Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zika straší aj Kližana. Na olympiádu necestuje

Obavy zo ziky dorazili po prvý raz aj na Slovensko. Ďalším športovcom, ktorého nebezpečný vírus odradil od cesty na olympijské hry do Ria de Janeiro, je tenista Martin Kližan. Bratislavčan v stredu potvrdil prekvapujúci krok prostredníctvom svojho mediálneho manažéra Jozefa Korbela.

27.07.2016 14:50 , aktualizované: 18:26
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata (5)

„Bolo to náročné rozhodnutie. Žiaľ, na olympiáde sa nezúčastním. Nasledujem tak ďalších svetových športovcov, ktorí sa takto rozhodli. Zároveň sa chcem ospravedlniť všetkým svojim podporovateľom i fanúšikom, ktorých som sklamal. Verím však, že prídu iné športové chvíle, keď budem znova reprezentovať našu krajinu,“ odkázala verejnosti slovenská tenisová jednotka.

Svetová tridsiatka sa mala v Brazílii predstaviť vo dvojhre i štvorhre. Jej partnerom mal byť Andrej Martin, ktorý tak napokon do Ria možno taktiež nepocestuje. V takom prípade by slovenské tenisové farby hájili pod piatimi kruhmi len dve ženy – Dominika Cibulková a Anna Karolína Schmiedlová.

Pre Kližana mali byť olympijské hry v Riu druhými v kariére. Premiérovo sa na nich predstavil pred štyrmi rokmi v Londýne. Lúčil sa však skoro – v prvom kole nestačil na Američana Andyho Roddicka.

Ide síce len o dohady, ale zverenca Martina Hromca pri rozhodovaní možno ovpyvnili aj udalosti z posledných dní. Po tom, ako na turnaji v Umagu prekvapujúco podľahol krajanovi Martinovi, mu viacerí z tenisových priaznivcov (a najmä neúspešných tipérov) zanechali prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí nechutné odkazy. Týkali sa nielen hráča, ale slovne napádali aj jeho rodinu a blízkych. Kližan neváhal a vo verejnom statuse sa zamyslel nad tým, či má vôbec zmysel reprezentovať.

„V tenise sú dve najväčšie reprezentačné akcie – olympiáda a Davisov pohár. Všetci vravia, že reprezentovať je česť. Česť pre čo? Prečo by som mal reprezentovať? A koho? Ľud, ktorý sa po každom víťazstve bije do pŕs, ale keď sa náhodou niečo nepodarí, reagujú mnohí hanlivo a vulgárne? Niekedy sa zamýšľam nad tým, či sa takúto krásnu krajinu oplatí reprezentovať,“ napísal.

Kližan nie je ani zďaleka prvým tenistom, ktorý má pred zikou prílišný rešpekt. Už dávnejšie sa z olympijského turnaja odhlásila hneď dvojica členov najlepšej svetovej desiatky – Kanaďan Milos Raonic a Čech Tomáš Berdych. Spomedzi žien, ktoré sa rozhodli pre rovnaký krok, je najslávnejším menom Rumunka Simona Halepová, päťka renkingu WTA.

Vírus zika, ktorý sa vyskytuje v Afrike, Amerike, Ázii a Tichom oceáne, prenášajú komáre Aedes aegypti. Ochorenie sa prejavuje vysokými teplotami, bolesťami kĺbov a ich opuchmi. Sprevádzajú ho aj zápaly spojiviek, bolesti kĺbov, svalov i hlavy. Je veľkým rizikom najmä pre tehotné ženy. Plodu môže spôsobiť zaostávanie rastu mozgu.

Pre vírus zika odmietli účasť na olympiáde aj ďalší športovci. Medzi nimi i štvorica najlepších golfistov sveta na čele s Austrálčanom Jasonom Dayom či Američanom Rorym McIlroyom.

Tenisti, ktorí ustúpili zike
Martin Kližan Slovensko 30. miesto
Milos Raonic Kanada 7. miesto
Tomáš Berdych Česko 8. miesto
Alexandr Dolgopolov Ukrajina 38. miesto
Simona Halepová Rumunsko 5. miesto
Karolína Plíšková Česko 17. miesto
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Rio 2016