Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Uplakaný šampión má nervy z ocele

Sedel v šatni a debatoval s trénerom. Triasol sa od nervozity. V jednom okamihu mu po lícach dokonca stekali slzy. Už o niekoľko hodín však jeho dušu zalial pocit obrovského šťastia.

12.09.2016 12:40
Novak Djokovič, Stan Wawrinka Foto: ,
Stan Wawrinka so zaslúženou granslamovou trofejou.
debata

Skromný hrdina

Pre Stana Wawrinku bola newyorská nedeľa plná emócií. Tesne pred finálovým zápasom na US Open pripomínal švajčiarsky tenista uzlík nervov. Keď však vyšiel na dvorec Arthura Asha, pôsobil sebavedomo, dominantne, mimoriadne odhodlane. Až natoľko, že Novaka Djokoviča prekvapujúco zdolal v štyroch setoch.

„Keď som sa začal pred zápasom rozprávať v šatni s Magnusom Normanom, rozplakal som sa. Na kurte som však už vedel, že mám na to, aby som sa pobil o víťazstvo. Stačilo len predviesť svoju hru,“ hovoril po poslednej výmene mimoriadne atraktívneho divadla Wawrinka. Vďaka triumfu nad Srbom sa stal najstarším víťazom US Open od roku 1970, keď si New York podmanil Austrálčan Ken Rosewall.

Wawrinka vskutku nepôsobil na kurte ako uplakané dieťa. To nechal v šatni. Rodák z Lausanne potvrdil, že v kľúčových okamihoch má nervy z ocele. Svedčí o tom štatistika: Švajčiar dosiaľ čelil svetovým jednotkám 22-krát. Zdolal ich len tri razy, no zakaždým vo veľkom grandslamovom finále. V roku 2014 zaskočil v boji o titul z Australian Open Španiela Rafaela Nadala. Vlani zdolal na Roland Garros rovnakého súpera ako tentoraz na US Open – Djokoviča.

„Keď o niečo ide, vie sa Stan vypnúť k ohromným výkonom. Práve vtedy predvádza svoj najlepší tenis. Zaslúžene patrí k top piatim hráčom sveta,“ chválil svojho premožiteľa Djokovič. Svetová trojka však so slovami lídra renkingu ATP nesúhlasila. Prejavila sa jej skromnosť. „Na veľkú štvorku – Djokoviča, Murraya, Federera, Nadala – strácam veľmi veľa,“ tvrdil Wawrinka.

Zatajená bolesť

Áno. Legendárna štvorica vyhrala 42 z posledných 47 grandslamových turnajov. Ani jeden z nich nemá s Wawrinkom negatívnu bilanciu vzájomných zápasov (Djokovič vedie 19:5, Federer 18:3, Nadal 15:3, Murray 9:7). Po nedeli sa však Švajčiar pýši už rovnakým počtom titulov z turnajov veľkej štvorky ako Murray. A v porovnaní s Britom má i bližšie ku kariérnemu Grand Slamu. Do zbierky mu chýba len triumf z Wimbledonu.

Aj to svedčí o Wawrinkovej výnimočnosti. Jeho postava síce pôsobí neatleticky, priam neobratne. V skutočnosti však oplýva obdivuhodnou kondíciou, strojovou presnosťou a nebojácnosťou. Pred Djokovičom mal síce vo finále rešpekt, no napokon sa postaral o historický moment. Stal sa vôbec prvým hráčom v dejinách US Open, ktorý vo finále zdolal svetovú jednotku po tom, ako prehral úvodný set. Najmä vďaka 46 víťazným úderom.

„Dal som do toho všetko. Snažil som sa s Novakom držať krok. A byť na seba tvrdý. Nechcel som, aby vedel, že mám nejaké bolesti,“ vravel Wawrinka. Od tretieho setu ho trápili kŕče, no ani tie ho na ceste za vytúženým triumfom nezastavili.

Aj preto Wawrinka potvrdil, že ani po tridsiatke ešte nemusí pomýšľať na športový dôchodok. Napokon, z titulu na US Open sa po dovŕšení tohto veku tešila pred Švajčiarom len legendárna štvorica – Ken Rosewall, Rod Laver, André Agassi a Jimmy Connors.

Wawrinkova cesta za titulom

1. kolo: F. Verdasco (Šp.) 7:6 (4), 6:4, 6:4
2. kolo: A. Giannessi (Tal.) 6:1, 7:6 (1), 7:5
3. kolo: D. Evans (V. Brit) 4:6, 6:3, 6:7 (6), 7:6 (8), 6:2
Osemfinále: I. Marčenko (Ukr.) 6:4, 6:1, 6:7 (5), 6:3
Štvrťfinále: J. M. Del Potro (Arg.) 7:6 (5), 4:6, 6:3, 6:2
Semifinále: K. Nišikori (Jap.) 4:6, 7:5, 6:4, 6:2
Finále: N. Djokovič (Srb.) 6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3

debata chyba
Viac na túto tému: #Stan Wawrinka