Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slzy z Ria si hviezdy sušia v New Yorku

Nebol to veru pekný pohľad. Vyvolával predovšetkým ľútosť, nepríjemné zimomriavky. Zo zmareného sna velikána.

28.08.2016 11:00
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič počas tréningu v Riu de Janeiro.
debata (2)

Plán bol jednoznačný: šesť víťazstiev, zlatá medaila na krku, ďalšie slastné okamihy v kariére. Presne také, na aké Novak Djokoviča túžobne čakal. A spolu s ním milióny fanúšikov. No nedočkali sa ich.

Keď opúšťala srbská tenisová hviezda pred dvomi týždňami olympijské Rio de Janeiro, po lícach sa jej kotúľali slzy. Nie od dojatia či radosti. Ale zo sklamania, zúfalstva, úprimného smútku. Lúčila sa totiž senzačne po prvom kole. „Odchádzam skoro, príliš skoro. Vrátim sa však. Sľubujem. A budem silnejší,“ odkazoval davom s nádejou v hlase líder svetového rebríčka.

Djokovičova hrozba? Murray

Potvrdzovať svoje slová môže už od budúceho týždňa. Na poslednom vrchole roka – grandslamovom US Open. Do New Yorku prichádza Djokovič v očakávanej úlohe – obhajcu titulu.

„To, čo dokázal Andy Murray počas leta, je neuveriteľné, obdivuhodné. Som z neho nadšený. Svoj názor však nezmením. Novak Djokovič zostáva aj naďalej najväčším favoritom US Open,“ tvrdí Roger Federer v rozhovore pre denník Daily Mail.

Švajčiarska legenda bude sledovať posledný grandslam len v úlohe diváka. Pre zranenie totiž ukončila sezónu. Zdravotné problémy prenasledovali po olympijských hrách aj Djokoviča. Od Ria neodohral ani jeden súťažný zápas. Doprial si pauzu, vynechal turnaj v Cincinnati. Dôvodom sú komplikácie so zápästím na ľavej ruke.

Na newyorských dvorcoch by však mal byť dvanásťnásobný grandslamový šampión v poriadku. A pripravený pobiť sa o ďalší veľký titul.

Napokon, v tejto sezóne ich nazbieral už sedem – vrátane triumfov na Australian Open a Roland Garros. Pri poslednom kroku za trofejou ho zakaždým sprevádzal Murray. Brit by mal byť podľa mnohých expertov najväčším konkurentom suveréna posledných rokov aj tentoraz.

„Mám pocit, že v súčasnosti hrám svoj najlepší tenis v kariére. Psychicky aj fyzicky sa cítim skvele,“ hovorí svetová dvojka.

Jej sebavedomie je obrovské. Niet divu. Murray sa v tejto sezóne pýši už štyrmi turnajovými titulmi. Na predošlých siedmich podujatiach sa zakaždým prebojoval do finále. V lete vyhral slávny Wimbledon, v Riu obhájil olympijské zlato z Londýna. Až do finálového zápasu v Cincinnati (podľahol Chorvátovi Marinovi Čiličovi) ťahal 22-zápasovú sériu bez prehry.

Mimochodom, hodnotu jeho šancí na US Open naznačuje aj tohtoročné porovnanie s Djokovičom. Zatiaľ čo Srb vyhral 51 zápasov a v 5 prehral, Brit nazbieral 50 víťazstiev a 7 prehier. Dá sa povedať, že dominancia svetovej jednotky nie je taká výrazná, ako v predošlých sezónach.

Serena háji líderský post

V podobnom rozpoložení ako Djokovič prichádza do New Yorku aj ženská jednotka – Serena Williamsová. Americká superhviezda sa taktiež pokúsi na US Open zabudnúť na sklamanie z Ria.

Lúčila sa s ním už po osemfinále. So zvrašteným čelom, značne rozladená. Niet divu, stráviť musela prvú prehru pod piatimi kruhmi v kariére. „Pre mňa je jednoznačnou ašpirantkou na titul. Jej výkonnosť je ohromne konzistentná. Stále je schopná zbierať veľké víťazstvá,“ tvrdí Belgičanka Justine Heninová, niekdajšia svetová jednotka.

Pred 22-násobnou grandslamovou víťazkou je výzva, akej nečelila veľmi dlho. Na čele rebríčka WTA je už 184 týždňov v rade. Počas US Open natiahne sériu na 186 a vyrovná historické maximum Steffi Grafovej. Či ho aj prekoná, je však otázne. Z trónu ju môže zosadiť ďalšia Nemka – Angelique Kerberová.

Prepočty hovoria jednoznačne: v prípade, že sa mladšia zo sestier Williamsových neprebojuje aspoň do semifinále, príde o prvenstvo v rebríčku. Ani to jej však ešte nedáva istotou. Ak Kerberová uhrá v New Yorku aspoň štvrťfinále, musí si Serena zabezpečiť finálovú účasť. V prípade, že sa do boja o titul dostane aj Kerberová, potrebuje Američanka celkové víťazstvo.

Vtedy by Serena predstihla Grafovú aj v počte grandslamových titulov. A na rozdiel jedného by sa dotiahla na austrálsku líderku – Margaret Courtovú. Motiváciu má teda čoskoro 35-ročná legenda obrovskú.

Rekordné prémie

Lákadlom sú však (nielen) pre ňu aj mimoriadne štedré prémie. Tie sú v tomto roku také vysoké, aké dosiaľ žiadne iné tenisové podujatie neponúklo.

Organizátori dali do hry balík v hodnote 46,3 milióna amerických dolárov (41 miliónov eur). V porovnaní s vlaňajškom ide o desaťpercentný nárast.

„Sme hrdí na to, že sa nám podarilo zohnať toľko peňazí. Tohtoročný US Open bude najštedrejší v dejinách tenisu,“ uviedla Katrina Adamsová, šéfka Tenisovej asociácie Spojených štátov amerických.

Solídne peniaze dostane každý z hráčov, ktorý sa predstaví v hlavnej súťaži (štartuje v pondelok). Už za prehru v úvodnom kole vypísali organizátori odmenu presahujúcu 43-tisíc dolárov (38-tisíc eur).

Hrať sa teda rozhodne oplatí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Novak Djokovič