Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková na prahu veľkého úspechu. Zmietla Chiricovú a je vo finále

Slovenská tenistka Dominika Cibulková v deň svojich 27. narodenín zvíťazila za necelú hodinku jednoznačne 6:1, 6:1 nad americkou kvalifikantkou Louisou Chiricovou v zápase piatkového semifinále dvojhry na turnaji WTA Premier Mandatory Mutua Madrid Open v Madride (dotácia 4 771 360 eur, antuka). Na jednotlivé fiftíny vynikla favoritka 56:30. Zužitkovala 5 zo 7 brejkbalov, sama nečelila žiadnej takejto hrozbe.

06.05.2016 15:24
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková
debata

V sobotu bude Cibulková hrať o titul s úspešnou zo súboja Simona Halepová (Rum.-6) – Samantha Stosurová (Aus.), ktorý sa začne približne o 20.00 h. Zatiaľ čo nad Rumunkou vedie 3:1, proti Austrálčanke je jej bilancia 0:5. V španielskej metropole už má istotu 650 bodov a prémie 447 630 eur brutto. Šampiónka si odnesie z areálu Caja Mágica 1000 bodov a 912 900 eur pred zdanením.

„Dnešný zápas vôbec nebol taký jednoduchý, ako by sa mohlo zdať. K jasnému výsledku však viedlo to, že som hrala dobre, agresívne, nepustila som ju k tým jej obľúbeným obiehačkám, keďže som bola solídna z bekhendu. Ťažko porovnávať moje zápasy na tomto turnaji, určite však platí, že v tomto semifinále som zahrala od prvej loptičky do poslednej najvyrovnanejšie – bez výkyvov. Chiricovú som mala prečítanú, stanovili s trénerom dobrú taktiku a ja som ju dodržiavala už od úvodu, tentoraz mi neutiekol. Sústavne som robila presne to, čo som mala, nečakala som, ako sa to vyvinie. Super som to hneď zachytila a na tom som budovala. Predviedla som vynikajúci, koncentrovaný a silný výkon,“ rekapitulovala Dominika Cibulková a k prípadnej narodeninovej oslave vyhŕkla: „Kdeže! Až po turnaji…“

„Aj v tomto prípade napriek tým mojim bilanciám proti Halepovej a Stosurovej platí, že súperku si nechcem vyberať. Určite je príjemný pocit môcť sledovať to ich semifinále s vedomím, že ja som už vo finále. Nech postúpi lepšia, uvidíme. Hovorím pravdu. Moja hra sa totiž podľa mňa natoľko posunula, že si môžem trúfať aj na tenistku, ktorú som nikdy v minulosti neporazila. Určite mi bodne, že oproti finálovej súperke budem mať na regeneráciu o 7–8 hodín viac, veď predtým som tu všetky zápasy hrala 2–2,5 hodiny. Cítim však veľmi fit,“ skonštatovala Cibulková.

Bratislavčanka Cibulková hrala s 19-ročnou senzáciou tohto podujatia Chiricovou, 130. vo svetovom rebríčku, premiérovo v kariére. Vyzývateľka je bývalou šestkou juniorského systému ITF, v apríli v kvalifikácii v Stuttgarte zdolala Danielu Hantuchovú 6:2, 6:4, neskôr dostala dvojitého „kanára“ od Češky Petry Kvitovej. Teraz bola prvou kvalifikantkou v madridskom semifinále od takéhoto prieniku Češky Lucie Hradeckej zo sezóny 2012, finále zostáva pre hráčky tohto typu neprístupné.

Zverenkyňa Jaya Goodinga Chiricová bola prvou americkou semifinalistkou – tínedžerkou turnaja Premier na sypkom podklade od roku 2003, keď sa takto ďaleko dostala neskoršia modelka pre Playboy Ashley Harkleroadová v Charlestone. V pondelok sa posunie približne na 75. post v renkingu.

Cibulková prekonala svoj rekord

Držiteľka piatich singlových trofejí Cibulková už o dve kolá prekonala svoj doterajší najlepší miestny výsledok spred piatich rokov, vtedy vo štvrťfinále nestačila na spomenutú Kvitovú (6:3, 3:6, 5:7). Vlani absentovala po marcovej operácii ľavej nohy. V semifinále na hlavnej profesionálnej úrovni teraz má skóre 14:9, Chiricová ho zažila prvý raz, dosiaľ jej maximom bolo štvrťfinále z vlaňajšieho Washingtonu.

Na tomto podujatí Cibulková predtým zvládla štyri trojsetové „maratóny“ a zároveň tri obraty z manka 0:1 na sety v rade. V 1. kole vyradila poľskú jednotku „pavúka“ a dvojku renkingu Agnieszku Radwanskú (6:4, 6:7 /3/, 6:3), v 2. kole – zo skóre 0:6, 0:3 – Francúzku Caroline Garciovú (0:6, 6:3, 6:4), v osemfinálovom 3. kole Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú 2:6, 6:3, 7:5 a vo štvrťfinále Rumunku Soranu Cirsteovú 4:6, 6:3, 6:3.

Cibulková naposledy čelila teraz 24-ročnej Halepovej (7.) v januári 2014 vo štvrťfinále melbournských grandslamových Australian Open (6:3, 6:0), na ktorých napokon dokráčala až do finále. Jedinú prehru s touto finalistkou Roland Garros 2014 inkasovala práve v osamotenom dueli na antuke pred štyrmi rokmi v Bruseli (6:0, 4:6, 3:6). S 32-ročnou bývalou štvorkou systému Stosurovou (23.) najčerstvejšie neuspela v 3. kole RG 2014 (dvakrát 4:6), na sety to proti nej má 0:10.

Niekdajšia členka Top 10 poradia pre nasadzovanie Cibulková sa v piatok posunula z 8. na 6. pozíciu v bodovaní Road To Singapore v súvislosti s koncosezónnym „výberovým“ šampionátom BNP Paribas WTA Finals v Singapure (23. – 30. októbra) pre okteto najlepších. V tzv. Race je najvyššie postavenou zostávajúcou aktérkou v španielskej metropole. Dostala sa na hodnotu 1456 bodov, preskočila Britku Johannu Kontovú a Rusku Svetlanu Kuznecovovú.

Nad ňou figurujú Nemka Angelique Kerberová, Bieloruska Viktoria Azarenková, Poľka Agnieszka Radwanská, Američanka Serena Williamsová a Španielka Carla Suárezová-Navarrová. Prípadný celkový triumf by zverenkyňu kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka vyniesol na 5. pozíciu v Road To Singapore. Pravda, poradie sa do konca sezóny môže a bude značne meniť vzhľadom na zostávajúce tri Majors s porciou 2000 bodov za každý pre šampiónku.

Po turnaji sa vráti do tretej desiatky

Víťazka štatutárne menej hodnotného aprílového turnaja WTA International na tvrdom povrchu pod strechou v poľských Katoviciach Cibulková sa nachádza v nadčasovejšom svetovom rebríčku k 2. máju na 38. priečke, v online prepočte je teraz na 26. mieste, k 9. máju sa môže dostať najvyššie na 22. stupienok.

Už od nedele je isté, že sa stane staronovou národnou jednotkou na úkor Karolíny Schmiedlovej. V Madride si definitívne zabezpečila nasadenie na parížskom antukovom grandslamovom Roland Garros (22. mája – 5. júna) a pomerne pravdepodobne bude natoľko výhodné, že s niektorou hráčkou z postov 1–8 by sa mohla stretnúť najskôr v osemfinálovom 4. kole.

Dvojhra – semifinále:
Dominika Cibulková (SR) – Louisa Chiricová (USA) 6:1, 6:1

Zostávajúci program piatkového semifinále dvojhry:
Simona Halepová (Rum.-6) – Samantha Stosurová (Aus.)

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková