Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Cibulková postúpila vo Wimbledone do 2. kola, Hantuchová aj Kližan končia

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako devätnásta zvíťazila za 104 minút 7:5, 6:3 nad skúsenou o 20 cm vyššou Chorvátkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou v utorňajšom stretnutí 1. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (27. júna - 10. júla, celková dotácia 28,1 milióna libier, tráva).

28.06.2016 14:22 , aktualizované: 20:12
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

Úspech proti 34-ročnej semifinalistke tohto podujatia zo sezóny 1999 sa nerodil ľahko. Postupujúcu vyzve v 2. kole austrálska reprezentantka Daria Gavrilovová (56.). S 22-ročnou moskovskou rodáčkou ešte Cibulková nehrala. Už má garanciu 70 bodov do hodnotenia a prémie 50 000 libier brutto.

Dvadsaťsedemročnej Cibulkovej, 18. vo svetovom rebríčku WTA po minulotýždňovom celkovom triumfe na prípravnom podujatí v Eastbourne, nevyšla vstupná fáza. Klesla na 1:3 a k tomu čelila brejkbalu v piatom geme. Hrozbu však odvrátila a napokon priebežne preklopila na 4:3 a return. Po šiestej hre pritom zápas prerušili pre nevoľnosť diváka v hľadisku pri dvorci č. 18. Bratislavčanka nezužitkovala v ôsmom geme tri jednotlivé brejkbaly (4:4) a v porovnateľne dramatickej desiatej hre dokonca setbal na príjme. Posunula sa však na 6:5 a v dvanástej hre premenila od stavu 40:15 druhú možnosť, celkovo tretiu. V tejto pasáži Slovenka napokon nazbierala šesť hier v rade na 7:5, 4:0, čím naznačila rozuzlenie vo svoj prospech, ešte však prišla zápletka. Lučičová-Baroniová (53.) totiž znížila na 3:4. Vtedy si však neudržala servis a už nedostala šancu na nápravu. Cibulková na „winnery“ zaostala 11:25, zároveň však urobila výrazne menej nevynútených chýb – 9:28. Premenila 5 z 11 brejkbalov, súperka 3 zo 4.

Niekdajšia členka Top 10 Cibulková zvýšila v bilancii zo vzájomných súbojov s Lučičovou-Baroniovou už na 5:0. V tom premiérovom pred piatimi rokmi tiež v 1. kole medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka triumfovala tesne 3:6, 6:3, 8:6, vlani na tvrdom povrchu v Tokiu skrečom pri skóre 6:4, 1:0.

Finalistka rovnako hodnotných melbournských Australian Open 2014 Cibulková má v All England Lawn Tennis and Croquet Clube v britskej metropole osobný rekord v podobe štvrťfinále zo sezóny 2011. Vlani krátko po štvormesačnej zdravotnej odmlke prehrala zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka už v 1. kole v derby s Danielou Hantuchovou (5:7, 0:6).

Držiteľka už šiestich singlových titulov z hlavnej profesionálnej úrovne Cibulková zhodou okolností druhý raz za sebou uspela presne 7:5, 6:3, v sobotu takto zdolala Češku Karolínu Plíškovú vo finále v spomenutom Eastbourne.

Hantuchová prehrala v 1. kole dvojhry s McHalovou

Slovenská držiteľka voľnej karty Daniela Hantuchová prehrala za 87 minút 5:7, 2:6 s Američankou Christinou McHalovou v utorňajšom zápase 1. kola dvojhry.

Tridsaťtriročná popradská rodáčka Hantuchová si odnáša 10 bodov do renkingu WTA a štartovné 30 000 libier brutto. McHalová bude v 2. kole čeliť úspešnej z duelu americkej jednotky svetového rebríčka a obhajkyne trofeje Sereny Williamsovej a švajčiarskej kvalifikantky Amry Sadikovicovej.

Daniela Hantuchová. Foto: SITA/AP, Tim Ireland
Hantuchová Daniela Hantuchová.

Hantuchová klesla z 1:0 a príjem na 1:3. Následne vyrovnala na 3:3 brejkom, ktorý napokon bol prvým zo šiestich v rade. McHalová za stavu 6:5 zvládla opravný pokus dopodávať sa k zisku otváracej časti. Slovenka v druhom sete síce dala z 0:2 na 2:2, ale odvtedy už nezískala ani gem (v šiestej aj ôsmej hre pritom nezužitkovala po jednom brejkbale). Mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 25:37, striedmejšie hrajúca postupujúca 16:11. Na loptičky to bolo len 63:58 pre Američanku.

Dvadsaťštyriročná McHalová (65.) zvýšila v štatistike zo vzájomných súbojov s Hantuchovou na 3:0. Nadviazala na antukové dvojsetové úspechy z Charlestonu 2001 a Marrákeša 2015.

Niekdajšia členka Top 5 Hantuchová, aktuálne 194. v hodnotení, hrala v hlavnej súťaži v britskej metropole 16. raz bez prerušenia. V „main draw“ debutovala v sezóne 2001, v roku 2000 neprešla kvalifikáciou. Miestnym maximom pre zverenkyňu Giovanniho de Lorenziho zostáva štvrťfinále z roku 2002, na veľkej štvorke celkovo je to semifinále melbournských Australian Open 2008. V All England Lawn Tennis and Croquet Clube sa Hantuchová ešte predstaví – tiež na základe wild card – vo štvorhre po boku Chorvátky Donny Vekičovej, v 1. kole vyzvú americko-nemecký pár Madison Brenglová, Tatjana Mariová.

Zo Sloveniek v pondelok postúpila do 2. kola singlovej súťaže na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka 2016 kvalifikantka Jana Čepelová, nepodarilo sa to Karolíne Schmiedlovej. V utorok ešte budú hrať Dominika Cibulková a Magdaléna Rybáriková.

Dvojhra žien – 1. kolo:
Dominika Cibulková (SR-19) – Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor.) 7:5, 6:3 za 104 minút
Christina McHalová (USA) – Daniela Hantuchová (SR) 7:5, 6:2 za 87 minút

Kližan proti Kukuškinovi neuspel

Slovenský tenista Martin Kližan prehral s kazašským reprezentantom Michailom Kukuškinom za 170 minút síce v troch setoch, ale zároveň frustrujúco tesne 6:7 (7), 6:7 (5), 4:6 v utorňajšom stretnutí 1. kola dvojhry mužov. Odnáša si 10 bodov do svetového rebríčka ATP a štartovné 30 000 libier pred zdanením.

Rekonvalescent po štvrťročných problémoch s plantárnou fascitídou na pravej nohe Kližan povzbudzujúco odvrátil tri brejkbaly v rade hneď v prvom geme pri vlastnom podaní a sám využil prvú šancu na príjme v piatej hre. Kukuškin však z neskorších 2:4 preklopil na 5:4 a k tomu mal setbal na returne v desiatom geme. Nevyužil ho a nepremenil ani jednu možnosť v dvanástej hre. V tajbrejku Slovák mal manko 0:2, 1:4 aj 3:6, zlikvidoval však tri setbaly za sebou, dovedna ich v tej chvíli odstránil už päť. Šiesty eliminoval na servise za stavu 6:7, ale napokon predsa kapituloval.

V druhej časti Kližan odvrátil dva jednotlivé brejkbaly v treťom geme a jednu hrozbu v piatom, neodolal však v siedmom. Následne predviedol okamžitý rebrejk a išiel aj na 5:4. Kukuškin v tejto „hojdačkovej“ fáze preklopil na 6:5 a podanie, aj cez jeden svoj setbal sa však nevyhol ďalšej lotérii. V nej uspel, keď Slovák štvrtý raz inkasoval minibrejk.

Keď naturalizovaný Kazach využil piaty brejkbal vo štvrtej hre tretieho dejstva a vzápätí sa posunul aj na 4:1, zdalo sa byť hotovo, Slovák však bojovne vyrovnal na 4:4. Neudržal si však servis v desiatom geme, čo už znamenalo koniec. Kukuškin zrealizoval štvrtý mečbal. Na esá vynikol 12:5 (dvojchyby 1:5), mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 45:44, zdolaný 35:58. Kližan zvládol 24 zo 44 zákrokov pri sieti (súper 9 z 19). Kazach dal iba 5 z 22 brejkbalov, súper 4 zo 7.

Martin Kližan. Foto: SITA/AP, Alastair Grant
Martin Kližan Martin Kližan.

Kuriozitou bolo, že Kukuškin si pri svojom prvom mečbale zranil koleno. Ošetrili ho a napokon musel odohrať už iba päť loptičiek. Podľa STZ však z dvorca odchádzal krívajúc a je otázne, či bude môcť nastúpiť na 2. kolo.

„Kukuškin hral dobre. Čím lepší úder som mu dal, tým lepší mi vrátil. Keď som šiel na Wimbledon, nemal som žiadne očakávania. Počul som, ako rozprával Federer na tlačovke o tom, že sa tenisom baví. Aj ja sa snažím vnímať pri problémoch so zranenou nohou tenis inak. Chcem byť čo najviac fit a nechcem neustále riešiť víťazstvá a prehry. Ja som bol vždy súťaživý, aj nad Kukuškinom som chcel vyhrať. Teraz je však pre mňa dôležité, aby som bol zdravý a mohol hrať na turnajoch. Dnes ma problematická noha bolela viac, ako som čakal. Po zápase som šiel za českým fyzioterapeutom Michalom Novotným, s ktorým spolupracujem už tri roky. Potreboval by som viac trénovať i hrať, ale noha ma jednoducho nepustí. Challenger v Braunschweigu na budúci týždeň je otázny,“ povedal Martin Kližan pre web Slovenského tenisového zväzu (STZ).

Dvadsaťosemročný volgogradský rodák Kukuškin, 57. v hodnotení, nadviazal na úspech 7:6 (6), 7:5, ktorý proti Kližanovi (48.) dosiahol už pred šiestimi rokmi na antukovom challengeri v nemeckom Fürthe. Víťaz dvoch antukových challengerov zo začiatku tohto mesiaca Kukuškin (Prostějov, Moskva) bude v 2. kole hrať so španielskou štrnástkou „pavúka“ Robertom Bautistom-Agutom. Kazach predvlani bol v All England Lawn Tennis and Croquet Clube v 3. kole.

Dvadsaťšesťročný Petržalčan Kližan maródoval od polovice marca. V grandslamovom Paríži nedohral 1. kolo, predminulý týždeň bol v semifinále na antukovom challengeri v Poprade-Tatrách. Na veľkej štvorke zostáva osobným rekordom zverenca Martina Hromeca osemfinále newyorských US Open 2012, priamo v britskej metropole je to 2. kolo spred štyroch rokov. Na všetkých troch doterajších tohtoročných Majors sa ľavoruký bývalý 24. hráč hodnotenia Kližan lúčil už v 1. kole. Pred odchodom na zámorské „hardy“ vrátane olympijských hier v brazílskom Riu de Janeiro ešte pred sebou má antukové podujatia ATP World Tour v chorvátskom Umagu a nemeckom Hamburgu.

Dvojhra mužov – 1. kolo:
Michail Kukuškin (Kaz.) – Martin Kližan (SR) 7:6 (7), 7:6 (5), 6:4 za 170 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Daniela Hantuchová #Wimbledon 2016