Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Famózna Cibulková! Má titul aj miestenku na šampionát

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako druhá zvíťazila za 104 minút 6:3, 7:5 nad Švajčiarkou Viktorijou Golubicovou v nedeľňajšom finále dvojhry na turnaji WTA v Linzi.

16.10.2016 16:08 , aktualizované: 18:00
debata (2)
Dominika Cibulková vo finálovom stretnutí v Linzi. Foto: SITA/AP, Kerstin Joensson
Dominika Cibulková Dominika Cibulková vo finálovom stretnutí v Linzi.

V prvom dejstve sa Cibulková presadila vďaka brejku z ôsmej hry. V druhej časti viedla 3:1 a 40:15 na príjme, ale aj čelila štyrom setbalom pri vlastnom servise v desiatom geme, dvom za sebou. Podujatím však napokon prešla bez straty čo i len setu.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka Cibulková, 10. v dlhodobom singlovom renkingu, si týmto úspechom v premiérovom vzájomnom dueli s 24-ročnou 62. ženou svetového rebríčka Golubicovou, definitívne zabezpečila miestenku na výberový šampionát WTA Finals 23. – 30. októbra v Singapure pre osem najlepších singlistiek sezóny.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková je prvou Slovenkou medzi elitou po deviatich rokoch: na MS WTA Tour 2007 v Madride si zahrala Daniela Hantuchová, nepostúpila zo základnej skupiny.

„Mám veľkú radosť z toho, že z domova mohla pricestovať moja rodina aj kamaráti, aby ma podporili,“ povedala na slávnostnom ceremoniáli Cibulková, ktorá vníma Linz vzhľadom na geografickú blízkosť ako domáce podujatie a poďakovala riaditeľke turnaja Sandre Reichelovej za voľnú kartu.

„Gratulujem k miestenke na ‚Masters‘ a želám všetko najlepšie,“ uviedla Golubicová, ktorá si nedokázala dať darček k nedeľňajším narodeninám a vybojovať si druhý primát po júlovom antukovom Gstaade.

„Bol to rozdielny zápas oproti predchádzajúcim, finále je totiž vždy trochu odlišné. Nezovšednie, hoci pre mňa bolo už šieste v tejto sezóne. Vedela som, čo mám robiť, ale musím povedať, že súperka zahrala extrémne kvalitne. Koncovku som zvládla dobre, hoci to mohlo byť aj jednoduchšie, ak by som využila tie brejkbaly na 4:1 v druhej časti. Sama som si však zachovala chladnú hlavu, keď som čelila tým setbalom. Išla som za víťazstvom a dosiahla som ho,“ povedala Cibulková na tlačovej besede, citoval ju web SportFace.it.

„Postup na šampionát pre mňa znamená veľa. Nikdy nebol nejakým mojím primárnym zámerom, ale tento rok sa mi darilo a čoraz viac to vstupovalo do hry. Rozhodnutie hrať napokon v Linzi nebolo jednoduché. Prichádzala som sem s vedomím, že potrebujem dosiahnuť aspoň finále, aby sa to rátalo. Ustála som veľký tlak a teší ma, že som splnila cieľ,“ skonštatovala Cibulková.

„Uvidíme, čo ten Singapur prinesie. Budú tam tie najlepšie, mne však tento turnaj dodal rozlet a veľké sebavedomie, chcem si to zachovať. Teraz som ešte plná emócií z finále tu v Linzi. Doprajem si trochu relaxu, do Ázie odletím v utorok alebo v stredu,“ predznamenala Slovenka.

Cibulková získala svoj siedmy singlový titul na hlavnej profesionálnej úrovni, tretí tohtoročný po Katoviciach a Eastbourne. Následne zrušila svoj štart v Moskve, kde ako dvojka podujatia mala voľný žreb na 1. kolo. V osemfinále Kremeľského pohára v ruskej metropole mala čeliť úspešnej zo stretnutia Lucie Šafářová (ČR) – Daria Gavrilovová (Aus.).

Nedávno ôsma tenistka dlhodobého poradia pre nasadzovanie Cibulková sa v sobotu úspechom 6:4, 6:3 v semifinále proti Španielke Carle Suárezovej-Navarrovej dostala pred Britku Johannu Kontovú na poslednú ôsmu postupovú pozíciu v účelovom bodovaní Road. V nedeľu jej semifinálová prehra Rusky Svetlany Kuznecovovej v Tchien-ťine zjednodušila situáciu: všetko už mala len vo vlastných rukách vo finále v TipsArene. Úlohu zvládla.

Zverenkyňa fedcupového kapitána SR Mateja Liptáka Cibulková bola v tomto dejisku aj vo finále ročníka 2011, nestačila v ňom na Češku Petru Kvitovú (4:6, 1:6). V Linzi debutovala už pred ôsmimi rokmi, hrala v ňom šiesty raz. V prvých troch dueloch prekonala súperky, ktoré majú na konte aspoň jeden mládežnícky grandslamový titul. V 1. kole to bola Švajčiarka Belinda Bencicová (6:1, 6:2), v osemfinále Nemka Annika Becková (6:1, 6:3), vo štvrťfinále ruská obhajkyňa primátu Anastasia Pavľučenkovová (7:6 /3/, 6:4, pričom v oboch dejstvách viedla aj 5:1). Cibulková pripomenula miestny triumf Hantuchovej zo spomenutej šampionátovej sezóny 2007.

Dvojhra – finále:
Dominika Cibulková (SR-2) – Viktorija Golubicová (Švaj.) 6:3, 7:5 za 104 minút (48, 56)

Ohlasy osobností:

Tibor Macko (prezident Slovenského tenisového zväzu): „Skvelá hrá, výsledok aj jeho konzekvencia v podobe definitívneho postupu na šampionát! Dominika hrá v závere sezóny v obdivuhodnej forme a pohode. Pevne verím, že nepovedala posledné slovo a budeme sa tešiť aj z jej výkonov na WTA Finals. Posielam jej veľkú gratuláciu. Celý turnaj v Linzi zvládla vo výbornom štýle. Celkovo je to pre slovenský šport mimoriadne popoludnie, veď Dominika triumfovala len niekoľko minút po úspechu Petra Sagana na majstrovstvách sveta v cyklistike… O to je to krajšie.“

Igor Moška (generálny sekretár STZ): „Je to super úspech. Dominika si ho za vytrvalosť, nasadenie a profesionálny prístup veľmi zaslúžila. Musel prísť, je logickým vyústením toho všetkého. Veľmi jej gratulujem. Zároveň je to aj veľký úspech pre slovenský tenis: po deviatich rokoch budeme mať zastúpenie medzi ôsmimi najlepšími na svete.“

Karina Cíleková-Habšudová (bývalá fedcupová reprezentantka SR): „Je to úžasný úspech. Teším sa, že Dominika ani na sklonku sezóny nepoľavila. Bolo vidieť, že vie, o čo ešte hrá, hoci už musí byť unavená a dnes sa jej v koncovke finále trochu triasla ruka, porobila aj pár chýb, ktoré normálne neprichádzajú. Psychickým nastavením sa jej však podarilo prelomiť fyzickú vyčerpanosť, ktorá tam musí byť, keď je za ňou takto náročný a zároveň úspešný rok. Šampionát je tou najkrajšou bodkou a Domči prajem, aby si v prvom rade užila takýto koniec svojej najúžasnejšej sezóny a zaslúženú odmenu v podobe WTA Finals.“

Henrieta Nagyová (bývalá fedcupová reprezentantka SR): „Tenis už takmer vôbec nesledujem, ale tento Domčin úspech je perfektný. ‚Masters‘ je unikátne podujatie s veľkou prestížou, dostať sa naň čo i len raz za kariéru považujem za niečo mimoriadne. Určite to pre Dominiku bude neopakovateľný zážitok.“

Janette Husárová (víťazka WTA Finals 2002 vo štvorhre): „Je to krásny úspech a Dominika si ho úplne zaslúžila. O to viac, že sa musela dať dokopy po tých vlaňajších zdravotných problémoch. Tvrdo pracuje a teraz sa dočkala ešte aj čerešničky na torte. Má za sebou úžasnú sezónu a prajem jej, aby bola ešte úžasnejšia. Účasť na záverečnom turnaji je snom pre každého tenistu.“

Dominik Hrbatý (daviscupový rekordér SR): „Domči veľmi veľká gratulácia! Dosiahla niečo neuveriteľné. Prajem jej, aby jej majstrovstvá sveta vyšli tak, ako sníva, a dosiahla niečo, čo sa zatiaľ nikomu nepodarilo. V športe je možné všetko. Pome, Domča!“

Cesta Cibulkovej za titulom:
1. kolo: Belinda Bencicová (Švaj., 41. vo svetovom rebríčku) 6:1, 6:2 za 70 minút
2. kolo (osemfinále): Annika Becková (Nem./53.) 6:1, 6:3 za 63 minút
Štvrťfinále: Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-5/21.) 7:6 (3), 6:4 za 114 minút
Semifinále: Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-4/12.) 6:4, 6:3 za 89 minút
Finále: Viktorija Golubicová (Švaj./62.) 6:3, 7:5 za 104 minút

Cibulkovej tituly vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni:
Tituly (7):
Moskva (Rus.) 2011 Premier tvrdý povrch v hale Kaia Kanepiová (Est.) 3:6, 7:6 (1), 7:5
Carlsbad (USA) 2012 Premier tvrdý povrch Marion Bartoliová (Fr.) 6:1, 7:5
Stanford (USA) 2013 Premier tvrdý povrch Agnieszka Radwanská (Poľ.) 3:6, 6:4, 6:4
Acapulco (Mex.) 2014 International tvrdý povrch Christina McHalová (USA) 7:6 (3), 4:6, 6:4
Katovice (Poľ.) 2016 International tvrdý povrch v hale Camila Giorgiová (Tal.) 6:4, 6:0
Eastbourne (V. Brit.) 2016 Premier tráva Karolína Plíšková (ČR) 7:5, 6:3
Linz (Rak.) 2016 International tvrdý povrch Viktorija Golubicová (Švaj.) 6:3, 7:5

Cibulková v Road to Singapore 2016:
Grandslamové turnaje:
Australian Open (Melbourne) 10 bodov
Roland Garros (Paríž) 130
Wimbledon (Londýn) 430
US Open (New York) 130
Premier Mandatory:
Indian Wells 35
Miami 35
Madrid 650
Peking 10
Premier 5:
Wu-chan 585
Cincinnati 105
Ďalšie zarátané turnaje:
Eastbourne 470
Katovice 280
Linz 280
Stanford 185
Acapulco 180
Hobart 110
Spolu: 3625 bodov

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková