Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulkovej sen o titule sa rozplynul. Kvitovej vyšlo finále na 150 %, tvrdí

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako desiata prehrala za 62 minút jasne 1:6, 1:6 s českou štrnástkou podujatia Petrou Kvitovou v sobotňajšom finále dvojhry na turnaji WTA Premier 5 Dongfeng Motor Wuhan Open v čínskom Wu-chane (dotácia 2,589 milióna USD, tvrdý povrch Decoturf II). Cibulková bojovala, ale bola bezradná proti famózne hrajúcej Kvitovej, ktorá na "winnery" dominovala 28:2 (nevynútené chyby 18:13).

01.10.2016 11:00 , aktualizované: 12:53
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková počas finále turnaja vo Wu-chane.
debata (5)

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako desiata prehrala za 62 minút jasne 1:6, 1:6 s českou štrnástkou podujatia Petrou Kvitovou v sobotňajšom finále dvojhry na turnaji WTA Premier 5 Dongfeng Motor Wuhan Open v čínskom Wu-chane (dotácia 2,589 milióna USD, tvrdý povrch Decoturf II). Cibulková bojovala, ale bola bezradná proti famózne hrajúcej Kvitovej, ktorá na „winnery“ dominovala 28:2 (nevynútené chyby 18:13).

„Bol to skvelý turnaj a je úžasné, čo sa mi na ňom podarilo dosiahnuť. Vybojovala som si najlepšie renkingové postavenie v kariére a veľmi som si posilnila sebavedomie. Napriek dnešnej prehre teda sotva môžem byť spokojnejšia,“ povedala na slávnostnom ceremoniáli Cibulková, ktorá sa v sezónach 2014 a 2015 v tomto dejisku lúčila už v 1. kole proti Američankám so zhodným krstným menom Madison – Keysovej, resp. Brenglovej.

„V prvom rade gratulujem Dominike k vynikajúcemu týždňu. Želám jej, aby sa kvalifikovala na šampionát do Singapuru. Blahoželám aj celému jej tímu: všetci vieme, aké je to s nami babami niekedy ťažké… Ja som tu absolvovala neskutočné zápasy, najmä ten proti svetovej jednotke Angelique Kerberovej. Som šťastná, že znova stojím na tomto mieste ako šampiónka,“ vyhlásila Kvitová.

„Nedá sa nebodaj povedať, že to je prehra, z ktorej nie som smutná. Každé finále, samozrejme, chcem vyhrať a neúspech ma vždy mrzí. Petra však dnes predviedla výkon, pri ktorom som nemohla urobiť nič viac. Brutálne servovala, returnami ma dostávala pod tlak, nepúšťala ma k mojej hre. Hrala všetko veľmi rýchlo na vabank a padalo jej to tam. Klobúk dolu pred súperkou, finále jej vyšlo na 150 %,“ uznala Cibulková v rámci konferenčného telefonátu so slovenskými médiami.

„S odhliadnutím od tohto finále mám za sebou neuveriteľný týždeň. Ešte nikdy som nehrala takto dobre na konci sezóny, v Ázii je to môj prvý veľký výsledok a veľa to pre mňa znamená. Uvedomujem si totiž, že od Katovíc hrám konzistentne. Ja som pritom typom hráčky, pre ktorú je to vzhľadom na štýl naozaj ťažké. Predvádzam totiž agresívny a fyzicky náročný tenis. Napriek tomu som schopná v tejto sezóne to dlhodobo zvládať. Dosiahnutie finále vo Wu-chane si v tomto kontexte nesmierne cením, považujem ho za jeden z úplne najväčších výsledkov,“ skonštatovala Cibulková.

zväčšiť Petra Kvitová bozkáva trofej po triumfe na... Foto: Reuters, DARLEY SHEN
Petra Kvitová Petra Kvitová bozkáva trofej po triumfe na turnaji vo Wu-chane.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka Cibulková, momentálne oficiálne 12. v dlhodobom počítačovom poradí, si odnáša 585 bodov a prémiu 235 520 USD pred zdanením. Šampiónke patrí 900 bodov a 471 700 USD brutto. Obe sa budúci týždeň predstavia na ešte prestížnejšom podujatí WTA Premier Mandatory China Open v čínskom Pekingu (dotácia 6 289 521 USD, tvrdý povrch), zhodne majú zásluhou prieniku do wu-chanského semifinále voľný žreb na 1. kolo. Cibulková je aj v čínskej metropole desiatkou „pavúka“, v 2. kole bude čeliť úspešnej z duelu Alizé Cornetová (Fr.) – Shelby Rogersová (USA). Na osemfinálové 3. kolo sa podľa žrebu a nasadenia teoreticky črtá Slovenkin duel so španielskou sedmičkou turnaja Carlou Suárezovou-Navarrovou, pričom v tejto sekcii je aj Švajčiarka Belinda Bencicová.

„Pred Pekingom, kde začnem v pondelok alebo v utorok, bude, pochopiteľne, veľmi dôležité, aby som si oddýchla a zgerenerovala – fyzicky, ale aj psychicky. Fyzioterapeut Jožko Ivanko sa o mňa veľmi dobré stará. Musím sa však dať dokopy aj mentálne, lebo je veľmi vyčerpávajúce hrať na takejto úrovni a ísť hneď na ďalší veľký turnaj, opäť sa tešiť na kurt, byť ‚ready‘ na nasledujúce zápasy a bojovať. Sezóna sa blíži ku koncu, už sa to sčítava, posnažím sa však aj v Pekingu vydať zo seba všetko. Presunieme sa tam rýchlovlakom zajtra o jednej, cesta trvá asi 4,5 hodiny. Vyskúšali sme si to vlani a osvedčilo sa, bolo to veľmi dobré,“ prezradila Cibulková.

V pondelok 3. októbra sa Cibulková posunie na 8. priečku v renkingu pre nasadzovanie, čím si o dve miesta zlepší 2,5 roka starý osobný rekord. V Top 10 debutovala 31. marca 2014. Bola vo svojom piatom tohtoročnom finále, prvom od júnového na tráve v britskom Eastbourne, kde napokon aj získala titul. Bol jej šiesty na hlavnej profesionálnej úrovni. Mal „radovú“ hodnotu Premier bez prídavného označenia, teda tretiu najvyššiu v hierarchii Tenisovej asociácie žien (WTA) po Premier Mandatory a Premier 5 (aj Wu-chan) a pred kategóriou International. Veľká štvorka je v správe Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF).

Finalistka Australian Open 2014 Cibulková bojuje na ázijskej šnúre aj o posilnenie svojich vyhliadok na štart na koncoročnom výberovom šampionáte WTA Finals 23. – 30. októbra v Singapure pre osem najlepších singlistiek sezóny. K 26. septembru figurovala na siedmej priečke v hodnotení Road iba o 18 bodov nad čiarou (teraz má k dobru extrémne sľubnejších 383 bodov – je to napríklad približne hodnota 390-bodového semifinále v budúcotýždňovom Pekingu).

Cibulková klesla vo „vzájomke“ proti 26-ročnej ľavorukej wimbledonskej šampiónke 2011 a 2014 Kvitovej (16., bola však aj na 2. pozícii) na 2:5 po tom, ako uspela v predchádzajúcich dvoch stretnutiach, čerstvejšie v marci 2014 na „harde“ v kalifornskom Indian Wells (6:3, 6:2). Češku v minulosti viedol Slovenkin terajší kouč Matej Lipták, aktuálne aj fedcupový kapitán SR.

Kvitová vo Wu-chane získala primát aj v sezóne 2014. V osemfi­nálovom 3. kole teraz stopla nemeckú jednotku hierarchie Angelique Kerberovú. Na svoj 18. singlový titul čakala od augusta 2015, keď sa presadila v New Havene. V tejto sezóne bola vo svojom prvom finále. O trofej nehrala od vlaňajšieho výberového šampionátu v Singapure, kde podľahla Poľke Agnieszke Radwanskej. V pondelok bude 11. v dlhodobom svetovom rebríčku.

Dvojhra – finále:
Petra Kvitová (ČR-14) – Dominika Cibulková (SR-10) 6:1, 6:1 za 62 minút (29, 33)

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Petra Kvitová