Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec! Keysová nemilosrdne uťala Kučovej cestu Montrealom

Slovenská tenistka prehrala v semifinále turnaja v Montreale s Američankou Madison Keysovou hladko 2:6, 1:6.

31.07.2016 07:03 , aktualizované: 07:19
Kristína Kučová, Madison Keysová Foto: ,
Kristína Kučová gratuluje k víťazstvu Madison Keysovej.
debata (2)

Stretnutie bolo vyrovnané iba do stavu 2:2 v prvom sete. V zostávajúcom priebehu 26-ročná Slovenka (121. v rebríčku WTA) získala na svoju stranu už len jeden gem, a to za stavu 0:3 v druhom sete.

Víťazka sa mohla oprieť o skvelý servis, po prvom podaní odovzdala súperke v celom stretnutí dovedna iba tri fiftíny, na esá zvíťazila 21-ročná Američanka 9:0 a vo dvojchybách to bolo z jej pohľadu 0:5.

Využila štyri zo šiestich brejkbalov, Slovenku nepustila ani k jednej takejto možnosti na získanie jej podania. Keysová sa v rebríčku posunie z dvanásteho minimálne na deviate miesto, čo by bolo vyrovnanie jej kariérneho maxima. K dobru má ešte finálový zápas s Rumunkou Simonou Halepovou. Nasadená päťka si v prvom semifinále poradila s dvojkou „pavúka“, Nemkou Angelique Kerberovou 6:0, 3:6, 6:2.

Videozostrih zo zápasu Kučová - Keysová.

„Myslím si, že som zahrala veľmi dobre, konzistentne a bez výkyvov. Som naozaj šťastná z toho, ako to celé dopadlo. Nikdy predtým som nevyhrala toľko zápasov v sérii a nepodávala pri tom také skvelé výkony. Mám pocit, že som dostala svoju hru tam, kde som ju chcela mať,“ uviedla Madison Keysová na webe Ženskej tenisovej asociácie (WTA).

K. Kučová v Montreale udivila tenisový svet skvelými výkonmi. Zverenka svojej staršej sestry Zuzany a kondičného trénera Gabriela Barana zvíťazila v šiestich zápasoch vrátane dvoch v kvalifikácii. V hlavnej súťaži zdolala aj svetové esá, akými sú hráčka Top Ten Španielka Carla Suárezová-Navarrová (9.), bývalá svetová päťka, Kanaďanka Eugenie Bouchardová (42.), či Britka Johanna Kontová (14.), ktorá sa pred týždňom tešila z turnajovej trofeje v Stanforde.

Spolu s triumfom nad Belgičankou Yanine Wickmayerovou (36.) ide o najcennejšie víťazstvá v jej kariére. V semifinále proti Keysovej jej však akoby „došla para“, nestíhala držať krok s agresívnejšou súperkou. Napriek tomu len 163 cm vysoká tenistka, hrajúca bekhend aj forhend obojručne, dosiahla životný turnajový úspech, ktorého bonusom je postup hlboko do najlepšej svetovej stovky v singlovom rebríčku WTA.

Podarí sa jej to ako šestnástej slovenskej tenistke v histórii. V online nezáväznom renkingu sa Kučová nachádza na 78. priečke, jej sedem rokov starým osobným maximom bola 103. pozícia, v pondelok 1. augusta sa to teda extrémne zmení k lepšiemu. Zo životného turnaja si odnáša 380 rebríčkových bodov vrátane 30 za kvalifikáciu a nezdanenú prémiu 121 150 USD.

„Nemohla som už zo seba dostať viac. V tomto týždni sa všetko udialo tak rýchlo, že som si to ani poriadne nestačila uvedomiť. Keď si teraz konečne oddýchnem, obzriem sa za seba a zistím, že som spokojná. Prienik do prvej stovky rebríčka bol rozhodne môj cieľ,“ cituje Kristínu Kučovú portál WTA.

K. Kučová už predtým bola raz v semifinále na podujatí WTA, v sezóne 2014 na antukovom turnaji v Bukurešti. Bola to však „len“ najnižšia úroveň WTA International, kanadské podujatie má prestížnu hodnotu Premier 5.

"Celý život som sa usilovala o výsledky takéhoto typu. Chcelo to veľa snahy. Dúfam, že teraz nezažívam čosi takéto iba jednorazovo. Bola by som veru nerada, ak by takýto prelom zároveň zostal posledným. Chcem v tom pokračovať,“ vyhlásila K. Kučová ešte po štvrťfinálovom triumfe nad Kontovou. Potvrdila, že základom nečakaného úspechu bolo zvládnutie kvalifikácie.

"Odohrala som v nej dobré stretnutia a odniesla som si značné sebavedomie najmä z triumfu nad Christinou McHalovou. Uvedomila som si, že by mi to mohlo ísť. Potom som to brala zápas za zápasom,“ rekapitulovala Slovenka.

Dvojhra – semifinále:
Simona Halepová (Rum.-5) – Angelique Kerberová (Nem.-2) 6:0, 3:6, 6:2
Madison Keysová (USA-10) – Kristína Kučová (SR) 6:2, 6:1

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kristína Kučová #Madison Keysová