Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Moška o pokute: Kližan opakovane porušil zmluvu

Martin Kližan: 20-tisíc eur. Lukáš Lacko: 10-tisíc eur. Obaja: podmienečné vylúčenie zo slovenskej reprezentácie. Také tresty dostala dvojica najlepších slovenských tenistov. Udelil im ich Slovenský tenisový zväz (STZ).

26.09.2016 14:40
Martin Kližan Foto: ,
Zľava: Generálny sekretár STZ Igor Moška a slovenský tenista Martin Kližan.
debata (20)

Dôvod? Obaja sa zo zdravotných dôvodov ospravedlnili z nedávneho stretnutia Davisovho pohára v Austrálii. Deň po ňom sa však už predstavili na turnajoch ATP. „Verím, že chlapci sa z toho poučia a slovenský tím bude v Davisovom pohári nastupovať v najsilnejšom zložení,“ vraví Igor Moška, generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ).

Trest pre oboch znie jednoznačne: podmienečné vylúčenie z reprezentácie. Čo by sa muselo stať, aby sa zmenilo na nepodmienečné?
Ak sa ešte raz zopakuje čosi podobné. To znamená, že ak z neobjektívnych príčin znovu neprídu reprezentovať.

S návrhom udeliť Lackovi a Kližanovi trest prišiel kapitán tímu Miloslav Mečíř. Aký bol jeho hlavný argument?
To je jednoznačné. Ich prístup k Davisovmu poháru v roku 2016. Stačí sa pozrieť na to, ako to vyzeralo pred barážovým zápasom s Austráliou. Kližan aj Lacko boli nominovaní, necestoval však ani jeden. Obaja uviedli zdravotné dôvody. Nehrajúci kapitán to neakceptoval, navrhol trest a výkonný výbor ho schválil.

V akom pomere?
Jedenásti členovia boli za jeho udelenie, jeden bol proti.

Skúste povedať váš osobný názor: boli argumenty Kližana a Lacka, pre ktoré sa rozhodli necestovať do Austrálie, objektívne?
Poviem to jednoznačne: súhlasím s názorom Miloslava Mečířa i s rozhodnutím výkoného výboru.

Máte už aj odozvu od Kližana s Lackom na pokutu?
Nie. Oboch sme, samozrejme, informovali písomne, ale spätnú väzbu zatiaľ nemáme.

Pred stretnutím s Austráliou sa Kližan obhajoval, že dovtedy bol na Davisov pohár nominovaný pätnásťkrát, neprišiel len raz. Nie je z tohto hľadiska pre neho 20-tisícová pokutá príliš prísna?
U Martina ide o opakované porušenie zmluvy so zväzom. V roku 2013 sa zo stretnutia s Ukrajinou ospravedlnil zo zdravotných dôvodov a na ďalší deň hral na turnaji Petrohrade. Tento rok bol síce uvoľnený zo stretnutia s Maďarskom, no s kapitánom sa dohodol, že nastúpi v baráži a predstaví sa aj na olympijských hrách. Túto dohodu nedodržal. Navyše, znovu na druhý deň už hral na turnaji v Métach. Tieto okolnosti výkonný výbor poznal a rozhodol sa pre potrestanie Kližana.

Zavážila pri slovenskej jednotke aj nešťastná komunikácia s Mečířom pred stretnutím v Austrálii? S kapitánom sa nezhovárala priamo, ale odkazovala ho na svojho agenta…
Myslím si, že áno. To posudzoval, samozrejme, aj výkonný výbor. Jeho členovia o tom vedeli.

Kližanova povaha je veľmi nevyspytateľná. Trest na neho môže zaúčinkovať výchovne, no i tak, že už viac nepríde reprezentovať. Neobávate sa toho?
Verím, že sa obaja chlapci poučia a slovenský tím bude v Davisovom pohári nastupovať v najsilnejšom zložení.

Nemôžu tieto okolnosti narušiť atmosféru v tíme?
Dúfam, že nie. Všetci hráči, ktorí sú v daviscupovom tíme, majú podpísané zmluvy so zväzom. Presne vedia, aké sú ich povinnosti. Všetkých, ktorí sú členmi daviscupového tímu, STZ od juniorského veku podporoval. Ich jediný záväzok voči zväzu je reprezentovať v Davisovom pohári dva týždne v roku. Myslím si, že zmluva je férová. Ak niekto nedodrží jej podmienky, môže očakávať prísne sankcie.

Kližan dostal pokutu 20-tisíc eur, Lacko polovicu. Ide o vrchnú či spodnú hranicu?
Ide o spodnú hranicu toho, čo mohol výkonný výbor udeliť.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Lukáš Lacko #Igor Moška