Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková si dopriala víťazný darček. V Madride si zahrá semifinále

Ďalší skvelý výkon. Ďalší veľký obrat. Znovu po tvrdom maratónskom boji. Púť Madridom sa pre Dominiku Cibulkovú nekončí.

05.05.2016 18:20 , aktualizované: 20:12
Dominika Cibulková Foto: ,
Slovenská tenistka Dominika Cibulková.
debata

Slovenská tenistka zvíťazila vo štvrťfinále prestížneho antukového turnaja nad Soranou Cirsteaovou. Rumunku, ktorá prichádzala do španielskej metropoly taktiež s vizitkou nenasadenej hráčky, zdolala po trojsetovej bitke – 4:6, 6:3, 6:3. Dala si tak pekný darček k 27. narodeninám.

Bratislavská rodáčka bola pred zápasom miernou favoritkou. Z viacerých dôvodov. V rebríčku je takmer o sto miest vyššie ako jej súperka. Z predošlých štyroch vzájomných duelov vyhrala tri – vrátane jediného na antuke (v Barcelone 2012). Navyše, v Madride predvádzala v predošlých dňoch výborné výkony.

Hneď v úvodnom kole prekvapujúco zdolala turnajovú jednotku a druhú ženu svetového rebríčka – Poľku Agnieszku Radwanskú. V ďalšom si po veľkom obrate, keď prehrávala 0:6, 0:3, poradila s Francúzkou Caroline Garciovou. Na ceste do štvrťfinále ju nezastavila Ruska Anastasia Pavľučenkovová a vo štvrtok ani Cirsteaová.

Zaujímavosťou je, že v každom zo zápasov prehrala zverenka Mateja Liptáka úvodný set. Ani raz sa však nevzdala a zápas napokon dotiahla do víťazného konca. Preukázala nielen psychickú odolnosť, ale aj výbornú fyzickú pripravenosť. Zakaždým totiž strávila na kurte približne dve hodiny. Štvrtkový duel nevynímajúc.

„Radšej by som veru víťazila hladšie, ale takéto úspechy sú krásne a dodávajú mi veľa sebavedomia. Uvedomujem si, že si dokážem aj za nepriaznivých stavov zachovať chladnú hlavu a som schopná otáčať to. Dnes však klobúk dolu pred súperkou, hrala výborne. Ja som pritom na začiatku predvádzala lepší tenis ako v úvode mojich predchádzajúcich zápasov, nerátajúc ten s Radwanskou. Po strate prvého setu mi bolo jasné, že musím zlepšiť niektoré taktické veci najmä na returne a v prvých loptách celkovo. Tréner mi dobre poradil a bola som schopná robiť to,“ povedala Cibulková.

Aj preto sa Cibulková od budúceho týždňa vráti na post národnej jednotky. Vystrieda na ňom Annu Karolínu Schmiedlovú, mala by byť členkou elitnej svetovej tridsiatky. Navyše, Slovenka sa po včerajšku prebojovala v priebežnom hodnotení medzi osem najlepších hráčok v hodnotení Road to Singapore. Z neho vzíde osmička, ktorá sa v závere roka predstaví v Singapure na prestížnom Turnaji majsteriek.

Štvrťfinále: Cibulková (SR) – Cirsteaová (Rum.) 4:6, 6:3, 6:3.

Posunúť sa môže ešte vyššie. Jej ďalšou súperkou v Madride bude totiž americká kvalifikantka a stále len 19-ročná tínedžerka Louisa Chiricová. Vo svetovom rebríčku jej patrí 130. priečka, Slovenka je na 38. mieste. Súperky sa dosiaľ nestretli.

„Vidieť, že mladé baby sa ťahajú dopredu. Chiricovú som absolútne nepoznala, ale videl som ju dnes proti Gavrilovovej a predviedla výborný agresívny výkon. Dúfam, že sa na ňu dobre pripravím, pozrieme si nejaké videá, aby som mala ešte viac ‚šajnu‘. Vôbec ju nemôžem vnímať ako neznáme meno, veď sa prebojovala z kvalifikácie až do semifinále. Ja som sa však dostala takto ďaleko tiež výbornou hrou a chcem na tom stavať,“ predznamenala Cibulková.

Jej výkony z Madridu sú veľkým prísľubom pred blížiacim sa vrcholom antukovej sezóny. Na Roland Garros by mohla mať smelé ambície. Napokon, pred siedmimi rokmi dokráčala v Paríži do senzačného semifinále.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #WTA #Dominika Cibulková #Sorana Cirsteová