Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávnym sestrám hrozí skaza. Padne po Venus i Serena?

Bola to veľká tenisová rozprávka. S takmer zbabraným začiatkom, no mimoriadne sladkým koncom.

09.07.2016 06:00
Angelique Kerberová Wimbledon 2016 Foto: ,
Angelique Kerberová oslavuje semifinálové víťazstvo nad Venus Williamsovou na Wimbledone 2016.
debata (6)

Kerberovej paralely

Keď sa Angelique Kerberová prebudila do posledného januárového dňa tohto roku, ležala v posteli zrejme veľmi dlho. A možno i s úžasom krútila hlavou. Tomu, čo sa odohralo pred niekoľkými hodinami, hádam ani neverila. Nemka zdolala vo finále Australian Open Serenu Williamsovú. Legendu, svetovú superhviezdu, jednu z najväčších postáv tenisových dejín.

„Splnil sa mi sen. Celý život som tvrdo drela a teraz si môžem konečne povedať, že som grandslamovou víťazkou grandslamu. To znie šialene. Najmä keď si uvedomím, že som už po prvom kole bola jednou nohou v lietadle na ceste domov,“ usmievala sa, no v očiach sa jej od dojatia leskli slzy.

Rovnaké okamihy prežije rodáčka z Brém možno i dnes. Tentoraz si zahrá o trofej zo slávneho Wimbledonu. Napriek tomu, že vo finále opäť nebude favoritkou, viaceré paralely naznačujú, že by znovu mohla zaskočiť tenisový svet.

Kerberovej cesta za triumfom v Melbourne totiž viedla v prvom kole cez Misaki Doiovú. V súboji s ňou čelila mečbalu, no súboj nervov ustála. Rovnaká súperka sa jej postavila do cesty aj v Londýne. A aby nebolo náhod málo, vo finále vyzve sympatická Nemka rovnakú súperku – znovu si zmeria sily s mladšou zo sestier Williamsových.

„Keď som vo veľkom tenise ešte len začínala, boli Williamsové už svetovými hviezdami. Zakaždým prichádzali na turnaje v pozícii najvýraznejších favoritiek. Počas kariéry som ich síce obe zdolala, no rešpekt mám pred nimi neustále,“ hovorí 28-ročná Kerberová. V semifinále si poradila s Venus.

Chráni slávnu krajanku

A dnes môže v priebehu troch dní zavŕšiť skazu slávneho sesterského dua. „Mám pocit, že moja hra je na úrovni z Australian Open. Možno ešte o čosi lepšia. Zdokonalila som podanie, čo zo mňa robí ešte nebezpečnejšiu hráčku. A navyše, keď som sem prišla, povedala som si, že si chcem tenis predovšetkým užiť, nestresovať sa. Takto naladená nastúpim aj na finále. Myslím si, že šance sú vyrovnané – 50:50,“ dodáva.

Zverenka Torbena Beltza si zahrá so Serenou ôsmy raz. V predošlých siedmich dueloch dvakrát vyhrala. Ak sa dočká aj tretieho víťazstva, ochráni pred útokom Američanky svoju legendárnu krajanku. Svetová jednotka môže vo Wimbledone získať už svoj 22. grandslamový titul a dostihnúť tak v historickom rebríčku Steffi Grafovú. Spolu by sa delili o druhú priečku. Za 24-násobnou šampiónkou – Austrálčankou Margaret Courtovou.

„Nad tým vôbec nepremýšľam. Samozrejme, bolo by to pekné, no teraz sa sústredím len na to, že ma čaká ohromne náročný zápas,“ upozorňuje Serena, ktorá si veľmi dobre uvedomuje silu svojej súperky. Napokon, Kerberová na najslávnejšej tráve sveta nestratila v tomto roku ešte ani set a do finále postúpila pomerne suverénne.

Na rozdiel od nej si obhajkyňa titulu dovolila jedno zaváhanie. V druhom kole ju vystrašila o desať rokov mladšia krajanka Christina McHalová, ktorá vyhrala prvý set, no v ďalších dvoch už na favoritku nestačila.

Aj vďaka tomu dostane Serena šancu na odplatu. Bezpochyby po nej túži. Napokon, na turnajoch veľkej štvorky naposledy triumfovala práve vo Wimbledone. Tohto roku jej grandslamový titul zatiaľ nie je súdený. V Melbourne ani Paríži nezvládla posledný krok.

Urobí ho legendárna šampiónka v Londýne?

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Angelique Kerberová #Wimbledon 2016