Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan mal súpera na lopate. V piatom sete potom skrečoval

Slovenský tenista Martin Kližan po vyše dvojmesačnej pauze frustrujúco nevyužil papierovú priazeň žrebu aj veľmi nádejný vývoj skóre a nepostúpil do 2. kola dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája - 5. júna, celková dotácia 32 017 500 eur, antuka).

23.05.2016 17:08
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan v 1. kole Roland Garros 2016.
debata

Dvadsaťšesťročný Petržalčan mal v pondelok v 1. kole hlavnej singlovej súťaže vo francúzskej metropole stav 6:3, 6:4, 5:7, 4:6, 0:3 proti Japoncovi Tarovi Danielovi, keď odstúpil. Viedol pritom 2:0 na sety a 4:3 s brejkom, ale najmä 4:0 na gemy vo štvrtom dejstve. Odvtedy súper nazbieral 9 hier za sebou a prišiel predčasný koniec.

Bol to Kližanov premiérový vzájomný duel s 23-ročným 93. mužom svetového rebríčka ATP. Newyorský rodák so sídlom vo Valencii Daniel, ktorého pripravuje extréner Španiela Davida Ferrera José Altur, ešte nebol nad 85. priečkou v hodnotení.

Daniel sa dočkal svojho premiérového úspechu v „main draw“ na veľkej štvorke. V 1. kole sa lúčil na US Open 2014, Roland Garros 2015 a Australian Open 2016. Teraz bude čeliť švajčiarskemu obhajcovi trofeje Stanovi Wawrinkovi, ktorý sa dostal z manka 1:2 na sety proti Čechovi Lukáčovi Rosolovi.

Zverenec Martina Hromeca Kližan klesol v bilancii z 5-setových stretnutí na 4:7, hoci priebežne mal v „maratónoch“ pozitívnu bilanciu 4:3. Daniel sa zdvihol na 1:3, takže oslavuje debut takéhoto typu.

„Považujem za neuveriteľné, čo Martin na kurte vydržal po dvoch mesiacoch vynúteného takmer ničnerobenia. Vzhľadom na okolnosti mu patrí veľký rešpekt! Samozrejme, škoda, že to nedoklepol od toho stavu 2:1 a 4:0, ale telo jednoducho nebolo zvyknuté na takúto záťaž a prejavilo sa to. V ostatnom období sme, žiaľ, nemohli trénovať spôsobom zodpovedajúcim takémuto vypätiu. Dúfam, že tá noha bude držať a začneme normálne trénovať, potom môžu prísť úspechy,“ skonštatoval kouč Martin Hromec prostredníctvom Kližanovho mediálneho manažéra Jozefa Korbela. Víťaz dvojhry juniorov na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska 2006 Kližan v ostatnom čase maródoval s plantárnou fascitídou na pravej nohe. Postupne vynechal Miami, Marrákeš, Monte Carlo, Barcelonu, Madrid, Rím a Nice. Ľavoruký držiteľ štyroch singlových titulov na hlavnej profesionálnej úrovni Kližan nedohral 13. marca 2. kolo v kalifornskom Indian Wells proti Španielovi Fernandovi Verdascovi, odvtedy až do pondelka absentoval. V renkingu figuruje na 45. pozícii, v čase prepuknutia zdravotných ťažkostí sa nachádzal na 28. priečke, v minulosti bol aj na 24. mieste.

Kližan si odnesie 10 bodov do počítačového poradia a štartovné 30 000 eur pred zdanením. Na Majors zostáva jeho rekordom osemfinálové 4. kolo z newyorských US Open 2012. Na RG najďalej bol v 3. kole edície 2014 (vtedy v 1. kole prekonal iného japonského súpera – Kei Nišikoriho), prehral so Španielom Marcelom Granollersom-Pujolom. Vlani v 2. kole nestačil na domáceho Gillesa Simona. Debutoval už v sezóne 2007.

Kližan proti Danielovi spočiatku viedol 1:0 a 40:15 na príjme, ale namiesto črtajúcich sa 2:0 to napokon bolo 1:2 a príjem. Slovák však predviedol okamžitý rebrejk na 2:2 a presadil sa na returne v ôsmej hre. K setu sa dopodával na nulu. V druhej hre druhého dejstva Kližan eliminoval jednu hrozbu a sám zužitkoval šancu za stavu 3:3.

Zvyšok zvládol bez zásadnejších ťažkostí – 6:3, 6:4. Navyše, už v tretej hre tretieho dejstva premenil tretí brejkbal. Zdalo sa, že bez zápletky zostane pri taktovke, lenže následne prišiel o servis (2:2) a v piatej hre nezrealizoval žiadnu zo štyroch možnosti na príjme, troch v rade – 2:3. Slovák priebežne zastavil nápor, vyrovnal na 3:3 a dokonca zvládol brejk na 4:3 z manka 0:40.

Čoskoro to však v tejto „hojdačkovej“ fáze bolo 4:5 a nevýhoda, čiže Danielov setbal. Kližan sa zachránil, ale druhé podávanie proti prehre v tejto časti už mu nevyšlo – 6:3, 6:4, 5:7. Slovák sa nenechal znechutiť, vo štvrtom sete okamžite unikol na 3:0 dokonca s dvojitým brejkom. Za stavu 4:0 to vyzeralo s Kližanom extrémne sľubne, opak bol pravdou.

Zo Slovákov sa v pondelok v 1. kole – ak to počasie umožní – ešte predstaví tzv. lucky loser z kvalifikácie Andrej Martin proti 34-ročnému ľavorukému Španielovi Danielovi Muňozovi-De La Navovi, 105. v systéme. Po tom, ako Martin zo SR prehral s Danielom, teda môže iný slovenský Martin zdolať ďalšieho Daniela.

Dvojhra mužov – 1. kolo:
Taro Daniel (Jap.) – Martin Kližan (SR) 3:6, 4:6, 7:5, 6:4, 3:0

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Roland Garros 2016