Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvý slovenský úspech v Paríži. Martin vyradil skúseného Španiela

Slovenský tenista Andrej Martin na druhý pokus premiérovo v kariére postúpil do 2. kola hlavnej singlovej súťaže na niektorom z podujatí veľkej štvorky. V pondelok zvíťazil 6:2, 6:3, 4:6, 6:4 nad 34-ročným ľavorukým Španielom Danielom Muňozom-De La Navom, 105. v renkingu ATP, v 1. kole dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži.

23.05.2016 21:28
Andrej Martin Foto: ,
Andrej Martin.
debata (3)

Bol to ich prvý vzájomný duel. Martin bude medzi najlepšími 64 čeliť úspešnému zo súboja Julien Benneteau (Fr.) – Lucas Pouille (Fr.-29). S Benneteauom ešte nehral, Pouillemu podľahol vlani na tvrdom povrchu v talianskom Bergame 3:6, 4:6. Pouille po pondelku vedie nad Benneteauom 6:3, 4:6, 6:4, dohrajú v utorok.

„Každý, kto sa dostane do hlavného turnaja ako lucky loser, si to určitým spôsobom zaslúži. Lebo sa prihliada aj na rebríček. Vedel som, čo môžem očakávať od súpera. Bol som však prekvapený, ako som v prvých dvoch setoch dominoval. To je veľké povzbudenie do ďalších zápasov a turnajov. Mojim problémom sú nevyrovnané výkony, teraz sa snažím pod trénerským vedením Mila Grolmusa stabilizovať ich. Prémie a body ma teraz nezaujímajú, budem sa snažiť sústrediť sa na druhé kolo. Nikde nie je povedané, že v ňom nemôžem uspieť. Je mi jedno, ktorého z dvoch Francúzov dostanem za súpera. Hrá sa mi v Paríži dobre, to je dobré znamenie. Herne sa cítim v pohode, aj keď som mal pred turnajom problémy so seknutým krkom a bolo naozaj otázne, či vôbec budem hrať. Teraz je to už, našťastie, v poriadku,“ povedal Martin podľa webu Slovenského tenisového zväzu (STZ).

Martin v otváracom sete získal všetky gemy od stavu 2:2. V ôsmej hre sa dopodával cez manko 15:40. Navyše, v druhej časti okamžite išiel do vedenia 2:0. V treťom geme síce nezužitkoval štyri brejkbaly, z nich tri v rade, a v piatej hre jednu takúto možnosť, ale znova sa presadil na príjme v deviatej hre, čo už znamenalo náskok 2:0 na sety.

Na začiatku tretieho dejstva Slovák prišiel o servis zo 40:15 a potom doplácal na malú efektivitu v kľúčových okamihoch: pri skóre 1:2 aj 2:3 zhodne viedol 40:0 na returne, ale nedal a už sa nevyhol štvrtej časti: Muňoz-De La Nava na servise zužitkoval piaty setbal v desiatom geme. Martin si v tretej hre štvrtého dejstva poradil na podaní s mankom 15:40. Odvtedy boli obaja aktéri prevažne presvedčiví na servise, ale Španiel zaváhal v desiatom geme a už nemal šancu na reparát.

Martin vynikol na esá 7:1. Na „winnery“ to dopadlo 41:41, nevynútené chyby boli 27:45, tie rozhodli. Slovák zužitkoval 5 z 19 brejkbalov, Španiel jeden zo siedmich.

Martin v piatok prehral 4:6, 6:7 (7) s Nemcom Janom-Lennardom Struffom vo finálovom 3. kole kvalifikácie, ale napokon dostal šancu ako tzv. lucky loser a chopil sa jej výborne. Paradoxom je fakt, že samotný Struff pri žrebe rozdelenia kvalifikantov a lucky loserov „chytil“ domáceho siedmeho muža hierarchie Jo-Wilfrieda Tsongu.

Dvadsaťšesťročný Bratislavčan Martin, teraz 133. vo svetovom rebríčku ATP (dosiaľ najvyššie bol na 119. pozícii) už má garanciu prémie 60 000 eur brutto a 61 bodov do počítačového poradia vrátane kvalifikácie. V online prepočtovej nezáväznej verzii hodnotenia aktuálne figuruje okolo 120. pozície, takže útočí na osobné maximum. Počas najbližších dvoch týždňov však môžu nastať značné zmeny podľa výsledkov iných hráčov.

Zverenec Miloslava Grolmusa a Karola Becka Martin si v „main draw“ na Majors v minulosti zahral raz, a to na newyorských US Open 2013, kde tiež ako tzv. lucky loser z kvalifikácie podľahol v 1. kole kazašskému reprezentantovi Michailovi Kukuškinovi.

Daviscupový reprezentant SR Martin hrá medzi seniormi pri Seine piaty raz. Dosiaľ mal miestny rekord v podobe 2. kola kvalifikácie zo sezóny 2014. V juniorskom období sa pred desiatimi rokmi dostal do štvrťfinále, podľahol v ňom Holanďanovi Thiemovi de Bakkerovi.

Martin je jediným Slovákom v 2. kole dvojhry mužov na RG 2016. V rovnaký deň viedol rekonvalescent Martin Kližan sľubne 2:1 a 4:0 nad Japoncom Tarom Danielom, odvtedy však nezískal už ani gem a odstúpil za stavu 6:3, 6:4, 5:7, 4:6, 0:3.

Dvojhra mužov – 1. kolo:
Andrej Martin (SR) – Daniel Muňoz-De La Nava (Šp.) 6:2, 6:3, 4:6, 6:4

Andrej Martin na Roland Garros v minulosti:
2011 1. kolo kvalifikácie Javier Martí (Šp.) 6:4, 6:7 (2), 3:6
2013 1. kolo kvalifikácie Adrian Ungur (Rum.) 3:6, 3:6
2014 2. kolo kvalifikácie Andrej Kuznecov (rus.) 3:6, 2:6
2015 1. kolo kvalifikácie Jason Jung (USA) 7:6 (2), 3:6, 5:7

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Martin #Roland Garros 2016