ďalšie tri.

Potrestaná dvojica sa odvolala

Pokutu zatiaľ nezaplatili. A zaplatia vôbec? Martin Kližan a Lukáš Lacko sa voči trestu od STZ odvolali. „Hráči postupujú v rámci predpisov. Po ich odvolaní sa ich vypočuje disciplinárna komisia a následne vyriekne rozhodnutie,“ tvrdí Moška. Oboch tenistov sankcionoval zväz pokutou 10-tisíc (pre Lacka) a 20-tisíc (pre Kližana) eur. Dôvodom bola najmä ich neúčasť na stretnutí Davisovho pohára v Austrálii, v ktorom Slováci neuspeli v boji o postup do svetovej skupiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ATP #Martin Kližan #Lukáš Lacko #Slovak Open