Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková otočila duel s Rodinovou a postupuje ďalej

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako dvanásta zvíťazila za 144 minút 6:7 (5), 6:2, 6:2 nad Ruskou Jevgenijou Rodinovou v stredajšom stretnutí 2. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (29. augusta - 11. septembra, dotácia 46 303 400 USD, tvrdý povrch Deco Turf II).

31.08.2016 20:20 , aktualizované: 23:40
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

Nedoplatila na premrhanie náskoku 5:2 na gemy v otváracej časti vrátane setbalu na príjme v desiatom geme. V rozhodujúcom dejstve sa dostala zo vstupného manka 0:2. Získala záverečných 14 loptičiek tohto duelu. Končila so zabandážovanou nohou po nepríjemnom intermezze zo siedmej hry druhého setu.

Cibulková mala vyrovnaný pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 38:38, Rodinová skončila na hodnotách 22:35. Slovenka premenila 9 z 15 brejkbalov, Ruska 5 z 10. Víťazka získala 57 % bodov po vlastnom druhom podaní, zdolaná 38 %.

„S tou zdravotnou indispozíciou to bola strašne zložitá situácia. Je neskutočné, že sa mi napriek tomu podaril ten obrat. V danej chvíli som mala pocit, že som si natiahla zadný stehenný sval, zároveň som však mala v nohe brutálny kŕč. Nemohla som si sadnúť, ľahnúť, pohnúť sa z toho miesta, len som čakala na ošetrenie. Nevedela som, či to mám natiahnuté, alebo je to kŕč. Dostávala som aj kŕče do brucha, chrbta. Mala som ich aj po zápase v šatni, nemohla som sa ani prezliecť. Neskutočne mi pomohlo, že už mám skúsenosti takéhoto typu. Párkrát sa mi to na kurte stalo, teraz som teda nespanikárila,“ povedala Cibulková pre agentúru SITA v rámci konferenčného telefonátu so slovenskými médiami.

„Celá tá situácia bola napokon zlomová vlastne aj v pozitívnom zmysle. Tie kŕče nevyvstali z toho, že by som nebola dostatočne fyzicky pripravená. Pri všetkej skromnosti si myslím, že kondične patrím medzi najlepšie hráčky. Tenis je však predovšetkým o hlave. Asi som sama seba nechtiac dostala pod tlak a ono to bolo psychického pôvodu. Keď som sa napokon dokázala postaviť, povedala som si, že sa musím absolútne uvoľniť, predvádzať moju hru, chodiť si po údery, púšťať ruky, stopercentne do loptičky švihať. V tom bola jediná šanca. Asi to muselo dospieť až k tým kŕčom, aby som si to naordinovala a aj hrala podľa toho,“ pripustila Cibulková.

Rodinová ku koncu pôsobila spľasnuto, Cibulková k tomu uviedla: „Ja som bola v takom tranze, že som to príliš nevnímala. Nemohla som si ani sadnúť, aby neprišiel taký kŕč, aký by som už nerozchodila. Nebola som si istá, čo sa so mnou bude diať, takže som sa musela koncentrovať na seba a na to, čo musím robiť – počínať si agresívne. Súperka mi to múdro rozhadzovala, snažila sa ma naháňať. Mojou odpoveďou však bolo, že som ju k tomu nepustila, tým som ju v závere zlikvidovala.“

V 3. kole bude Cibulková v piatok čeliť Ukrajinke Lesii Curenkovej. Už má istotu 130 bodov do renkingu a prémie 140 000 USD pred zdanením. Medzi najlepšími 32 na Majors je 22. raz v kariére, v lokalite Flushing Meadows piatykrát. Vlani práve v takejto fáze stroskotala na Kanaďanke Eugenie Bouchardovej. Už v sezóne 2010 bola vo štvrťfinále, nestačila v ňom na Dánku Caroline Wozniacku.

Slovenka k svojej najbližšej vyzývateľke Curekovej podotkla: „Vyradila nasadenú Begovú, je v grandslamovom 3. kole, určite tu teda hrá dobre. Ja mám teraz dosť vysoký renking na to, aby vopred bolo isté, že v 3. kole by som nemohla mať nikoho z Top 10. Budem sa v prvom rade usilovať o to, aby som na piatok bola fyzicky ‚ready‘. Za ten dnešok by som mala zájsť do kostola ďakovne sa pomodliť.“

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka Cibulková, aktuálne 13. vo svetovom rebríčku WTA, zvýšila v seniorskej bilancii proti rovesníčke Rodinovej (98.) na 3:1 (aj s juniorským štádiom oboch 5:1). Rivalita na medzinárodnej scéne trvá už od roku 2004. Zároveň to však bol iba druhý zápas od sezóny 2006. Vo februári na „harde“ v hale v Petrohrade Slovenka triumfovala nad mamičkou 3-ročnej Anny hladko 6:3, 6:0. Nad ďalšou rovesníčkou Curenkovou (99., čiže zhodou okolností sa nachádza o jednu priečku pod Rodinovou) vedie 2:0 bez straty setu. V roku 2013 sa v Madride presadila 6:3, 6:2 a zakrátko takisto na antuke na parížskom Roland Garros porovnateľne presvedčivo 6:1, 6:4. Zaujímavosťou je, že všetky tri spomenuté hráčky sú víťazkami bratislavského podujatia ITF na tvrdom povrchu pod strechou (Cibulková 2006, Rodinová 2009, Curenková 2011).

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková má na Majors osobný rekord v podobe finále melbournských Australian Open 2014. Odvtedy bola najďalej vo štvrťfinále AO 2015 a Wimbledonu 2016.

Na prípadné osemfinálové 4. kolo sa podľa žrebu a nasadenia teoreticky črtá Cibulkovej súboj s talianskou obhajkyňou finálovej účasti v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center Robertou Vinciovou (8.). Proti 33-ročnej sedmičke „pavúka“ má skóre 3:6, v januári v osemfinále v Brisbane odišla s debaklom 1:6, 1:6, v roku 2012 v 3. kole US Open prehrala 2:6, 5:7. Ďalšou možnou protivníčkou na osemfinále je 21-ročná Nemka Carina Witthöftová (102.), ktorú Cibulková zdolala v apríli v Katoviciach za 184 minút tesne 6:7 (6), 6:4, 7:6 (3) z manka 0:3 v treťom sete.

Držiteľka šiestich singlových titulov z hlavnej profesionálnej úrovne Cibulková (tento rok Katovice a Eastbourne) prospieva svojej ambícii kvalifikovať sa na koncosezónny výberový šampionát WTA Finals v Singapure (23. – 30. októbra) pre osem najlepších. Pred medzinárodnými otvorenými majstrovstvami Spojených štátov amerických figurovala na šiestej pozícii o 258 bodov nad čiarou.

Dvojhra žien – 2. kolo:
Dominika Cibulková (SR-12) – Jevgenija Rodinová (Rus.) 6:7 (5), 6:2, 6:2 za 144 minút

Cibulková hneď v otváracom geme čelila dvom jednotlivým brejkbalom, ale odolala. Poradila si aj s nepríjemným mankom 0:30 na servise v tretej hre, následne sama zabrala na príjme. Potom síce Slovenka prišla o servis, ale na tento rebrejk odpovedala vydareným gemom na returne a tento raz únik potvrdila – 5:2. Pri podávaní na zisk setu viedla v deviatej hre nádejne 30:0, lenže Rodinová si vynútila pokračovanie. Navyše, Ruska na servise v desiatej hre odvrátila setbal a vzápätí dokonca zavŕšila na príjme priebežný obrat na 6:5.

Predmetný brejk dosiahla na nulu, pripísala si sedem fiftínov v rade. V dvanástej hre disponovala setbalom, favorizovaná súperka však v poslednej chvíli zastavila tento nápor a vynútila si tajbrejk. V ňom Cibulková povážlivo klesla z 2:2 na 2:5. Pri svojom podaní síce znížila na 4:5, ale Rodinová si dodala dva setbaly, celkovo už druhú a tretiu takúto šancu. Paradoxne sa radovala až po premiérovej možnosti na returne.

Slovenka sa nenechala rozladiť a okamžite odskočila na 2:0 v druhej časti. V treťom geme mala dve jednotlivé možnosti na „poistku“, ale Ruska predsa len získala kontaktný gem. Nepodarilo sa jej to na servise za stavu 1:3, Cibulkovej náskok 4:1 už veľmi výrazne privolával tretí set. Rodinová síce ešte upravila na 2:4, ale v tomto sete to z jej strany napokon už bolo všetko. Cibulková totiž zužitkovala tretí brejkbal v siedmej hre a potom sa dopodávala suverénne na nulu.

Rodinová po pauze pred tretím setom takisto získala gem bez straty fiftínu. Navyše, Cibulková (hrala so silne obviazaným ľavým stehnom, ktoré si zranila v siedmej hre druhého setu) klesla na 0:40 na servise. Prvú hrozbu vymazala vstúpeným bekhendom, vzápätí však reakčný bekhend z podrepu poslala tesne vedľa – 0:2. Prepálený Ruskin forhend z behu jej však dodal dva brejkbaly a vyzývateľka spáchala dvojchybu, už viedla iba 2:1, po chvíli to bolo 2:2. Keď Rodinová bola neskoro pri krížnom forhende, mala manko 15:40 a Cibulková neváhala: s náskokom 3:2 a servis euforicky doklusala k lavičke.

Ruska pôsobila pomerne uťahane. Slovenka úplne jasne išla na 4:2, čoraz citeľnejšie preberala taktovku. Nekompromisným forhendom zužitkovala hneď prvý brejkbal pri skóre 40:0 a zvládla aj podávanie na postup. Forhendovým „winnerom“ sa posunula na 40:0 a Rodinová vložila priveľa sily do bekhendového krosu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #US Open 2016