Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pironkovová v dohrávke prevalcovala Radwanskú, v Paríži opäť úradoval dážď

Austrálska tenistka Samantha Stosurová a Bulharka Cvetana Pironkovová utvorili v utorok druhú štvrťfinálovú dvojicu vo dvojhre žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži.

31.05.2016 16:51 , aktualizované: 19:18
debata
zväčšiť Agnieszka Radwanská počas osemfinále Roland... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Agnieszka Radwanská Agnieszka Radwanská počas osemfinále Roland Garros.

Postupujúca sa v semifinále stretne s lepšou zo zápasu Shelby Rogersová (USA) – Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-4).

Všetky štyri osemfinálové duely v hornej polovici „pavúka“ odohrajú vinou počasia napokon až v stredu. Konkrétne to – zhora podľa žrebu – budú stretnutia Serena Williamsová (USA-1) – Elina Svitolinová (Ukr.-18), Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-12) – Julia Putincevová (Kaz.), Kiki Bertensová (Hol.) – Madison Keysová (USA-15) a Venus Williamsová (USA-9) – Timea Bacsinszká (Švaj.-8).

Stosurová nasadená ako dvadsiata prvá zvíťazila v osemfinálovom 4. kole 7:6 (0), 6:3 nad rumunskou šestkou podujatia Simonou Halepovou. Po nedeli, keď zápas prerušili pre tmu (v pondelok sa pre dážď vôbec nepokračovalo), síce mala manko 3:5, ale utorňajšiu dohrávku v sychravých podmienkach zvládla oveľa lepšie ako favoritka. Bola to konfrontácia dvoch finalistiek medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska z minulosti. Tridsaťdvaročná hrdinka rovnako významných newyorských US Open 2011 Stosurová si zahrala o Pohár Suzanne Lenglenovej už v sezóne 2010, Halepová predvlani.

„Nedalo sa normálne hrať. Myslím si, že o tenistov sa nik nestará. Najhoršie ani nie je to, že som prehrala. Nemala som totiž ďaleko od zranenia chrbta, to považujem za vážny problém. To, čo sa deje, nie je naša chyba ani ich chyba. Podľa mňa však rozhodnutia neboli práve najlepšie,“ povzdychla si Halepová.

Stosurová po postupe logicky bola diplomatickejšia: „Povedali nám, že ideme hrať, tak sme hrali. Ak by to stávalo neúnosným, treba sa ozvať. Nebolo to práve príjemné, ale dalo sa s tým žiť. Nie je pekné hrať v daždi, tak sa však veci mali.“

Ešte výraznejšie sa po takmer dvojdňovej pauze vzoprela vývoju Pironkovová, 102. v renkingu: senzačne zvíťazila 2:6, 6:3, 6:3 nad poľskou dvojkou svetového rebríčka WTA Agnieszkou Radwanskou. Po nedeli pritom prehrávala kriticky 2:6, 0:3. Dvadsaťosemročná niekdajšia 31. žena hodnotenia Pironkovová však sériou desiatich získaných gemov priebežne preklopila na 2:6, 6:3, 4:0 a zvyšok už zvládla, hoci frustrovaná a pravou rukou sužovaná súperka sa ešte dostala na relatívne nádejných 2:4 a 30:0 z Radwanskej pohľadu na príjme. Bulharka premenila 7 z 12 brejkbalov, Poľka iba 6 zo 14.

„Už po niekoľkých úderoch bolo loptičky veľmi ťažké. Navyše, na kurte sa to šmýkalo. Všetko bolo čoraz náročnejšie. Čo s tým človek narobí? Každým gemom sa to horšilo,“ povzdychla si podľa webu Tenisovej asociácie žien (WTA) Radwanská, ktorá prehrala s vyzývateľkou mimo Top 100 po siedmich rokoch, pripomenul portál rolandgarros.com. Polovica z jej desiatich nezdarov na RG bola proti hráčkam nefigurujúcim v prominentnej tridsiatke systému. Krakovčanku, ktorá sa pri Seine nikdy nepredrala za štvrťfinále (edícia 2013), minulý rok už v 1. kole stopla Nemka Anika Becková, vtedy 83. v hierarchii. „Toto nie je ‚desiatka‘ ITF. Je to grandslamový turnaj. Ako nás mohli nechať hrať v daždi. Neviem, kto to schválil. Nemyslím si, že oni sa nejako zaujímajú o náš názor. Prednejšie sú im iné aspekty,“ soptila Radwanská podľa The Associated Press.

„Sú to neuveriteľne perfektné pocity. Nemám slov, premáha ma radosť. Pri všetkom tom daždi a čakaní to bolo veľmi zložité, nemôžem sa však sťažovať!“ vyhlásila Pironkovová podľa blogu turnaja. Dosiaľ poslednou Bulharkou v miestnom štvrťfinále bola od roku 2005 Sesil Karatančevová.

Nevyspytateľná semifinalistka Wimbledonu 2010 Pironkovová pri predchádzajúcich desiatich štartoch v hlavnej singlovej súťaži vo francúzskej metropole nebola za 3. kolom – dostala sa doň iba raz, a to vlani. Plovdivská rodáčka teraz upravila v bilancii zo vzájomných duelov s 27-ročnou úradujúcou majsterkou sveta (WTA Finals) „Agou“ Radwanskou na 3:9. Pironkovová má proti 32-ročnej Stosurovej (24.) skóre 1:4, ale uspela v dosiaľ poslednom stretnutí vlani na tráve v anglickom Eastbourne (7:5, 7:6 /0/).

Dvojhra žien – 4. kolo (osemfinále):
Cvetana Pironkovová (Bul.) – Agnieszka Radwanská (Poľ.-2) 2:6, 6:3, 6:3 – dohrávalo sa od stavu 2:6, 0:3, v nedeľu prerušené pre tmu, v pondelok sa nepokračovalo pre dážď
Samantha Stosurová (Aus.-21) – Simona Halepová (Rum.-6) 7:6 (0), 6:3 – dohrávalo sa od stavu 3:5, v nedeľu prerušené pre tmu, v pondelok sa nepokračovalo pre dážď

Dvojhra mužov – 4. kolo (osemfinále):
Novak Djokovič (Srb.-1) – Roberto Bautista-Agut (Šp.-14) 3:6, 6:4, 4:1 – prerušené pre dážď, dohrajú v stredu, podávať bude Bautista-Agut
David Ferrer (Šp.-11) – Tomáš Berdych (ČR-7) 2:1 – prerušené pre dážď, dohrajú v stredu, podávať bude Berdych
David Goffin (Belg.-12) – Ernests Gulbis (Lot.) 0:3 – prerušené pre dážď, dohrajú v stredu, podávať bude Goffin
Marcel Granollers-Pujol (Šp.) – Dominic Thiem (Rak.-13) 2:6, 7:6 (2) – prerušené pre dážď, dohrajú v stredu, podávať bude Thiem

Pozn.: Na utorok pôvodne naplánované zápasy štvrťfinále dvojhry mužov Richard Gasquet (Fr.-9) – Andy Murray (V. Brit.-2) a Albert Ramos-Viňolas (Šp.) – Stan Wawrinka (Švaj.-3) kompletne presunili na stredu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Agnieszka Radwanská #Roland Garros #Cvetana Pironkovová