Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý Martin postúpil do prvého veľkého finále a bude v Top 100

Slovenský tenista Andrej Martin zvíťazil nad rovnako nenasadeným Argentínčanom Carlosom Berlocqom za 119 minút 7:6 (4), 6:4 v sobotňajšom semifinále dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 Konzum Croatia Open v chorvátskom Umagu (dotácia 520 070 eur, antuka).

23.07.2016 19:56 , aktualizované: 21:36
Andrej Martin Foto: ,
Andrej Martin.
debata

V pondelok sa prvý raz ocitne v Top 100. O singlový titul na hlavnej profesionálnej úrovni bude bojovať premiérovo vo svojej kariére, do tohto týždňa nebol ani len vo štvrťfinále. Vo finále si zmeria sily s 29-ročným Talianom Fabiom Fogninim (39., ale už bol aj na 13. priečke) nasadeným ako štvrtým, v minulosti spolu nehrali. Martin už má istotu 150 bodov do hodnotenia a prémie 43 430 eur brutto, šampión získa 250 bodov a 82 450 eur pred zdanením.

„Bolo to dosť o fyzičke a o tom, ako sa dokážem vyhecovať a koľko energie dostanem zo seba. Berlocq je, navyše, typ hráča, ktorý nedá nič zadarmo. Skvelým spôsobom ma podporovali diváci, ktorí mi pomohli pri dôležitých stavoch. Práve vtedy som dokázal zahrať najlepší tenis v koncovkách oboch setov a to v konečnom dôsledku rozhodlo,“ uviedol Andrej Martin.

K úderovej stránke svojho výkona A. Martin poznamenal: „Vyhovujú mi podmienky v Umagu, veľmi dobre mi celý týždeň vychádza forhend. Keď sa fyzicky cítim dobre a nahecujem sa, viac sa dostávam práve k hre z forhendu, čo je pre mňa veľmi dôležité.“

K finálovému súperovi F. Fogninimu dodal: „Mám voči nemu rešpekt, ale teraz sa mi darí. Zdolal som v Umagu Kližana v top forme po víťazstve na turnaji, zvíťazil som nad Sousom, ktorý to tu chcel celé vyhrať. Po týchto víťazstvách môžem pomýšľať na to, aby som uspel aj vo finále. Každý je zdolateľný a ja som vo forme. Veľmi sa teším na finále. Verím, že bude opäť výborná atmosféra. Doteraz tu bola päťdesiatka až stovka Slovákov, na finále možno prídu aj ďalší.“

Martin spočiatku viedol 2:0, ale čoskoro to bolo 2:2. Berlocq potom v šiestom aj ôsmom geme predviedol okamžitý rebrejk, priebežne preklopil na 5:4, v jedenástej hre odvrátil jednu hrozbu straty podania. V tajbrejku Slovák naznačil rozuzlenie vo svoj prospech, keď unikol na 4:0. Od stavu 5:1 síce pustil Argentínčana na 3:5, ale upravil na 6:3 zo svojho pohľadu a využil druhý setbal. V druhej časti Martin okamžite brejkom išiel na 1:1, v treťom geme však znova prišiel o podanie a čoskoro mal manko 1:3. V šiestej hre nezužitkoval dve možnosti na príjme v rade, ale v ôsmom geme sa presadil pri tretej príležitosti od náskoku 40:0. V desiatej hre zobral Berlocqovi servis z pôvodného zaostávania 0:30.

zväčšiť Fabio Fognini, finálový súper Andreja Martina. Foto: Reuters
Fabio Fognini Fabio Fognini, finálový súper Andreja Martina.

Dvadsaťšesťročný Bratislavčan Martin, aktuálne oficiálne 124. v renkingu, sa 33-ročnému skúsenému Berlocqovi (87.), revanšoval za prehru 6:7 (4), 3:6 z 1. kola predvlani práve v Umagu.

Martin v Umagu začal utorňajším prekonaním Ukrajinca Sergija Stachovského 7:6 (6), 6:4. Vo štvrtok v dramatickom osemfinálovom derby zdolal Martina Kližana nasadeného ako siedmeho 3:6, 7:5, 6:2 z manka 3:6, 3:5 a cez päť mečbalov krajana (zanedlho sa spoločne predstavia vo štvorhre na OH v brazílskom Riu de Janeiro). V piatok vyradil portugalskú dvojku podujatia Joaa Sousu 6:3, 4:6, 6:2.

Daviscupový reprezentant SR Martin prvý raz vo svojej kariére uspel aspoň v troch zápasoch v „main draw“ jedného podujatia na hlavnej profesionálnej úrovni aj pri zohľadnení nedávneho prieniku z pozície kvalifikanta až do 3. kola vrcholného parížskeho antukového Roland Garros (grandslamové turnaje sú v správe Medzinárodnej tenisovej federácie /ITF/, nie Asociácie tenisových profesionálov /ATP/), teraz k tomu dokonca pridal štvrtý triumf.

Zverenec Miloslava Grolmusa sa v okamihu sobotňajšieho triumfu ocitol na 98. pozícii v online nezáväznom hodnotení, jeho osobným rekordom dosiaľ bolo 105. miesto. Ak v nedeľu uspeje, môže 25. júla figurovať na 78. mieste (podľa víkendových výsledkov iných hráčov). Budúci týždeň bude ako obhajca trofeje štartovať na antukovom challengeri v talianskej Bielle. „Zaregistroval som niekde, že už by som mal byť v prvej stovke rebríčka. Pozerám sa na to asi takto: Ak budem hrať ako teraz v Umagu, nebojím sa, či tam zostanem alebo nie,“ skonštatoval Andrej Martin.

"Bol to fyzicky veľmi náročný zápas. Svietilo silné slnko, je tu vysoká vlhkosť. Berlocq hrá fyzicky veľmi náročný tenis. Prvý set trval vyše hodiny, bol to strašný masaker. V druhom sete mal Andrej krízu, ale potom zapadlo slnko, nejako sa udržal. Aj keď bol jeden brejk dolu, napokon nabral druhý dych a zase hral vynikajúco. V závere dominoval forhendom, ktorý má svetové parametre. Z neho si robil veľmi veľa bodov. Ten mu vyhráva veľa zápasov. Je to pre nás taká rozprávka, dúfam, že to vyjde aj vo finále,“ povedal po úspešnom semifinále kouč Miloslav Grolmus pre portál TC Empire Academy Trnava.

„Veľká gratulácia, Andrej! Neskutočné, neuveriteľné!!! Je to úžasný výsledok a krásny týždeň. Mňa to teší o to viac, že som Andreja videl vyrastať v Slovane. Mám teda o to väčšiu radosť, že sa dostal do svojho prvého finále na ATP World Tour a k tomu aj do Top 100 na svete. Andrej, makaj ďalej, toto je iba začiatok nového tenisového života. V Top 100 to len prichádza – všetky tie veľké turnaje, krásne štadióny a plno ľudí, pre ktorých to hráme. Uži si to!!!“ poslal kolegovi zdravicu prostredníctvom SITA slovenský daviscupový rekordér a Športovec roka 2005 Dominik Hrbatý.

Dvojhra – semifinále:
Andrej Martin (SR) – Carlos Berlocq (Arg.) 7:6 (4), 6:4 za 119 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Umag #Andrej Martin #Carlos Berlocq